reklama 11B

Jezdit nebudete, slyšel od lékařů Murray-Brown. Závodí v Grand Prix

ikonka

Britská drezurní scéna se hemží mnoha světoznámými jmény. Mezi hvězdy měl našlápnuto také Sonnar Murray-Brown, všechno ale překazila hrozivá nehoda. Přestál čtrnáct operací. A navzdory prognózám se dostal až na úroveň Grand Prix.
08.05.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Jméno Sonnar Murray-Brown vám možná moc neřekne. Pětatřicetiletý britský drezurní jezdec přitom měl nakročeno k nominaci na olympiádu, jezdí Grand Prix na mezinárodních závodech na úrovni čtyř hvězd. Prošel tréninkem u dvou špičkových britských reprezentantů Carla Hestera a Charlotte Dujardin. 
 
Ostatně právě Dujardin sedlala jeho koně ve vynucené pauze způsobené zlomeninou nohy v roce 2019. Tehdy vynechal prakticky celou sezonu. To ale není nic proti tomu, co musel překonat o deset let dřív.
 
Sonnar se začal učit jezdit jako tříletý. „Chodil jsme do různých kroužků a jezdeckých škol. Měl jsem velké štěstí, že moji rodiče, kterým koně nic neříkali, mě všemožně podporovali,“ popisuje Brit. „Dopřáli mi výborného instruktora, který se mnou trávil nekonečně mnoho času.“
 
Drezura nebyla jeho první volbou hned v začátku kariéry. „Do mých sedmnácti let mi drezura vůbec nic neříkala. Pak jsem ale jednou viděl jezdit vysokou drezuru, když jsem pracoval v jedné prodejní stáji, a úplně jsem tomu propadl. Rozhodl jsem se dělat tuto disciplínu naplno.“
 
 

Nehoda

Sonnar se začal pomalu dostávat do povědomí britské drezurní veřejnosti, když jeho slibně rozjetou kariéru téměř zničila autonehoda. V lednu 2009 usedl do auta jako spolujezdec. Řidič nezvládl vysokou rychlost a srazil se s protijedoucím autem. Podle vyšetřovatelů to bylo v rychlosti 60 mil za hodinu, v okamžiku nárazu tak jel více než devadesátkou.
 
„Probral jsem se na kraji silnice. Vůbec jsem netušil, že mám zlomené obě nohy. Až později mi řekli, že možná ještě budu chodit, ale asi už nikdy nebudu jezdit,“ vzpomíná Sonnar, jemuž v době nehody bylo dvacet let. „Můj život se zbortil, bylo to tvrdé.“
 
Komplikované zlomeniny, zejména na pravé noze, si vyžádaly čtyři roky rekonvalescence. „Ještě dva roky po nehodě jsem neměl srostlou zlomeninu pravé stehenní kosti. A nechtělo se to hojit. Dělal jsem všechno, co se dalo. Pak jsem se rozhodl, že si najdu jiného lékaře – někoho, kdo se ještě více specializuje na takové stavy a našel jsem profesora Michaela Saleha. Řekl jsem mu, že můj sen je jezdit, i když tomu vlastně rozumově vůbec nevěřím.“
 
Situace britského jezdce byla tou dobou opravdu nesmírně náročná, a to i po psychické stránce. Nemohl chodit, skoro pořád ležel. „Nechtěl jsem přestat věřit. Potřeboval jsem se dostat do stavu, že moje noha bude fungovat a vyjdu třeba schody. Bylo mi třiadvacet let a měl jsem už dva roky zlomenou nohu. Bylo to nesmírně frustrující.“
Profesor Saleh mu dokázal pomoct. Jezdec ale celkem absolvoval čtrnáct operací, a ještě další dva roky trvalo, než si znovu sedl na koně. Od nehody uplynuly čtyři roky.
 
 

Zpátky do obdélníků

Sonnar prokázal obrovskou vůli. Od roku 2013 začal znovu jezdit a postupně také závodit, aby o pět let později absolvoval svou první drezurní Grand Prix na mezinárodních závodech CDI3* v Keysonu. Jeho partnerem byl trakénský valach Erlentanz TSF. 
 
Vše vypadalo slibně. „Dostal jsem druhou šanci dělat to, co tolik miluji. Přistoupil jsem k tomu s velkým pocitem štěstí a respektu,“ řekl. Jenže v následující sezoně došlo k dalšímu úrazu. Sonnar si opět zlomil nohu. „Díky té dávné nehodě jsem měl v ten moment mnohem víc trpělivosti. Ovšem po psychické stránce to bylo těžké, říkal jsem si, kolik ještě ran a smůly budu muset překonat,“ popsal své pocity Brit.
 
I z tohoto úrazu se ale dostal. Zabralo to celou sezonu 2019. Jeho valacha po celou dobu udržovala v kondici největší hvězda ostrovní drezury posledních let Charlotte Dujardin. Startovala s ním dokonce na CDIO5* v Cáchách, kde v Grand Prix kür dojela pátá s téměř 84 procenty.
 
Sonnar se vrátil a znovu začal závodit. A to natolik úspěšně, že se dostal do širší nominace Velké Británie pro olympijské hry, jež se konaly v srpnu 2021 v Tokiu. Jenže znovu zasáhl osud. Jezdec oznámil, že kvůli drobnému zranění musí hnědáka stáhnout ze soutěží, a tím také z nominací na hry a na mistrovství Evropy, které se rovněž blížilo. 
 
I když tehdy Sonnar uvedl, že je pro něj tato zpráva devastující, pořád si drží svůj pohled na život. „Mám své sny a své cíle. Určitě vím, že všechno se děje z nějakého důvodu. Koně jsou skvělé zrcadlo. Jednou jste dole, jednou nahoře. Možná mají někteří víc štěstí než jiní, ale jistě má každý své výzvy a svou cestu. Mám rád citát, že jakmile se srovnáváte s cizími, je to zabiják vlastního štěstí. Jste na své vlastní cestě, a pokud máte sny a plány, tak se nakonec splní. A je jedno, jestli zítra, za dva týdny nebo za dva roky.
 
Zdroj: FEI, Horse and Hound, British Equestrian
 
Foto: FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE