reklama 11A

Očkování proti EHV-1 nebo PCR test budou povinné nejméně do konce roku

ikonka

Státní veterinární správa ČR se vyjádřila k tomu, zda bude trvat na očkování koní proti EHV-1 s alternativní možností negativních PCR testů jako jedné z podmínek pro účast na svodu koní. Tato povinnost zůstane v platnosti nejméně do konce roku.
31.03.2021 15:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A
 
Redakce Jezdci.cz oslovila Státní veterinární správu s dotazem, zda plánuje přehodnotit podmínky pro účast na svodu koní s ohledem na stanoviska Mezinárodní jezdecké federace, z nichž je patrné, že FEI očkování koní proti EHV-1 při akcích konaných pod její hlavičkou vyžadovat nebude.
 
Veterinární ředitel FEI už dříve konstatoval, že neexistují v současné době účinné vakcíny proti neurologické formě EHV-1 a povinné PCR testy by měly být při mezinárodních jezdeckých závodech povinné pouze pro vybrané události. 
 
Ze seznamu opatření vydaných 30. března, která umožní bezpečné obnovení mezinárodního jezdeckého sportu v kontinentální Evropě od 12. dubna, se musí koně prokazovat negativním PCR testem pouze u akcí s více jak 400 koňmi, pokud se jedná o událost, kde jsou koně ustájeni přes noc. V případě, že jsou koně na akci přepravováni letadlem, tak je vyžadován negativní PCR test u všech těchto koní.
 

Nepřehlédněte: Návrat ke sportu dle FEI: Očkování není povinné, PCR testy od 400 koní

 
Pořadatelé jezdeckých závodů konaných na území České republiky však musejí současně dodržovat aktuální podmínky pro účast na svodu koní, které vydala Státní veterinární správa. V nich povinnost očkování s alternativou PCR testů zůstane nadále.
 
„Státní veterinární správa změnou veterinárních podmínek pro svody koní reagovala na aktuální nákazovou situaci, a to po konzultacích s chovateli i Národní referenční laboratoří pro virové choroby. Rhinopneumonie v tuzemských chovech je dlouhodobějším problémem, po jehož řešení řada chovatelů volá. Cílem změny bylo zajistit co největší ochranu koní nejen proti „nervové variantě, která spíše urychlila změnu,“ uvádí ve stanovisku Ing. Petr Majer, zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy ČR.
 
„Pokud jde o výskyt nákazy v České republice, máme neoficiální informace, že v některých stájích zmetají březí kobyly a vyskytují se další problémy, nicméně protože se nejedná o nákazu povinnou hlášením, nikdo nám případy oficiálně nehlásí a neznáme skutečné počty takových případů,“ přiznává Majer.
 
Majitelé koní každopádně nadále musejí počítat s tím, že pokud se chtějí s nimi účastnit jakýchkoliv svodů koní, mezi něž patří jezdecké závody, dostihy, výstavy či přehlídky, jednou z povinností minimálně v roce 2021 zůstane povinnost, aby kůň byl vakcinován proti rinopneumonii koní způsobované koňským herpesvirem (EHV) dle vakcinačního schématu daného výrobcem vakcíny a musí být v imunitě proti tomuto onemocnění. Druhou variantou je, že bude kůň laboratorně vyšetřen na přítomnost koňského herpesviru metodou PCR ze vzorku výtěru z nosu s negativním výsledkem, přičemž toto vyšetření nesmí být starší 10 dnů (rozhodující je datum odběru vzorku). 
 
„V tuto chvíli mají chovatelé možnost vakcinace, nebo PCR testu. Pokud jim více vyhovuje PCR test, nic nebrání tom, aby jej používali. Opatření budou platit do konce roku, poté situaci vyhodnotíme a nelze vyloučit, že může opět dojít k úpravě podmínek, v tuto chvíli však ne,“ dodává Petr Majer ze Státní veterinární správy.
 

Psali jsme: Majitelé chtějí vakcinovat koně proti herpesviru EHV-1, ale není čím

 
Připomeňme, že mezi další podmínky pro účast na svodu koní patří povinnost, aby kůň byl vakcinován proti influenze koní (chřipce koní) dle vakcinačního schématu daného výrobcem vakcíny a musí být v imunitě. Poslední vakcinace musí být provedena nejpozději 7 dní před konáním svodu. Kůň starší 12 měsíců musí být také laboratorně vyšetřen na infekční anemii koní s negativním výsledkem. Toto vyšetření nesmí být starší 12 měsíců.
 
Ilustrační foto: Josef Malinovský



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

Související informace

NEPŘEHLÉDNĚTE