reklama 11C

V souvislosti s EHV-1 už uhynulo 10 koní. FEI dále informuje o postupu

ikonka

Mezinárodní jezdecká federace informovala o tom, že na klinice ve Valencii musel být utracen další kůň v souvislosti s neurologickou formou EHV-1. Jedná se tak již o desátého koně, který přišel o život kvůli tomuto virovému onemocnění.
09.03.2021 15:15  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
 
Další případ koně pozitivního na přítomnost viru EHV-1 se objevil v Itálii, konkrétně v Miláně. V italském Gorla Minore měly tento týden pokračovat mezinárodní skokové závody, avšak pořadatelé se je rozhodli zrušit, a to z důvodu nízkého počtu přihlášek. Na tomto místě nebyli žádní nemocní koně. V Evropě tak aktuálně neprobíhají žádné jezdecké události. 
 
FEI taktéž informovala, že finále Světového poháru v Göteborgu, které by se mělo uskutečnit od 31. března do 4. dubna, by nemělo být současnou situací dotčeno. Zákaz mezinárodních závodů v Evropě trvá pouze do 28. března a zástupci FEI ujišťují, že od 29. března se akce opět budou moci konat: „Je však zřejmé, že v dějišti závodů bude potřeba zavést přísná veterinární pravidla, která budou podobná jako pro finále Světového poháru v roce 2019, kdy taktéž došlo v Evropě k šíření nákazy EHV a koňské chřipky.“
 
PSALI JSME: Vše od prvního oznámení nemocných koní. Časová osa FEI mapuje EHV-1
 
Mezinárodní jezdecká federace dále na svých internetových stránkách uvedla, že koně cestující na olympijské a paralympijské hry v Tokiu budou po dobu 60 dnů před odletem pečlivě sledování a půjdou též do sedmidenní karantény. Zvláštní dohled bude zahrnovat měření teploty a v případě horečky kůň bude izolován. Všechny přepravníky a kontejnery, které se používají v letadle, budou navíc před použitím důkladně vyčištěny. 
 
FEI v současné době pracuje na nových pravidlech platných pro všechny akce pod hlavičkou této organizace. Závody, které musely být kvůli vypuknutí EHV-1 zrušeny, budou moci být přesunuty na pozdější termín. Po obdržení žádostí od dotčených pořadatelů FEI zorganizuje pracovní schůzku, jejíž cílem bude koordinace kalendáře. Přednost však dostanou ti organizátoři, kteří museli v roce 2020 své akce zrušit kvůli pandemii Covid-19.
 
Zdroj: FEI
Ilustrační foto: Kateřina Návojová / Jezdci.cz



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE