reklama 11C

Jsem asi jediný postižený DJ v naší zemi, říká rekordman v paradrezuře

ikonka

Když v roce 2012 dorazilo Rihardsovi Snikusovi pozvání na paralympiádu do Londýna, odpověděl na email, že jde asi o chybu. Nešlo. Od té doby dokázal získat několik světových medailí a je jedničkou na paradrezurním žebříčku. A je také úspěšným DJem.
23.11.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Narodil se s dětskou mozkovou obrnou. Pětatřicetiletý Lotyš Rihards Snikus přesto, nebo možná právě proto, žije aktivním životem. Miluje hudbu a koně a oboje ve své kariéře propojuje. Jezdí paradrezuru a je rekordmanem své země a aktuální světovou jedničkou na žebříčku Mezinárodní jezdecké federace FEI.

„Na koně jsem začal chodit kvůli zlepšení koordinace. Moje první trenérka Olga Sellere rozpoznala, že bych mohl jezdit možná něco víc než hobby. A tak jsem v roce 2008 jel svou první soutěž. A vyhrál jsem. Byly to vůbec první paradrezurní závody v Lotyšsku,“ vzpomíná Rihards na to, jak se z hipoterapie posunul ke sportu.
 
Koně jsou velmi účinným prostředkem ke zlepšení zdravotního stavu lidí s nějakým hendikepem. „Mám mnohem lepší rovnováhu a tělo mnohem pevnější, protože udržet se na koni vyžaduje hodně úsilí. I když si nemyslím, že moje omezení jsou tak přísná jako u těch, kteří používají invalidní vozíky a mnohem více pociťují na koni rozdíl. Také cvičím, chodím na fyzioterapii a pravidelně jezdím na kole, takže moje pohybové aktivity jsou docela rozmanité. Jízda na koni mi dává nejen fyzické, ale i psychické uvolnění. To je ten aspekt koní, který pociťujete velmi dobře: psychická kondice jezdce,“ popisuje.
 
 

Výsledky a rekordy

Přestože paradrezura v Pobaltí byla ještě před pár lety v plenkách, Rihards se dokázal vypracovat do špičky. A to na nejvyšší příčky. Aktuálně je jedničkou na všech žebříčcích. Je první nejen v samostatném pořadí v Gradu I, kam se svým postižením spadá a který je určený pro jezdce s nejvýraznějším omezením. Také vede v celkovém žebříčku paradrezurních jezdců napříč kategoriemi i v paralympijském bodování.
 
Jeho první velkou akcí byly paralympijské hry v roce 2012. „Pamatuji si úplně přesně ten moment, kdy přišlo pozvání do Londýna. Myslel jsem, že to je vtip, a dokonce jsem jim odpověděl emailem, abych je ubezpečil, že jde o omyl. Ale potom přišel děda s tím, že musíme začít hledat koně pro paralympiádu,“ směje se jezdec. Závodil nakonec s hnědákem Chardonnay a dojel čtvrtý a následně ve freestylu šestý. 
 
Za čtyři roky nato startoval v Riu, kde zapsal stejný výsledek. To už bylo s valachem lotyšského chovu King of the Dance, jenž je i aktuálně jeho nejlepším koněm. Před dvěma lety v Tokiu konečně dosáhli na medaili, když ve volné úloze obsadili druhou příčku.
 
Mezitím stihli několik medailových umístění na mistrovství Evropy, stříbro na Světových jezdeckých hrách v Tryonu 2018 a stříbro na mistrovství světa 2022 v Herningu.
 

Čtěte také: Mistryně světa Sara Morganti: Po sdělení diagnózy nastala doba temna

 
„Tryon byla moje první světová medaile. Hvězdy mi byly nakloněné, měl jsem i trochu štěstí. Je to ale i díky dlouhodobým tréninkům s Dariou Tikhomirovou a s drezurní trenérkou Agnese Kukaine. Je to každodenní příprava. A pak je tu psychická odolnost, to je nejtěžší. Když jdete do obdélníku, nesmí z vás vycházet nic negativního. Musíte na všechno zapomenout, usmívat se. Pak to jde,“ líčí Rihards.
 
Jen letos zvítězil s Kingem při CPEDI3* v Motěšicích, Waregemu, Kronenbergu a Durne. Na evropském šampionátu v Riesenbecku obsadil v první dvou jízdách první a druhé místo. Medaili z freestylu ale nemá. Všechny tyto výkony ho dostaly na pozici číslo jedna napříč kategoriemi.
 
 

Hrát nebo jezdit?

Vedle jezdectví se Rikards věnuje hudbě jako DJ. „Je to po koních moje největší vášeň. Drezura je tanec koně, já lidi roztancovávám. Je to propojené,“ popisuje. Plní si tak svůj dětský sen. „Začalo to, když jsem byl celkem malý. Objevil jsme v rádiu živé přenosy z nočních klubů v Rize. Postupně jsem si je začal nahrávat. Při školní diskotéce jsem pak jednou sledoval, jak DJ hraje. A začal jsem si šetřit na vybavení a desky,“ vzpomíná. „Jsem asi jediný postižený DJ v Lotyšsku, dost možná v celém Pobaltí.“
 
V Lotyšsku hraje v klubech a na různých společenských a sportovních akcích. „Mám hodně vystoupení v různých klubech a hraju třeba i na největších závodech horských kol, které se u nás konají. Mým snem je proniknout do zahraničí. Miluji hraní po klubech, house a R&B, 70. léta až po moderní hudbu – cokoliv, co vás přiměje tančit. Chcete-li být úspěšným DJem, musíte cítit touhu tanečníka, být muzikální a velmi pozitivní. Pokud se ale zeptáte, zda bych chtěl být raději nejlepším DJem na světě nebo nejlepším jezdcem, řeknu že určitě to druhé,“ líčí Lotyš, kterému se s koncem sezony 2023 toto přání naplnilo. Alespoň podle světových žebříčků.
 
Rihardsovi pomáhá velké odhodlání, nezná pocit, že by něco vzdával. „Jsem velmi cílevědomý. Každé závody jsou velkou výzvou. Nikdy nevíte, co můžete očekávat, ale vždy doufám v co nejlepší výsledek. Prohry i vítězství mě tlačí snažit se ještě víc. Ztráty mě nenutí vzdát se, dělají mě ještě silnějším.“
 
Zdroj: FEI, Wikipedie, Paralympic
 
Foto: Leanjo de Koster / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE