reklama 11D

Jung pojede o olympijský hattrick. Proti bude zástup světových hvězd

ikonka

Němec Michael Jung může v Tokiu přepsat dějiny všestrannosti. Pokusí se o zlatý hattrick v individuální soutěži. Čtěte nejen o jeho vyhlídkách, ale i o tom, jak vypadalo military v roce 1912. Věděli jste, že jezdci šli i fázi dlouhou 55 kilometrů?
26.07.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

V pátek 30. července budou všichni čeští fanoušci pozorně sledovat první zkoušku olympijské všestrannosti. Pozornost si zaslouží i soupeři našich reprezentantů, zejména pak obhájce zlata z Londýna a Ria de Janeira Michael Jung.
 
Německý reprezentant se už stihl do historie jezdectví zapsat nesmazatelným písmem. V Tokiu má však šanci na individuální zlatý hattrick, což se zatím žádnému jezdci všestrannosti nepodařilo. 
 
Blízko k rekordu měl Nizozemec Charles Pahud de Mortanges, který vyhrál v roce 1928 v Amsterdamu a 1932 v Los Angeles. Pokaždé se mu to podařilo s koněm Marcroix.  O více než padesát let později triumfoval dvakrát za sebou Mark Todd, a to v roce 1984 v Los Angeles a 1988 v Soulu. Legendární Novozélanďan sedlal v obou případech Charismu. Zvítězit třikrát za sebou v soutěži jednotlivců se ovšem nepodařilo zatím nikomu. 
 
Když si v Riu Michael Jung dojel pro druhou zlatou individuální medaili v kariéře, ptali se ho novináři, co je další jeho cíl. „Tokio, samozřejmě,“ odpovídal Němec. Letos to však bude mít velmi těžké. V Londýně v roce 2012 i v Riu o čtyři roky později vybojoval nejcennější kov v sedle výjimečného valacha La Biosthetique Sama, který už ukončil kariéru. 
 
V Tokiu bude sedlat třináctiletého hanoverského valacha Fischerchipmunka, s nímž si vyjel stříbro na posledním evropském šampionátu v roce 2019. Tehdy ho porazila jeho krajanka Ingrid Klimke, jež ho tentokrát ohrozit nemůže, protože v Japonsku kvůli zranění nestartuje.
 

Psali jsme také: Olympijská všestrannost. Kdo se postaví proti českým jezdcům v Tokiu

 

Velmi silní jsou ovšem před letošními hrami Britové. Ve světovém žebříčku FEI v TOP10 jsou hned čtyři ostrovní reprezentanti, dva z nich pak figurují na definitivní přihlášce na olympiádu. Chybět nebude lídr tabulky Oliver Townend.
 
Němci pomýšlejí na medaile i v soutěži družstev. V Riu de Janeiru byli druzí, a jistě budou chtít minimálně tuto pozici obhájit. Kolegyněmi Junga budou Sandra Auffarth s koněm Viamant du Matz a Julia Krajewski na Armande de B’Neville. Silnými soupeři, vedle zmíněných Britů, jim budou obhájci zlata Francouzi. Navíc tradičně není možné podcenit „protinožce“, tedy Australany a Novozélanďany, stejně jako tým USA.
 

Změny v průběhu století

 
Formát všestrannosti prošel v průběhu let mnoha změnami. V Tokiu se pojede nová kratší drezurní úloha, která trvá necelé čtyři minuty. Drezura i parkur se odehraje v aréně Baji Koen Equestrian Centre, kros je připraven v Sea Forest Parku v Tokijském zálivu.
 
Kurz terénní zkoušky byl zkrácen na zhruba osm minut, a to po závodech s názvem Ready Steady Tokyo, kdy se v roce 2019 testoval dopad japonského letního klimatu na koně. 
Dnes zní neuvěřitelně, že při první olympiádě v roce 1912 ve Stockholmu začínala všestrannost fází A, která byla doslova vytrvaleckou soutěží na 55 kilometrů! Ta trvala čtyři hodiny a další den následovala fáze B, cross-country o délce pěti kilometrů s dvanácti překážkami.
 
Po jednom dni odpočinku pak čekala jezdce steeplechase na 3500 metrů s časovým limitem pět minut a padesát sekund a s deseti překážkami. Čtvrtý den přinesl parkur do 130 centimetrů, aby pátý den vše zakončila drezura. Takovou zkoušku tehdy dokončily jen čtyři týmy ze sedmi, a zlato si odvezli Švédi.
 
Čas opravdu posunul všestrannost jinam, ale partnerství mezi koněm a jezdcem zůstává klíčem k úspěchu.
 
Foto: FEI
 
Zdroj: FEI press news



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

Související informace

Německo dominuje olympijské drezurní soutěži. Werth nedělní vítězkou
S koňmi v oblacích. Kateřina Krpelová jim dělá v letadle společnost
Olympijská drezura zahájena. Známe prvních šest účastníků finálové GP
Držím českým jezdcům v Tokiu palce, říká paralympionička Vištalová
Cento Lano bude v Tokiu čekat na svou úlohu v týmu, uvedla Šveňková
Olympijská drezura startuje v sobotu. Koně prošli veterinární inspekcí
Při zahájení olympijských her v Tokiu nechybí Příhoda s Trundou
Jak sledovat koně v Tokiu? Na ČT Sport to podstatné, vše na Eurosportu
Zvárová: Cento i Quimero jsou s námi od čtyř let. Jsou součástí rodiny
První dojmy z Tokia. Čeští jezdci se s koňmi potkají až ve čtvrtek
Potíže parkurového družstva Austrálie. Jamie Kermond byl suspendován
Krpelová: Catch Me je spíše dominantní. Sily má zase rád svůj klid
Opatrný a Papoušek trénovali před Tokiem strašáky. Koně se jich nebáli
Olympiáda plná příběhů. Podcast o Tokiu s Josefem Malinovským
Pár hodin před odletem do Tokia. Koně Příhody a Trundy míří do Lutychu
Fuchs o začátcích s Clooneym: Táta mě na něj nechtěl nechat sednout
Olympijské jezdectví v Tokiu: Kdy a co sledovat? Přehledný program
Kdo zná její osud, ví, že je to úžasné, říká Werth o klisně Belle Rose
Zvára: V Centovi mám oporu. Neřeším, zda bude nejstarším koněm v Tokiu
Hoy má v Tokiu šanci na rekord. S koněm, kterého dostal na své svatbě
Monika Petřičková: Warnesse nic nerozhodí. Má za sebou kvalitní výcvik
Anna Kellnerová: O olympiádě sním od Londýna 2012. Jsou v tom emoce
NEPŘEHLÉDNĚTE