reklama 11D

Pražský lev Thibeau Spits. Talent roku má doma neuvěřitelný počet koní

ikonka

Nováček v řadách Prague Lions stojí za pozornost. Thibeau Spits má v týmu pozici jezdce do 25 let. Národní federace ho vyhlásila talentem roku. Na farmě má neuvěřitelnou koňskou základnu. Přesto se původně věnoval úplně jinému sportu.
10.04.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Začátek sezony 2023 přinesl přestupy a novinky v týmech v rámci seriálu Global Champions League. Také v řadách Prague Lions došlo ke změnám. Jedním z nováčků je mladý belgický jezdec Thibeau Spits. 
 
Nedávno oslavil dvaadvacáté narozeniny, patří tak stále do věkové kategorie U25. Právě tuto pozici zastává také v družstvu Pražských lvů. Věřte, že jeho zatím krátká kariéra, je víc než zajímavá.
 
Pochází z jezdecké rodiny, spolu s rodiči provozuje velkou farmu nedaleko Mechelenu, kde se věnují převážně chovu. „Máme vše, co je potřeba k jezdectví na profesionální úrovni. Všichni sourozenci jezdí. Bratr připravuje převážně mladé koně, zatímco sestry, které jsou ještě juniorky, závodí na nižší úrovni. Doma máme přes dvě stě koní,“ odhaluje Thibeau něco málo ze zákulisí stáje, jež mu dává víc než slušnou základnu pro jeho kariéru. 
 
Pro srovnání Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem uvádí, že přímo v kladrubském areálu je ustájeno 250 starokladrubských běloušů. Celkem pak chová přibližně pět sek koní, sečteno i s vraníky, kteří jsou chováni ve Slatiňanech. 
 

Milovník fotbalu

Thibeau mezi koňmi vyrůstal, tak by se mohlo zdát, že jezdectví byl jasný směr. Než se ale začal soustředit výhradně na parkurovou kariéru, hrál fotbal v první divizi za KV Mechelen. „Popravdě jsem byl celkem dobrý. Soustředit na koně jsem se začal, až když jsem začal vyhrávat. Začalo mě to víc bavit. Závodně jsem přestal s fotbalem ve třinácti, ale rekreačně pořád hraju. Každé úterý kopeme s jezdci z okolí. Občas hrajeme i zápas proti jezdcům odjinud.“
 
Na mezinárodních závodech se objevil poprvé v roce 2014, tedy právě ve třinácti letech. Jeho kariéra tak netrvá zatím ani deset let, ale startů už má zapsáno tolik, kolik nemají mnozí senioři. Sbírá zkušenosti na nejvyšších parkurech, a nejen zkušenosti. 
 
Jen za posledních pár týdnů zapsal řadu umístění v top 3 v soutěžích do 155 až 160 centimetrů. V únorové čtyřhvězdové Velké ceně Opglabbeeku dojel třetí, dařilo se mu při CSI5*W v Göteborgu nebo koncem roku 2022 při mítinku Světového poháru doma v Mechelenu.
 

Talent na rozdávání

Thibeau je držitelem titul Talent roku, který mu na konci sezony 2019 udělila Belgická jezdecká federace. Zasloužil se o ní především druhou příčkou na seniorském mistrovství Belgie, což je vzhledem k věku jezdce a úrovni tamního parkurového sportu nevšední úspěch. 
 
Vrcholem kariéry jsou zatím vavříny z evropských šampionátů. V roce 2018 byl součástí zlatého týmu na mistrovství Evropy juniorů ve Fontainebleau, o tři roky později vyhrál belgický tým ve Vilamoura v kategorii mladých jezdců a Thibeau byl opět jeho součástí. 
 
Vůbec nejlépe mu pak vyšlo loňské mistrovství Evropy mladých jezdců, které se konalo v Olivě. Thibeau tam v sedle bělky Classic Touch DH obsadil první místo v hodnocení jednotlivců a Belgie brala nejcennější kov i jako družstvo. 
 
Vedle rodičů měl na kariéru mladého Belgičana velký vliv i trenér Dirk Demeersman. „Thibeau je opravdu velmi talentovaný, má obrovský cit. A stojí nohama na zemi. Když jsme se poznali, byl to takový kluk, ale postupně vidím nového člověka. Zpočátku dorazil na trénink s tím koněm a za týden zas s jiným… Najednou ale jako by se něco změnilo a z něj se stal jezdec, který chce pracovat. Ví, o čem ten sport je, chce se učit od ostatních a je zapálený pro věc. Můžete mít kolik talentu si umíte představit, ale potřebujete koně. Přeju si, aby Thibeau měl dobré koně, aby závodil na nejvyšší úrovni,“ nechal se slyšet známý belgický trenér.
 
Foto poskytli: Thibeau Spits, FEI, Global Champions League a Young Riders Academy



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE