reklama 11C

Příběh Natashy Baker: Večer běhala, ráno jen ležela jako hadrová panenka

ikonka

Britka Natasha Baker patří k nejúspěšnějším paradrezurním jezdcům na světě. Má medaile z paralympijských her, evropských i světových šampionátů. I když se narodila zdravá, prakticky si nepamatuje, co je život bez hendikepu. Její přístup inspiruje.
24.01.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Liz Gregg  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Když někoho zasáhne vážná nemoc nebo úraz, ale on bojuje a dotáhne to dál než mnozí zdraví lidé, je to velmi inspirativní. Mezi takové bojovníky se řadí čtyřiatřicetiletá jezdkyně Natasha Baker. Britka, která má na kontě mnoho titulů ze soutěží v paradrezuře, se narodila zdravá.
 
Vše se změnilo, když jí bylo čtrnáct měsíců. „Jeden den jsem běhala kolem stolu v kuchyni, bylo to večer. Najednou jsem upadla. Znáte to, to se stává, tak mě máma zvedla, oprášila oblečení, potom mi dala večeři, koupel a uložila mě do postele,“ vypráví Natasha svůj příběh.
 
„Jenže následující ráno neslyšela nic z mojí ložnice. Tak tam přišla a já jsem byla jako hadrová panenka. Jen jsem ležela. Nemohla jsem ani plakat, nemohla jsem vůbec pohnout žádnou částí těla.“
 
Natashe diagnostikovali transverzální myelitidu. Jde o poměrně vzácné zánětlivé onemocnění míchy, jehož původ může být bakteriální, virový, nebo může mít souvislost s autoimunitním problémem. V důsledku toho úplně ztratila cit a schopnost pohybu v nohou. Zpočátku jezdila na vozíku, po intenzivní a dlouhodobé rehabilitaci může chodit s holemi.
 
 

Koně, nedílná součást života

Rodiče Natashy provozovali farmu, její maminka jezdí na koni a ona tak mezi nimi vyrostla. „Koně byli vždy hlavní součástí mého života. Měli na mě vliv od útlého věku. Milovala jsem být někde venku v jejich blízkosti,“ říká jezdkyně, která dodává, že lásce ke koním ji učil také její děda.
 
„Jsou mojí největší vášní,“ říká, přestože ji rodiče vedli i k jiným zálibám. V „sedle“, které bylo opatřeno košíkem, seděla už jako dvouleté batole. Vždy chtěla jezdit a tato touha ji neopouštěla ani později. Na farmě ale nebyl kůň vhodný pro dítě s postižením, a tak začala docházet na hodiny v rámci fyzioterapie. „Mít tu možnost pravidelně jezdit, dělat to, co jsem vždy chtěla, to byl úžasný pocit. Dostat se do sedla a dělat tak něco normálního, když běžně jste velmi limitovaní, to přináší určitý pocit svobody.“
Už v dětství snila Natasha o účasti na paralympiádě. Pozorně sledovala televizní přenosy z her v Sydney v roce 2000 a stanovila si to jako cíl. O jedenáct let později se její sen začal plnit. V roce 2011 vyhrála s velkopolským hnědákem Cabralem mistrovství Evropy v Moorsele. Získala tam hned dvě zlaté medaile. 
 
V další sezoně pak před domácím publikem triumfovala na paralympijských hrách. I v Londýně ji nesl Cabral a opět brali dvě zlata. Valach je prozatím nejúspěšnějším koněm její kariéry. V sezoně 2013 opět dominovali na evropském šampionátu a o rok později si vyjeli individuální stříbro na Světových jezdeckých hrách v Normandii. Britové tam navíc brali první místo jako tým. Nejcennější kovy si odvážela také z Ria, kde se paralympiáda konala v roce 2016. I tehdy u toho byl Cabral. 
 
V následujících letech sedlala i další koně. S klisnou Sookie St. James má dvakrát druhou příčku na mistrovství Evropy 2015 v Deauville. Na mistrovství světa 2022 v Herningu získala stříbro a bronz s hanoverskou hnědkou jménem Keystone Dawn Chrous, sezonu před tím na hrách v Tokiu s ní dojela druhá ve dvou individuálních úlohách, což pomohlo družstvu ke zlatu.
 
Vrcholy sezony 2023 vynechala. Důvodem byla radostná změna v osobním životě, narodil se jí syn Joshua. V letošním roce má Britka v plánu vrátit se do soutěžních obdélníků.
 
 

Neptat se, proč já…

Natasha měla vždy jasno nejen o tom, čeho chce dosáhnout, ale i jak toho dosáhnout. Když se jí rok po prvním olympijském úspěchu v Londýně ptali reportéři britského serveru Horse and Rider, jak se připravuje na ty nejvýznamnější závody a vyrovnává s tlakem, řekla: „Já osobně dodržuju svou rutinu. Musím si být jistá, že jím to správné jídlo, které mi dodává správnou energii. Probírám to i se svým psychologem, jakým způsobem mám o soutěži přemýšlet. Naučila jsem se postoj, že pokud udělám maximum já i můj kůň, nemám se čeho bát. Pomáhá mi to vědomí, že je to vlastně to samé, co děláme doma, jen je to v jiné aréně.“
 
O nervozitě, strašákovi mnoha sportovců, se také rozmluvila. „Myslím, že by bylo nenormální nebýt nervózní. Ale můžete to využít ve svůj prospěch. Když jsem začínala, bývala jsem tak strašně nervózní, že jsem zapomínala úlohu. Došlo mi, že takto si to neužívám. Že závodím, abych si to užila. Uvědomila jsem si, že při tréninku také dělám pořád to samé. Že není důvod být tak nervózní, a najednou koně začali také pracovat mnohem líp, protože jsem se uvolnila.“
 
Podle Natashy je nesmírně důležité se nelitovat. „Musíte přijmout to, co máte. Jen to, že máte hendikep, neznamená, že nemůžete něčeho dosáhnout. Parajezdci musí mít opravdu dobré mentální nastavení. Nemůžete se pořád ptát, proč pávě já…“.
 
Zdroj: FEI, Horse and Rider, web Natashy Baker



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

Související informace

Na závodech sledujte zkušené jezdce, a ne mobily, radí mladým John Whitaker
Udělej Harveyho! Jak kontroverzní jezdec ovlivnil hovorovou angličtinu
Lidé občas říkali rodičům, ať Captaina radši vrátí, líčí Hanuščinová
Na mladé koně zbytečně netlačím, prozrazuje svou strategii Delestre
Martin začínal dvakrát od nuly. Každý má vzestupy a pády, říká smířeně
Jsem asi jediný postižený DJ v naší zemi, říká rekordman v paradrezuře
Koos de Ronde je mistrem maratonů. Na jeden by však nejraději zapomněl
Nikdy není pozdě začít závodit. Příběh Valerie Bonfiglio inspiruje
Když vítězí geny: Vydat se proti kořenům Kukukovi nevyšlo, naštěstí
Zázračný Mexičan: Olympionik Fernandez přežil tragický pád Boeingu
Když to jde, jedu rychle. Občas to přeženu, říká „létající Francouz“
Canter znovu na výsluní. Po tragické ztrátě všechny ohromila v Le Pin
Ir Kevin Babington se chce vrátit do sedla. A pomáhá také ostatním
Laura Kraut o svých začátcích: Šedesát parkurů denně, to by dnes nešlo
Mistryně světa Sara Morganti: Po sdělení diagnózy nastala doba temna
V parkuru rozhodují detaily. Je to nekonečná práce, popisuje Deusser
Muž, který porazil legendu. Robert Dover prokázal neobyčejnou odvahu
Jezdit nebudete, slyšel od lékařů Murray-Brown. Závodí v Grand Prix
Prodat rodinného poníka? Radši jsem ho začal jezdit, vzpomíná Smolders
Začátky Hunter Holloway. Dvanáctiletá holka a mohutný sportovní hřebec
Pražský lev Thibeau Spits. Talent roku má doma neuvěřitelný počet koní
První kůň výměnou za starý počítač. Tak začala Farringtonova kariéra
NEPŘEHLÉDNĚTE