reklama 11C

Rozloučila se Claire Z. Tenhle kůň pro mě znamená všechno, říká Devos

ikonka

Klisna Claire Z ukončila v šestnácti letech kariéru. O jednu z největších opor tak přišel nejen belgický parkurový tým, ale i Pražští lvi. Její jezdec Pieter Devos v dojemném rozloučení uvedl, že mu žádný kůň nedal tolik cenných lekcí.
04.01.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Koncem prosince se při závodech Světového poháru CSI5*-W v Mechelenu rozloučila s kariérou klisna Claire Z. Její jezdec Pieter Devos je klíčovým členem belgické reprezentace, ale také jedním z nejvýraznějších členů družstva Prague Lions v sérii Global Champions League. Často v jejich barvách skákal právě s touto hnědkou.
 
Claire Z je, jak písmeno Z v jejím jménu napovídá, příslušnicí plemenné knihy Zangersheide. Jejím otcem je holštýnský bělouš Clearway, dědem ze strany matky je další holštýnský plemeník Coronado I.
 
Pieter si jí všiml už jako dvouleté, když byla ještě na pastvě. „Věděl jsem od té chvíle, že bude výjimečná, ale ona tomu slovu výjimečná dala ještě jiný význam. Donutila mě víc přemýšlet, nikdy jsem neměl koně, který by mě tolik testoval jako ona,“ říká jezdec k začátkům s klisnou, jejíž důvěru si musel získávat pomalu a trpělivě. „Jakmile mi uvěřila, měl jsem pocit, jako by vše zapadlo do sebe a od té doby bylo možné všechno.“
 

Sportovní úspěchy

Claire Z začínala v mezinárodním sportu jako šestiletá, tedy v roce 2014. V soutěžích pro mladé koně CSIYH ji v první sezoně sedlala Anne-Marie Poels, což je sestra Pietrovy nizozemské manželky Caroline. V následujícím roce už ji převzal Pieter a odstartovala veleúspěšná cesta do nejvyššího sportu.
 
V roce 2017 byla dvojice zařazena do národního týmu a mnohokrát se objevila v Poháru národů a později i na šampionátech. Belgie zvítězila v roce 2018 ve finále Nations Cupu v Barceloně a Pieter s Claire Z byli u toho. 
 
O rok později pak bral belgický tým zlato na mistrovství Evropy v Rotterdamu a opět nechyběla v sestavě tato dvojice. Skvělou formu pak potvrdili Belgičani i v Tokiu na olympijských hrách v létě 2021. Ve složení Jerome Guery, Gregory Wathelet a Pieter Devos si dojeli pro bronzové medaile. Pieter opět sedlal výbornou hnědku. 
 
Na CSI nejvyšší úrovně posbírali za společnou kariéru řadu úspěchů. Triumfovali v Grand Prix při Longines Global Champions Tour v Miami, v další z Velkých cen v sérii v St. Tropez byli druzí, při kvalifikaci Světového poháru v Lyonu obsadili třetí místo. Zvítězili v rámcové stopadesátce při LGCT v Mexico City, bezchybných výkonů na mítincích CSI5* ostatně předvedli mnoho.
 

Konec kariéry

V roce 2024 bude Claire Z šestnáct let. V takovém věku ještě mnozí jezdci své koně nechávají závodit. Pieter se však rozhodl, že si klisna zaslouží odpočinek. „Tenhle kůň pro mě znamená všechno. Tolik mě naučila, dala mi skutečně největší životní lekce o jízdě na koni. Splnila mi dětský sen o olympijské medaili. Musím jí tolik poděkovat nejen za sportovní triumfy,“ uvedl jezdec.
 
Ačkoliv má Pieter ve stáji další výborné koně, je si vědom toho, že klisnu nahradit nelze. „Zatímco rozhodnutí o konci kariéry je to nejlepší pro Claire, je to smutné pro mě a pro belgické jezdectví. Blíží se olympiáda v Paříži a já bych tak chtěl, aby tam ještě jednou byla. Ale ona dala mně a Belgii za poslední roky tolik, že nikomu nic nedluží. A já budu vždy na první místo klást blaho a štěstí mých koní. Zaslouží si v důchodu to nejlepší. Vždy raději stáhnu koně ze sportu příliš brzy než jen o jediný den později.“
 
Klisna bude trávit čas nadále na Pietrově farmě, společnost jí budou dělat bývalí špičkoví skokani Espoir a Apart. Jezdec také doufá, že dá nějaké potomky. „Priorita ale je, aby žila v pohodlí a abych ji mohl kdykoliv vidět. Ona je milovaná nejen mnou, ale celou rodinou a celým týmem.“
 
Zdroj: FEI, Devos Stables, World of Showjumping
Foto: Christophe Taniére / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

Související informace

Geniální Dynamix: Nikdy jsem nic takového neviděl, líčí její chovatel
Kůň, který zvedl O2 arenu na nohy. Špičkový atlet Zineday nemá slabinu
Deset skvělých let ve voltiži: Aladin je mazel, slečinka i strašpytel
Odchází Creedance. Když končí takový kůň, ego jezdce musí jít stranou
Smutek v Ehningových stájích: Uhynula jedna z jeho největších hvězd
Ničeho se nebojí. Je až brutální, jak skáče, líčí chovatelka Ilianu
Hnědák Con Quidam: Kůň mimozemšťan. Skáče, jako by byl z jiné planety
„Slečna nedotknutelná“ končí. V mém srdci má místo navždy, říká Asten
Calido I už nežije. Museli jsme ho nechat odejít, truchlí jeho majitel
Legenda vytrvalosti: Nobby překonal 160 kilometrů v jakémkoliv terénu
Žádná uzdečka, žádný problém. Conrada nic nerozhodilo, líčí Wathelet
Olympionik Fibonacci: O úspěšném běloušovi kolovaly divoké historky
Impozantní skokan skrytý pod ležérní slupkou. Darry chce vždy potěšit
Contagious: Maminčin mazánek, který potřebuje naprostý klid a balanc
Vychází hvězda jménem Uricas. Je sladký, chytrý a má srdce jako lev
První jízda s Butterfly Flip? Katastrofa, přiznává Baryard-Johnsson
Neskutečný pohodář, pochvaluje si Patrik Kittel práci s Touchdownem
Klimke se chtěla zbavit Hale Boba. Naštěstí pro ni o něj nikdo nestál
Uhynul hvězdný Cortes C. V týmu po něm zůstalo prázdno, pláče Madden
Něžný obr Zepi táhne dánskou reprezentaci. Vždy připraven se pomazlit
Banzai býval nesmělý kluk, popisuje Yasmin Ingham svého zlatého koně
NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }