reklama 11B

Majitelé chtějí vakcinovat koně proti herpesviru EHV-1, ale není čím

ikonka

Zájem o očkování koní proti EHV-1 je v současné době tak velký, že v podstatě není čím očkovat. Přitom je to základní předpoklad pro to, aby se s koňmi mohlo vyrazit na jezdecké závody, dostihy apod. Zjišťovali jsme, kdy budou dostupné nové zásoby.
17.03.2021 15:56  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12B
 
Aby se koně mohli v letošním roce účastnit svodů, mezi něž patří např. všechny jezdecké závody, dostihy, výstavy či přehlídky, musí být buďto laboratorně vyšetřen na přítomnost koňského herpesviru metodou PCR ze vzorku výtěru z nosu s negativním výsledkem, nebo musí být v imunitě proti rinopneumonii koní způsobované koňským herpesvirem (EHV) musí být v imunitě proti tomuto onemocnění. 
 
Druhá varianta je samozřejmě praktičtější řešení a z hlediska opakované účasti i levnější, ale jak naočkovat, když momentálně není mnohdy čím? „Dnes jsme vyprodaní! Prodali jsme za poslední tři týdny 7.000 dávek, což je více než za celý loňský rok,“ uvedl ve středu 17. března na dotaz redakce Jezdci.cz předseda představenstva společnosti Bioveta a.s., Libor Bittner.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Na jezdecké závody a dostihy v dubnu? Pro nově očkované koně jen těžko

 
Aktuální poptávka je však mnohonásobně větší: „Z České republiky máme objednávky na 20.000 dávek a ze zahraničí 80.000 dávek. V současné době balíme další velkou šarži v množství 60.000 dávek, takže od příštího týdne mohou žádat veterinární lékaři u svých distributorů veterinárních léčiv BioEquin H, kterým dodáme cca 25.000 dávek. Pokračujeme ve výrobě dalších šarží jak pro tuzemský trh i pro zahraniční obchodní partnery,“ pokračuje Libor Bittner.
 
„Naším cílem je ochránit chovy koní v České republice i v zahraničí a umožnit tak brzký návrat do sedla všem nadšencům jezdeckého sportu,“ uvedl Bittner, který je sám aktivním parkurovým jezdcem.
 
Mezi často používané vakcíny v České republice patří např. EQUIP EHV 1,4, kterou dodává Zoetis Česká republika s.r.o. Výhodou u ní je, že chrání proti dvěma kmenům herpesviru: EHV-1 a EHV-4, zatímco zmíněná česká vakcína je jen proti EHV-1. 
 
„Vakcína Equip EHV 1,4 není nyní dostupná. Poptávka po vakcínách je v tuto chvíli enormní napříč celou Evropou, díky nepříznivé nákazové situaci v některých zemích, což nepříznivě ovlivňuje zásobování naší pobočky ze strany mateřské firmy. Zoetis v České republice a na Slovensku vyprodal své zásoby během dvou dnů poté, co se zvedla poptávka ze strany veterinářů. Další dodávku do České a Slovenské republiky očekáváme začátkem června. Zatím neznáme přesné množství vakcíny, které obdržíme,“ uvedl Jiří Bureš, Business Area Manager ze společnosti Zoetis Česká republika, s.r.o.
 

PSALI JSME: Na EHV-1 uhynulo již 17 koní. Byl potvrzený nový případ i na Slovensku

 
Nedostatek vakcín způsobilo rozšíření nákazy EHV-1 v několika evropských zemí a následná panika mezi majiteli koní. Vše ještě u nás umocnila Státní veterinární správa ČR, která upravila veterinární podmínky pro konání svodu koní. Jednou z podmínek totiž je, že kůň byl vakcinován proti rinopneumonii koní způsobované koňským herpesvirem (EHV) dle vakcinačního schématu daného výrobcem vakcíny a musí být v imunitě proti tomuto onemocnění. 
 
Jelikož však velmi brzy vznikl nedostatek vakcín, tak byla doplněna alternativní možnosti, že se kůň může svodu zúčastnit, pokud byl laboratorně vyšetřen na přítomnost koňského herpesviru metodou PCR ze vzorku výtěru z nosu s negativním výsledkem. Toto vyšetření však nesmí být starší 10 dnů, přičemž rozhodující je datum odběru vzorku. Pro pravidelnou účast na jezdeckých závodech či dostizích tak toto není optimálním řešením.
 
Foto Josef Malinovský



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE