reklama 11B

Fuchs o začátcích s Clooneym: Táta mě na něj nechtěl nechat sednout

ikonka

Martin Fuchs a bělouš Clooney jsou adepty na olympijskou medaili. „Můj otec nebyl zrovna nadšený z toho, jak vypadal. Nechtěl mě na něj ani nechat sednout,“ vzpomíná Švýcar na první setkání s jedním z nejlepších koní současného parkurového sportu.
19.07.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Jedna z nejúspěšnějších dvojic současného parkurového sportu. To je Martin Fuchs a Clooney 51. Na olympiádě v Tokiu budou hájit švýcarské barvy, a patří k adeptům na jeden z cenných kovů. Jak vzpomíná Martin, který je synovcem pětinásobného olympijského účastníka Markuse Fuchse, na společné začátky s jeho stájovou jedničkou?
 
Vestfálský bělouš Clooney se narodil v roce 2006 u Bernda Richtera. Jeho původ je skutečně hvězdný. Otcem je Cornet Obolensky, dědečkem ze strany matky je Ferragamo. Do stáje Fuchsových se dostal v sedmi letech.
 
„Můj otec nebyl zrovna nadšený z toho, jak vypadal. Nelíbilo se mu jeho svěšené břicho a záda. Dokonce mě na něj ani nechtěl nechat nasednout,“ vzpomíná Martin na první chvíle, když se společně se svým otcem a trenérem Thomasem Fuchsem potkali s Clooneym. „Pak ale předvedl klus, a když jsem s ním skočil první skok, věděl jsem, že to bude můj nejlepší kůň,“ dodává Martin. Ale práce ze začátku nešla hladce. V jednom z rozhovorů uvedl švýcarský reprezentant, že bělouš se bál všeho nového, byl hodně nervózní, a museli spolu tvrdě pracovat, aby se dostali, tam kde jsou. 
 
„Dělali jsme hodně drezurní práci, zvlášť od závodů CHIO v Cáchách,“ popisuje Martin tréninky a připomíná neposlušnost na poslední překážce, kvůli které přišel o vítězství v ceněné Rolex Grand Prix Aachen v roce 2016.
 

Olympijští favorité

Pět let po této trpké zkušenosti ovšem platí dvojice za jednu z nejsilnějších v parkurovém sportu. Martin Fuchs má za sebou už dlouho řadu úspěchů. S Clooneym se poprvé výrazně zapsal v roce 2013 jako člen bronzového týmu na mistrovství Evropy v Cáchách. O dva roky později v Göteborgu získali znovu týmový bronz. V jednotlivcích ale prorazili až v roce 2019, kdy ovládli evropský šampionát v Rotterdamu.
 
Nebylo to žádné velké překvapení, vždyť pár měsíců před tím dojeli druzí ve finále Světového poháru a individuální stříbro si odvezli také v přechozí sezoně ze Světových jezdeckých her v Tryonu.
 
Olympijskou premiéru zažili v roce 2016 v Riu, když bylo Martinovi čtyřiadvacet let. V soutěži jednotlivců dojeli v TOP10 a švýcarské družstvo skončilo na šesté příčce. V Tokiu tak rozhodně budou patřit k dvojicím, s kterými se musí počítat. 
 
„Je to nejsilnější kůň, jakého znám, je to velký bojovník,“ říká o běloušovi Martin. Dodává, že na něm obdivuje to, že pozná, kdy o něco jde. „Je strašně chytrý, cítí, která soutěž patří k těm velkým, která je pro mě důležitá.“ A olympiáda je důležitá pro každého…
 
Foto: FEI



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE