reklama 11B

Aleš Opatrný: Koně mám nyní v karanténě. Závody u nás v dubnu nebudou

ikonka

Už za měsíc měl v Hořovicích odstartovat Český skokový pohár. I kdyby to však bylo možné, závody tam v dubnu neproběhnou. „Máme strach kvůli herpesviru. Kdyby se to tady objevilo, tak nám zavřou celou stáj,“ konstatoval Aleš Opatrný.
11.03.2021 10:45  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12D
 
Zahajovací mítink Českého skokového poháru 2021 byl naplánován do Hořovic na Berounsku od 14. do 18. dubna. V tomto termínu se tam ovšem zcela jistě konat nebude, a to i kdyby příslušné úřady do té doby povolily konání národních jezdeckých akcí.
 
„Dubnový termín nám s ohledem na nákazovou situaci herpesviru u koní přijde zbytečně moc brzo. Máme strach, že kdyby se to tady objevilo, tak nám zavřou celou stáj,“ uvedl Aleš Opatrný, který se před několika dny vrátil ze španělského Vejeru de la Frontera a své koně má nyní sám v karanténě.
 
Před olympijskými hrami se tak v Hořovicích pravděpodobně žádné jezdecké závody konat nebudou. „Uvidíme, jaké budou možnosti, ale nechceme to teď rychle plánovat. Je to strašně brzo a pochybuji, že to dovolí v první řadě koronavirus a v druhé řadě herpesvirus. Myslím si, že do té doby rozhodně nebudou všichni koně naočkovaní,“ zdůvodňuje Opatrný. „Máme ve sportovní stáji přes padesát koní a kdyby sem přijelo několik stovek koní na závody a nějaký to sem dotáhl, tak si dlouho nikdo z nás nezazávodí.“ 
 

PSALI JSME: Po návratu z Vejeru je 6 z 8 koní pozitivní na EHV-1, uvedla Graham

 
Obavy Opatrného umocňuje i skutečnost, že se již objevili další koně, kteří se účastnili stejně jako ti jeho Sunshine Tour ve Španělsku a nyní jsou pozitivní na EHV-1. „Je to docela průšvih, něco jako korona. Někteří koně příznaky mají, někteří ne. – To je příklad Amy Graham nebo koní ze Stephexu, kteří žádné symptomy nevykazovali. Bude boj se toho zbavit,“ poukazuje Opatrný na informace o nových případech herpesviru. Dle serveru Equnews totiž Stephan Conter ze Stephex Stables potvrdil, že tři z jejich koní měli pozitivní test na EHV-1, ale žádné příznaky nevykazují.
 
Také svěřence Aleše Opatrného čekají opakované PCR testy. „Všichni koně ze Sunshine Tour musí mít po 21 dnech karantény negativní PCR testy, aby nás FEI zase uvolnila na další závody. Do té doby jsme v databázi zablokovaní. Já nechám udělat zhruba po 10 až 14 dnech kontrolní testy a po 21 dnech ty další,“ upřesňuje jezdec, jehož koně musí být v současné době na hořovickém ranči izolovaní od ostatních.
 
„Ve spodní části areálu máme na louce vybudované závodní stáje, je ti 45 turnajových boxů. V nich jsou nejen moji koně, ale také koně Lindy Portychové, kteří dorazili ve středu. Ti jsou na jedné straně, moji na druhé, aby se nepotkávali. Máme vyhrazenou venkovní jízdárnu, na kterou můžeme jen my. Ošetřovatele máme také rozdělené a ti, kteří chodí k nám, nesmí do jiných stájí,“ popisuje Aleš. 
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Opatrný: Přišla panika a mnozí rychle odjeli. My už závodit nebudeme

 
Zatímco on se svými koňmi musel cestu z Vejeru de la Frontera, která je dlouhá 3000 kilometrů, absolvovat pouze s jednou zastávkou, koně Lindy Portychové již využili dvou zastávek, které byly přichystané v koordinaci s Mezinárodní jezdeckou federací. „Linda využila obě, my jsme e-mail o této možnosti obdrželi až na cestě, a tak jsme měli zastávku pouze jednu. Ta první štreka byla hodně dlouhá, ale koně dorazili naprosto v pořádku, a to je hlavní,“ dodal Opatrný.
 
Pokud se vše bude vyvíjet pozitivně, resp. z pohledu herpesu a korony negativně, tak by Aleš rád v dubnu odcestoval na mezinárodní závody do Itálie a později ještě do německého Haagenu. Na přelomu dubna a května jsou pak plánované závody CSI2*-W a CSIO3* v Chuchle Areně Praha, kde by také se svými koňmi neměl chybět.
 
Foto Kateřina Návojová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE