reklama 11C

Když vítězí geny: Vydat se proti kořenům Kukukovi nevyšlo, naštěstí

ikonka

Světový parkur mohl být o jeden talent chudší. Christian Kukuk je z jezdecké rodiny. Vyrostl ve Warendorfu, hlavním městě německého jezdectví, ale chtěl hrát fotbal. Začal jezdit až ve věku, kdy jiní už závodí. Říká, že musel přijmout velké výzvy.
30.10.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Jezdecká média ve světě nazývají Christiana Kukuka vycházející hvězdou německého parkurového sportu. Není to ale úplně přesné. Němec totiž patří do A kádru jezdecké velmoci, už pár sezon je jeho oporou. Přestože ho všechno předurčovalo ke kariéře u koní, on se zprvu vydal jinou cestou.
 
Otec letos třiatřicetiletého Christiana Norbert Kukuk je bývalý parkurový jezdec, matka Inge Kukuk pracuje už víc než dvacet let pro Německou jezdeckou federaci. Christian tak vyrostl ve Warendorfu, městě nedaleko Münsteru, které by se dalo nazvat „metropolí německého jezdectví“. Sídlí tam národní federace, komise olympijského výboru pro jezdectví, plemenná kniha Severního Porýní-Vestfálska i významná jezdecká škola. Zdálo by se, že všechno spělo k tomu, že se bude Christian věnovat koním. On si ale šel za jiným snem. Chtěl být profesionálním fotbalistou.
 
Do třinácti let také fotbal hrál a velmi slibně. Potom ale začal otci pomáhat na farmě a geny se ozvaly. Teprve v té době začal pronikat do jezdectví hlouběji. Kluk, který vyrostl mezi koňmi, měl jezdecký sport doslova u nosu, začal teprve ve třinácti letech skutečně pravidelně jezdit! Bylo to ve věku, v kterém jiní už závodí v dětských soutěžích. 
 
 

K Beerbaumovi na zkušenou

Zpoždění, které měl Christian Kukuk v začátcích, se projevilo i na dalším postupu v kariéře. Až ve dvaadvaceti letech jel poprvé parkur na mezinárodních závodech CSI. To už bylo v rámci spolupráce v Ludgerem Beerbaumem. Christian se totiž v téže sezoně nechal zaměstnat u něj ve stájích v Riesenbecku. 
 
V roce 2013 startoval poprvé na národním šampionátu mezi seniory a byl to debakl. Skončil poslední. Jestli ale mladému jezdci něco nechybělo, byla to píle a vytrvalost. Hodně na sobě pracoval, ohromně se zlepšil a v dalším roce se na mistrovství Německa umístil na deváté příčce. O rok později už mu jen o jedno místo utekla medaile.
 
Vedle vlivu Ludgera Beerbauma pomohly Christianovi i zkušenosti dalších hvězd, které v Riesenbecku jezdily. Mnoho pochytil od Marca Kutschera nebo Henrika von Eckermanna. „Myslím, že to je jedna z nejdůležitějších věcí, které musíte jako mladý jezdec dělat. Musíte se učit tím, že sledujete ostatní. Všichni ti jezdci měli už hodně za sebou a pro mě bylo vždy potěšení se na ně dívat. Speciálně Marco a Henrik, v nich jsem se vzhlédl. Způsob, jakým pracují, jak jezdí, jejich styl… Každý den jsem s nimi jezdil a mohl je pozorovat úplně zblízka. Pro mě to bylo nesmírně důležité, učit se o těch nejlepších,“ popisuje Christian.
 
 

Národní reprezentace

Dalším zásadním zlomem byl vstup do série Global Champions League. Opět to byl Ludger Beerbaum, kdo mu pomohl mezi světovou špičku. V roce 2017 se totiž stal členem týmu Cannes Stars. Jeho kolegy byli právě zmíněný Beerbaum a dále Marco Kutscher, Jane Richard Philips a Guido Klatte junior.
 
„Tohle byla skvělá šance. Loni jsem sledoval Global Champions na mobilu a letos jsem její součástí. Je to samozřejmě obrovský krok, ale věřím, že musíte přijímat velké věci, abyste se zdokonalovali. Když se chcete zlepšit, musíte čelit výzvám,“ nechal se tehdy slyšet mladý Němec.
 
Od té doby se natolik posunul a začal ukazovat výsledky své práce, že byl několikrát nominován do německého národního týmu. První pětihvězdový Pohár národů v německém dresu absolvoval v roce 2017 v St. Gallen. 
 
„Každý mladý jezdec pochopitelně sní o tom, že bude reprezentovat v Poháru národů – včetně mě. Byl jsem hrozně šťastný, že jsem v St. Gallen tu příležitost dostal. A že jsem jel tak dobře, ani jsem to od sebe nečekal. Jistě jsem doufal v dobrý výsledek, ale poprvé na této úrovni…,“ okomentoval jezdec jednu chybu ve dvou těžkých kolech.
 
Uspěl tam s jedním z nejlepších koní, které prozatím sedlal – vestfálským hřebcem Limonchellem NT, který od Christiana putoval do rukou české jezdkyně Sáry Vingrálkové. Letos v červnu ho mohli vidět diváci na CSI v Olomouci. 
 
Dalším výborným koněm pod sedlem Christiana je belgický bělouš Mumbai. V roce 2021 spolu startovali na mistrovství Evropy v Riesenbecku. V hodnocení jednotlivců byli čtvrtí, takže velmi pomohli týmu ke stříbrným medailím. O dva roky později byli v Miláně na evropském šampionátu čtrnáctí.
 
Aktuálně předvádí skvělou formu s Checkerem 47. Na přelomu září a října s ním nastoupil v Barceloně do finále Poháru národů, které Němci ovládli. V sobotu 28. října pak vyhrál v Rijádu poslední Grand Prix v rámci Global Champions a kvalifikoval se tak do Super Grand Prix, která se pojede v listopadu při Prague Playoffs.
 
Zdroj: Malgré Tou Media, FEI, World of Showjumping
 
Foto: Christophe Taniere / FEI, Stefano Grasso / LGCT



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE