reklama 11D

Ir Kevin Babington se chce vrátit do sedla. A pomáhá také ostatním

ikonka

Parkur, kterých během kariéry absolvoval mnoho, změnil před pár lety život irskému jezdci Kentovi Babingtonovi. Mistr Evropy zůstal po pádu ochrnutý. Nerezignoval, tvrdě dře a založil nadaci na pomoc podobně postiženým jezdcům.
17.08.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Parkurový jezdec Kevin Babington prožíval v roce 2019 vydařenou sezonu. Jeho jedničkou byla v té době hanoverská klisna Shorapur. A právě v jejím sedle prožil moment, který všechno změnil. Irský reprezentant ale může být vzorem, jak se postavit k životním kotrmelcům.
 
Kevin Babington se narodil v roce 1968 v Irsku v Clonmelu nedaleko Tipperary. Jako jeden z jedenácti sourozenců, dětí obchodníka s vlnou, se o sebe uměl postarat a už v osmnácti letech odešel s třemi stovkami dolarů v kapse z Irska do Spojených států amerických. 
 
Měl štěstí, že dostal práci ve stáji Franka a Mary Chapotových. Frank Chapot byl několikanásobným olympijským účastníkem, držitelem medailí z her v Římě 1960 a Mnichově 1972. Svého času trénoval americkou národní reprezentaci, kterou na olympiádu také dokázal opakovaně dovést. Mladému Irovi dala práce ve špičkové stáji jasný směr - profesionální parkurový sport.
 
Kevin, který se v USA oženil a usadil se na Floridě, vždy závodil za Irsko. Jak sám říká, na jezdeckou mapu světa ho umístil tvrdohlavý irský valach Carling King. V roce 2000 byli součástí družstva, které ovládlo Pohár národů v Hicksteadu, v následující sezoně spolu pomohli týmu k zisku titulu mistrů Evropy v Arnhemu. O rok později absolvovali Světové jezdecké hry v Jerezu, kde dojeli mezi jednotlivci osmí. Velkým úspěchem pak bylo individuální čtvrté místo na olympijských hrách v Aténách.
 
 

Nešťastný pád

Irský jezdec rozhodně patřil k velmi zkušeným skokanům. Absolvoval tisíce parkurů, převážně na nejvyšší úrovni při čtyř a pětihvězdových závodech. Jeho nejlepšími koňmi byli v posledních aktivních letech už zmíněná Shorapur a také irský ryzák Super Chilled. 
 
Právě tyto dva koně měl na závodech CSI4*, které se konaly na přelomu srpna a září 2019 v Bridgehamtonu ve státě New York. A oba tyto koně měl přihlášené do soutěže s překážkami do 160 centimetrů. Zatímco s valachem dojel do cíle s jednou chybou, s klisnou ho zastavil trojskok. Na překážče postavené z oxeru a dvou kolmých skoků se hodně chybovalo a došlo i k několika neposlušnostem a pádu už před Kevinovou druhou jízdou. Právě tento trojskok mu přinesl nejen konec parkuru, ale o konec jeho kariéry profesionálního jezdce. 
 
„Shorapur překonala áčko i béčko. Jenže před céčkem odskočila příliš brzy. A to bylo moc krátké. Prostě do té překážky spadla. Nemohla přes to přeletět,“ líčí Kevin.
 
Soutěž se jela v podvečer. Dvojice šla jako dvaačtyřicátá ve více než šedesátičlenném startovním poli. „Problémem byly stíny, které padaly mezi překážky. Koně z toho byli hodně zmatení,“ zmiňuje Kevin jednu z možných příčin, proč jeho nejlepší klisna odskočila dřív, než měla.
 
Hned, jak se dvojice svalila na zem, bylo jasné, že něco není v pořádku. „Kevin se chtěl po dopadu instinktivně odkutálet co nejdál od klisny. Jenže se nemohl hnout. Věděl okamžitě, že to je vážné. Když se k němu v kolbišti začali sbíhat lidi, křičel na ně, ať na něj nesahají a nehýbou s ním,“ popisuje Kevinova manželka Dianna.
 
Jezdec měl bohužel správné tušení. Utrpěl poranění míchy, kvůli kterému zůstal ochrnutý. Klisna vyvázla z pádu bez zranění. Ale i jí se tím změnila kariéra.
 
 

Nadace pro jezdce

Kevin se ukázal jako velký bojovník. Odmítá jakoukoliv lítost kolegů a přátel. Už několik týdnů po úrazu seděl na vozíku a trénoval svěřence. 
 
Zároveň intenzivně pracuje na tom, aby se jeho stav zlepšil. Absolvoval několik chirurgických zákroků a dře na rehabilitacích. Podstoupil léčbu kmenovými buňkami. Postupně se mu vrátil cit do prstů na noze a do kotníku, má i cit v zádech a na dalších místech, kde před terapií nepociťoval nic. 
 
Kevin věří, že se jednou bude víc hýbat a posadí se opět na koně. Zatím se naplno věnuje trénovaní jezdců. Ryzák Super Chilled dál závodí, jezdec nechal svůj vlastnický podíl Debře Wycoff, s níž ho měl napůl. Klisna Shorapur už žádnou soutěž neabsolvovala, Kevin si přál, aby šla do chovu. Právě hnědku, s níž se mu otočil život vzhůru nohama, označuje za nejvýraznějšího koně kariéry. Našel ji v jejích šesti letech v Německu, kde byl u kamaráda zkoušet jiného koně. „Chtěl jsem si na ni sednout, ale kamarád říkal, že to asi není kůň, kterého bych chtěl. Je to opravdu složitá klisna. Ale já jsem okamžitě věděl, že to bude fenomenální.“
 
Ir vedle své rehabilitace a trenérských aktivit také pomáhá. Už v roce 2019 vznikla nadace The Kevin Babington Foundation, která má za cíl podporovat jezdce v podobné životní situaci. Pomohla finančně už řadě sportovců, třeba Kimberly Prince, kterou potkal v roce 2022 podobný osud – pád na parkuru na závodech Upperville Colt a zlomenina obratlů s poškozením míchy. 
 
 
Zdroj: FEI, Farmers Journal, Irish Times, Kevin Babington Foundation
 
Foto: Shawn McMillan, FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE