reklama 11B

Neexistují účinné vakcíny proti neurologické formě EHV-1, uvedla FEI

ikonka

Bude SVS ČR vyžadovat pro účast na svodech koní očkování proti EHV-1, či negativní PCR testy, přestože Mezinárodní jezdecká federace toto opatření požadovat nebude? Účinná vakcína proti neurologické formě EHV-1 podle veterinárního ředitele FEI není.
25.03.2021 15:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D
 
Během středeční schůzky zástupců FEI a dalších zúčastněných stran ohledně protokolů FEI po restartu jezdeckých akcí od 12. dubna 2021 mimo jiné zaznělo z úst veterinárního ředitele FEI, že neexistují účinné vakcíny proti neurologické formě EHV-1.
 
Povinné PCR testy by měly být povinné pouze pro vybrané události. Mezi plány biologické bezpečnosti a zmírnění ohnisek infekčních nemocí pro všechny akce FEI patří monitorování teploty, vylepšení vyšetření koní při příjezdu mimo prostor ustájení v dějišti závodů, osvědčení sportovců o zdravotním stavu jejich koní, ustájení (včetně izolačních stájí a omezení přístupu), minimalizace kontaktu mezi koňmi, kontrola pasů a důležitost dodržování základní hygieny. 
 
Diskutovalo se i na téma očkování a veterinární ředitel FEI informoval, že neexistují žádné vakcíny, které by byly účinné proti neurologické formě viru, jenž způsobil současné ohnisko. Koně, kteří byli očkovaní, přesto onemocněli, a kromě toho je v současné době v Evropě jen velmi omezené množství vakcín proti EHV.
 

PSALI JSME: PCR test jako alternativa k očkování na herpes. Který je ten správný?

 

Redakce Jezdci.cz proto kontaktovala tiskové oddělení Státní veterinární správy, zda s ohledem na uvedené informace, z nichž je patrné, že FEI očkování vyžadovat nebude, Státní veterinární správa ČR plánuje přehodnotit podmínky pro účast na svodu koní v České republice. 
 
Taktéž se pokoušíme zjistit, jak aktivně k této problematice přistupují Česká jezdecká federace nebo Jockey Club České republiky. Stále totiž platí, že i u nás je vakcín proti EHV aktuální nedostatek. Pravidelné provádění PCR testů by pro majitele koní bylo z dlouhodobého hlediska nejen komplikované, ale i nákladné. Navíc i v tomto směru budou kapacity pravděpodobně omezené. 
 
Déle jak před týdnem jsme oslovili všechny čtyři Státní veterinární ústavy: v Praze, v Hradci Králové v Olomouci a v Jihlavě. Ptali jsme se na podrobnosti kolem zpracování PCR testů: jak dlouho trvá a jaké jsou např. denní kapacity, resp. co vše takové zpracování PCR testu na EHV-1 obnáší. 
 
Odpověď jsme dostali doposud pouze z Jihlavy od MVDr. Kateřiny Beranové, která odepsala hned do druhého dne a uvedla, že jejich laboratoř zatím nezaznamenala od doby vydání nových veterinárních podmínek pro konání svodu koní zvýšený nárůst vzorků k vyšetření na equinní herpesviry. To je v tuto chvíli samozřejmé, jelikož PCR testy nesmějí být starší jak 10 dnů a do 11. dubna jsou všechny akce ČJF zakázané. „Zpracování jednoho vzorku trvá zhruba tři dny. Vzhledem k časové a technické náročnosti metody jsme schopni přijmout přibližně 50 vzorků denně,“ konstatovala Beranová.
 

ČTĚTE TAKÉ: Majitelé chtějí vakcinovat koně proti herpesviru EHV-1, ale není čím

 
Státní veterinární správa v požadavcích na podmínky konání svodu neupřesnila, kdo má odběr vzorků provádět, nicméně dle Kateřiny Beranové je třeba brát v úvahu, že správná technika odběru, vhodně zvolená odběrová souprava a také uchování a rychlost transportu vzorků do laboratoře ovlivňují výsledek vyšetření.
 
„Doporučujeme provádět odběr vzorku pomocí flokovaného tamponu, který se následně umístí do tekutého transportního média (odběrová souprava ESwab™ - Copan Eswab™ Collection Kit). Odběr pomocí jiných tamponů než flokovaných není vhodný pro molekulárně biologickou diagnostiku. Stejně tak je důležitá volba transportního média, jelikož některá média mohou způsobit inhibici při PCR testu. Vzorky odebrané pomocí odběrové soupravy Eswab se uchovávají při teplotě 2 – 8°C. Doručení vzorků do laboratoře by mělo proběhnout ideálně do 48 hodin po odběru. Po předchozí domluvě jsme schopni zákazníkům poskytnou odběrový materiál,“ dodala MVDr. Kateřina Beranová ze Státního veterinárního ústavu Jihlava.
 
Tématu se budeme nadále na Jezdci.cz podrobně věnovat a již brzy bychom měli znát odpověď od Státní veterinární správy ČR.
 
Ilustrační foto: Josef Malinovský



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE