reklama 11C

PCR test jako alternativa k očkování na herpes. Který je ten správný?

ikonka

Pokud nemáte koně naočkovaného proti rinopneumonii koní, může se zúčastnit svodů (tj. závodů, dostihů apod.) s negativním PCR testem. Státní veterinární správa však v podmínkách neuvedla, o který typ testu se má jednat, a tak jsme se na to zeptali.
18.03.2021 08:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
 
Dle nejaktuálnější verze veterinárních podmínek pro konání svodu koní musí být v rámci povinné vakcinace a vyšetření splněny následující podmínky:
a) Kůň byl vakcinován proti influenze koní (chřipce koní) dle vakcinačního schématu daného výrobcem vakcíny a musí být v imunitě. Poslední vakcinace musí být provedena nejpozději 7 dní před konáním svodu.
b) Kůň starší 12 měsíců byl laboratorně vyšetřen na infekční anemii koní s negativním výsledkem; toto vyšetření nesmí být starší 12 měsíců.
c) Kůň byl vakcinován proti rinopneumonii koní způsobované koňským herpesvirem (EHV) dle vakcinačního schématu daného výrobcem vakcíny a musí být v imunitě proti tomuto onemocnění 
nebo
d) kůň byl laboratorně vyšetřen na přítomnost koňského herpesviru metodou PCR ze vzorku výtěru z nosu s negativním výsledkem; toto vyšetření nesmí být starší 10 dnů (rozhodující je datum odběru vzorku).
 

PSALI JSME: Majitelé chtějí vakcinovat koně proti herpesviru EHV-1, ale není čím

 
Jelikož se vakcíny staly v poslední době nedostatkovým zbožím, může být pro jednorázové akce řešením zmíněný PCR test. Státní veterinární správa však v uvedených podmínkách nespecifikovala přesně, o jaký PCR test by mělo jít. Státní veterinární ústav přitom rozlišuje mezi samostatným testem na EHV-1, příp. na EHV-4, ale i na EHV-2 (takový stojí 500 Kč) a společným testem na dva kmeny herpesviru – tj. EHV-1 + EHV-4 (za 800 Kč). 
 
Aby nedošlo ke zbytečným nedorozuměním, tak jsme se zeptali na oddělení vnější komunikace Státní veterinární správy. „Z našeho pohledu stačí vyšetření na EHV-1. Případná investice do širšího vyšetření je na rozhodnutí chovatele. Jak jsme uvedli i v nedávné tiskové zprávě, opakovaná vakcinace dle doporučení v příbalovém letáku vakcíny je dlouhodobě nejefektivnějším způsobem prevence této nákazy, a to bez ohledu na aktuální změnu veterinárních podmínek pro svody koní. Možnost nahradit vakcinaci PCR vyšetřením je alternativou pro chovatele, kteří z nějakého důvodu nechtějí či nemohou nechat koně vakcinovat,“ uvedl zástupce tiskového mluvčího SVS, Petr Majer.
 
Zajímalo nás také, zda Státní veterinární správa monitoruje situaci ohledně dostupnosti vakcín proti EHV-1 a zda v tomto směru podniká nějaké kroky. „Podle našich informací produkují výrobci dostatečné množství vakcín. Případný krátkodobý nedostatek může být způsoben náhle zvýšenou poptávkou. Je třeba se obrátit na soukromé veterinární lékaře, kteří situaci řeší s dodavateli a distributory vakcín,“ dodal Petr Majer. 
 
Již ve středu odpoledne jsme uvedli informaci, že např. český výrobce vakcín, společnost Bioveta, aktuálně vakcíny dostupné nemá, ale během příštího týdne budou dodávky vakcín navýšeny, a to o desítky tisíc dávek týdně. „V současné době balíme další velkou šarži v množství 60.000 dávek, takže od příštího týdne mohou žádat veterinární lékaři u svých distributorů veterinárních léčiv BioEquin H, kterým dodáme cca 25.000 dávek,“ informoval redakci Jezdci.cz Libor Bittner, předseda představenstva společnosti Bioveta. 
 
Mezi často používané vakcíny v České republice patří např. také EQUIP EHV 1,4, kterou dodává Zoetis Česká republika s.r.o. Výhodou u ní je, že chrání proti dvěma kmenům herpesviru: EHV-1 a EHV-4, zatímco zmíněná česká vakcína je jen proti EHV-1. 
 
„Vakcína Equip EHV 1,4 není nyní dostupná. Poptávka po vakcínách je v tuto chvíli enormní napříč celou Evropou, díky nepříznivé nákazové situaci v některých zemích, což nepříznivě ovlivňuje zásobování naší pobočky ze strany mateřské firmy. Zoetis v České republice a na Slovensku vyprodal své zásoby během dvou dnů poté, co se zvedla poptávka ze strany veterinářů. Další dodávku do České a Slovenské republiky očekáváme začátkem června. Zatím neznáme přesné množství vakcíny, které obdržíme,“ uvedl Jiří Bureš, Business Area Manager ze společnosti Zoetis Česká republika, s.r.o.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Na jezdecké závody a dostihy v dubnu? Pro nově očkované koně jen těžko

 

Připomeňme, že k účasti na svodech koní nestačí naočkovat první dávkou, ale kůň musí být v imunitě. V případě zmiňované vakcíny BIOEQUIN H od Biovety základní imunizace zahrnuje dvě vakcinace, přičemž druhá je za 4 týdny po té první. Aktivní imunita nastupuje nejpozději 14 dnů po provedení základní vakcinace dle doporučeného vakcinačního schématu. První revakcinace (třetí dávka) se aplikuje za 3 měsíce po druhé injekci primární vakcinace. Další revakcinace se provádí každých 6 měsíců.
 
U vakcíny EQUIP EHV 1,4 od společnosti Zoetis je dle příbalové informace přítomnost protilátek prokázána 2 týdny po ukončení základní vakcinace (tedy po druhé injekci) a ochrana proti čelenži byla prokázána 3 týdny po ukončení základní vakcinace. Doba trvání imunity je pak 6 měsíců.
 
Zdroje: SVS, SVÚ, Bioveta, Zoetis
Ilustrační foto Stefano Grasso / LGCT



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE