reklama 11C

Canter znovu na výsluní. Po tragické ztrátě všechny ohromila v Le Pin

ikonka

Jako vyjížďka parkem, tak označila FEI výkon zlaté Rosalind Canter v krosu na nedávném mistrovství Evropy ve všestrannosti. Britka má další titul a zařadila se do elitního klubu šesti šampionů. Pojďme si připomenout její kariéru.
24.08.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D

 

Rosalind Canter, jedna z nejúspěšnějších jezdkyň všestrannosti všech dob, má další titul. 13. srpna vybojovala ve francouzském Le Pin zlato na mistrovství Evropy, a to v rámci soutěže týmů i jednotlivců. 
 
Individuální titul je o to vzácnější, že britská reprezentantka je teprve šestým jezdcem v historii, který dokázal vyhrát mistrovství světa i mistrovství Evropy. O úrovni ostrovního jezdectví pak svědčí fakt, že pět ze šesti těchto sportovců, jsou Britové, respektive Britky. 
 
Podařilo se to Mary Gordon-Watson v sedmdesátých letech, Lucindě Green a Virginii Leng v osmdesátých letech a Zaře Phillips po roce 2000. Dalším členem elitního klubu je Němec Michael Jung, který vyhrál Světové jezdecké hry 2010 v Kentucky a mistrem Evropy se stal v letech 2011, 2013 i 2015.
 
Pojďme se věnovat novopečené šampionce a připomeňme si její kariéru. Letos sedmatřicetiletá Rosalind vyrostla na rodinné farmě Hallington v Lincolnshiru, kde žije a trénuje i dnes. Jezdit začala na ponících se sourozenci a docházela také do South Wold Hunt North Pony Club.
 
Dlouho trvalo, než se vůbec vyhranila a začala se věnovat na sto procent jezdectví, protože v juniorském věku také hrála hokej a tenis na velmi dobré úrovni. S koňmi tak dlouho střídala další dva sporty. Sportovní vědu také vystudovala na univerzitě v Sheffieldu. Nakonec se však definitivně přiklonila k všestrannosti. Mimochodem dodnes ji zůstal jeden nejezdecký koníček, a to potápění, jemuž se věnuje s manželem, který je instruktorem tohoto vodního sportu. 
 
 

Šampion Allstar B

Jedním ze zásadních koní Rosalind Canter je bělouš Silver Curtis, který ji vynesl do mezinárodní úrovně. Už jako juniorka a mladá jezdkyně s ním absolvovala jedno a dvouhvězdové soutěže CCI a CIC v letech 2004 až 2006.
 
Následovala dlouhá řada startů v sedle mnoha různých koní. Mezi výsledky vyčnívá stříbro na mistrovství světa mladých koní v Lion d´Angeres 2011 s šestiletou ryzkou Aprobantou a velmi dobře si vedla i s pozdější novozélandskou reprezentantkou Cekatinkou, ale zásadním momentem byl příchod holandského teplokrevníka Allstara B. K tomu došlo o dva roky později. 
 
Hnědák, kterému říkali Alby, byl hned u několika klíčových okamžiků její kariéry. Debutovala s ním na úrovni čtyř hvězd, což bylo po dvou letech spolupráce v Burghley, kde získala titul „Britský nováček roku“. V sezoně 2017 dvojice získala zlato s družstvem na mistrovství Evropy ve Strzegomi, ale hlavně s ním o rok později vyhrála jednu z nejvýznamnějších akcí vůbec…
 
Na Světových jezdeckých hrách v Tryonu vybojovala zlato jak v klání jednotlivců, tak s týmem. Závěr soutěže byl nesmírně napínavý. Rosalind se s Albym usadila na průběžné druhé příčce už po drezuře, kterou vyhrála Němka Ingrid Klimke. Obě dokončily čistě i kros a vše měl rozhodnout parkur.  
 
Rosalind projela cílem s nulou, zatímco zkušená německá jezdkyně shodila poslední překážku. Rozhodující okamžiky se asi všem fanouškům všestrannosti vryly do paměti. „Alby byl naprosto úžasný, je to můj hrdina,“ rozplývala se Britka. „Je to krásná zkušenost. Řekla jsem si, že ho nechám dělat jeho práci, jak to umí. A on byl fenomenální,“ zhodnotila šampionát.
 
Rosalind s Albym byla také součástí ekipy při olympiádě 2021 v Tokiu, kde nakonec zůstala v roli rezervního jezdce, ale hned dva měsíce na to si vyjela další týmové zlato na evropském šampionátu v Avenches ve Švýcarsku.
 
Poslední velkou akcí, kde se Alby objevil, bylo CHIO v Cáchách v červenci 2022. Dvojice v krosu překonala překážku číslo 16. K pádu nedošlo, ale po výjezdu z překážky Alby nedokázal došlápnout na levou přední nohu. Rosalind okamžitě sesedla a veterináři poskytli veškerou péči potřebnou k převozu na kliniku, kde se však ukázalo, že zranění je vážné. „Bylo bohužel rozhodnuto, že vzhledem k povaze zranění je v rámci welfare jediným řešením koně uspat,“ uvedla později v oficiálním prohlášení Britské jezdecké federace. 
 
„Nemám slov, abych vyjádřila moji lásku a respekt, co k němu chovám. Neustále mi ukazoval svou velkorysost, klid a chuť do sportu. Byl významnou součástí mojí kariéry, bude mi hrozně chybět. Byl to nejstatečnější kůň, kterého jsem měla tu čest jezdit,“ vyjádřila se tehdy k tragédii jezdkyně s tím, že Allstar B byl jednoznačně jejím životním koněm.
 
 

Lordships Graffalo alias Walter

Současně s Albym závodila Rosalind na nejvyšší úrovni také s hnědákem jménem Lordships Graffalo. Valach, který je příslušníkem plemenné knihy Sport Horse Breeding of Great Britain, je součástí jejího týmu pět let. 
 
Loni s ním dojela při květnovém CCI5* v Badmintonu druhá, takže když o dva měsíce později přišla o Albyho, nahradil stájovou jedničku on. A ukázalo se, že je to náhrada víc než dobrá. V září 2022 s ním dokončila světový šampionát v Pratoni del Vivaro na čtvrté příčce a na jaře 2023 poprvé v životě vyhrála pětihvězdové CCI zařazené do nejtěžších soutěží světa. Bylo to v Badmintonu.
 
Britská jezdecká federace ji spolu s hnědákem, jemuž říkají Walter, zařadila do nominace na letošní mistrovství Evropy, které pořádal francouzský hřebčín Haras du Pin. Reprezentanti Velké Británie tam přijížděli jako obhájci zlata, i když oproti šampionátu před dvěma lety v Avenches v trochu pozměněné sestavě. 
 
Drezura vyšla nejlépe německému jezdci Michaelovi Jungovi, ale zradil ho kros. Rosalind s Walterem se po suverénní jízdě dostala do vedení. Byli jedinými účastníky, kteří dokončili bez trestných bodů na překážkách a v čase. „Neexistuje žádný jiný Walter. A nejsou slova, která by ho popsala. Uši pořád našponované a nejraději by pokračoval dál,“ pochválila v cíli terénní zkoušky Britka svého koně. „Jako cválání parkem. Pokud chcete zažít mistrovskou třídu, podívejte se na toto,“ uvedla Mezinárodní jezdecká federace FEI k videu z jejich krosu. Dovolila si při tom vtipnou slovní hříčku, když doslova uvedla "Like a Canter around the park", a použila tak příjmení jezdkyně, které znamená cval.  
 
Zbývalo jen udržet nervy na uzdě ve skokové zkoušce, ovšem Rosalind hrál do karet vedle její vyrovnané povahy i slušný bodový odstup. Mohla si jako poslední nastupující do parkuru dovolit i dvě shození. Jedna překážka šla k zemi a pak už nic. Rosalind Canter tak zaznamenala další velký triumf a stala se součástí elitní šestice jezdců – mistrů světa a Evropy. 
 
Velká Británie navíc obhájila zlato v soutěži družstev. „Úleva, emoce a vzrušení. Walter byl opět úžasný. Máme ten nejlepší tým lidí i koní,“ vysekla Rosalind po šampionátu poklonu svému parťákovi a kolegům z reprezentace. 
 
Zdroj: FEI, Badminton Horse Trial
 
Foto: Libby Law Photography / fotobanka FEI




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE