reklama 11A

Na EHV-1 uhynulo již 17 koní. Byl potvrzený nový případ i na Slovensku

ikonka

Mezinárodní jezdecká federace informovala o pěti nových úmrtí koní v souvislosti s nákazou EHV-1. Pozitivně testován na uvedený kmen herpesviru byl také kůň, který se z Valencie vrátil do svých domovských stájích na Slovensku.
17.03.2021 08:41  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Pět nových úmrtí, o nichž FEI informovala v úterý 16. března, je ze dvou zemí – dva z Belgie a tři z Německa, a to včetně novorozeného hříběte. V Německu bylo rovněž potvrzeno, že pět klisen ve stejných stájích potratilo. Tím se celkový počet souvisejících úmrtí v tomto ohnisku zvýšil na sedmnáct.
 
Mezinárodní jezdecká federace byla dále upozorněna, že dva koně měli pozitivní test na EHV-1 ve svých domácích stájích v Belgii a další kůň ve Švýcarsku po návratu z Mediterranean Equestrian Tour (MET) ve španělské Olivě. 
 
Ačkoliv dva koně v Belgii byli následně při opakovaných testech negativní, všech 856 koní, kteří se účastnili mezinárodních závodů v Olivě od zahájení MET II v úterý 9. února 2021, bylo zablokováno v databázi FEI. Mezi nimi tak jsou např. i hřebec Colando 21 a klisna Valencia V Z Anny Kellnerové, kteří v té době v Olivě startovali.
 

PSALI JSME: Jelikož FEI prodloužila uzávěru, tak v pátek vyrazíme domů, říká Zvára

 
Na FEI také dorazila informace o pozitivním koni na EHV-1, který se vrátil z Valencie a byl testován ve svých domovských stájích na Slovensku. Slovenská jazdecká federácie o tomto případu zatím žádné podrobnosti prostřednictvím svých internetových stránek neuvedla.
 
Z Valencie postupně odjíždějí další koně, včetně tří z Dánska, sedmi ze Švédska a dvanácti z Nizozemska a Španělska. Na veterinární klinice ve Valencii je stále deset koní, žádný z nich však není na jednotce intenzivní péče.
 
Zdroj: FEI
Ilustrační foto: MET Oliva



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE