reklama 11D

SVS aktualizovala podmínky pro svody koní. Vakcinace EHV nebo PCR test

ikonka

Státní veterinární správa oproti minulému týdnu aktualizovala veterinární podmínky pro konání svodu koní. Vakcinaci proti rinopneumonii koní způsobované koňským herpesvirem (EHV) lze nyní nahradit negativním PCR testem.
12.03.2021 08:35  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
 
V aktualizované verzi veterinárních podmínek pro konání svodu koní Státní veterinární správa doplnila nutnost vakcinace proti rinopneumonii koní způsobované koňským herpesvirem (EHV) o variantu, že kůň bude mít laboratorní vyšetření na přítomnost koňského herpesviru metodou PCR ze vzorku výtěru z nosu s negativním výsledkem.
 
Pro účast na svodu koní tak nyní musí být splněny následující podmínky týkající se vakcinace a vyšetření:
  • Kůň byl vakcinován proti influenze koní (chřipce koní) dle vakcinačního schématu daného výrobcem vakcíny a musí být v imunitě. Poslední vakcinace musí být provedena nejpozději 7 dní před konáním svodu.
  • Kůň starší 12 měsíců byl laboratorně vyšetřen na infekční anemii koní s negativním výsledkem; toto vyšetření nesmí být starší 12 měsíců.
  • Kůň byl vakcinován proti rinopneumonii koní způsobované koňským herpesvirem (EHV) dle vakcinačního schématu daného výrobcem vakcíny a musí být v imunitě proti tomuto onemocnění

nebo

  • kůň byl laboratorně vyšetřen na přítomnost koňského herpesviru metodou PCR ze vzorku výtěru z nosu s negativním výsledkem; toto vyšetření nesmí být starší 10 dnů (rozhodující je datum odběru vzorku).
 
Kompletní veterinární podmínky pro konání svodu koní najdete POD TÍMTO ODKAZEM
 
Zdroj: Státní veterinární správa
Ilustrační foto: Josef Malinovský



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

Související informace

NEPŘEHLÉDNĚTE