reklama 11C

Olympijská všestrannost. Kdo se postaví proti českým jezdcům v Tokiu

ikonka

Necelé tři týdny nás dělí od zahájení olympijské soutěže ve všestrannosti. České fanoušky bude dění v Tokiu zajímat o to víc, že se při něm představí Miloslav Příhoda a Miroslav Trunda. Podívejte se, jaký je časový plán, a kdo se postaví na start.
10.07.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Čtvrtek 29. července je důležitým dnem pro všechny příznivce všestrannosti. V Tokiu totiž toho dne musí projít koně účastnící se soutěže ve všestrannosti veterinární prohlídkou. Poté už jim nic nebrání nastoupit o den později do drezurního obdélníku k první zkoušce.
 
Celkem do Japonska zamíří pětašedesát jezdců z celého světa. Pětačtyřicet z nich bude své národní federace reprezentovat v soutěži jednotlivců a zároveň v soutěži týmů, kterých bude patnáct. Budou tedy jen tříčlenné. Dvacítka jezdců bude klasifikovaná pouze v hodnocení jednotlivců. Právě mezi nimi budou Miloslav Příhoda a Miroslav Trunda.
 

Formát soutěže

Formát olympijské soutěže je tradiční. Účastníci zahájí drezurní zkouškou, která je rozdělena z časových důvodů do dvou dnů. V první den odjede větší část startovního pole. Následovat bude kros. A o den později přijde parkur. Ten bude finálovým testem pro družstva, ale jen kvalifikací pro jednotlivce. Nejlepších pětadvacet z nich se totiž ještě týž den večer podívá do kolbiště podruhé, aby bojovali o individuální tituly.
 
 
 

 

Časový harmonogram

 
Pátek 30. července - 08:30 - 11:00 (JST) a 17:30 - 20:10 (JST) = 01:30 - 04:00 (CET) a 10:30 - 13:10 (CET)
• Drezurní zkouška
• Účast 44 jezdců 
 
Sobota 31. července - 08:30 - 11:00 (JST) = 01:30 - 04:00 (CET)
• Drezurní zkouška 
• Účast 21 jezdců
 
Neděle 1. srpna - 07:45 - 11:10 (JST) = 00:45 - 04:10 (CET)
• Terénní zkouška
• Účast 65 jezdců. Hodnoceno do soutěže týmů i jednotlivců
 
Pondělí 2. srpna - 17:00 - 19:35 (JST) = 10:00 - 12:35 (CET)
• Parkur
• Hodnoceno jako finále týmů a kvalifikace jednotlivců
 
Pondělí 2. srpna - 20:45 - 21:45 (JST) = 13:45 - 14:45 (CET)
• Parkur
• Účast 25 jezdců - finále jednotlivců
 
 

 

Kdo bude bojovat o medaile?

V týmovém klání se představí Australané, Britové, Francouzi, Irové, Němci a Novozélanďani, kteří si svou účast zajistili při posledních Světových jezdeckých hrách v roce 2018 v Tryonu. 
 
Italové a Švédi postoupili z evropského šampionátu 2019, Švýcaři své místo v Tokiu získali při finále Poháru národů 2019 a Brazilci, Číňani, Poláci, Thajci, jezdci USA postoupili na základě postavení v žebříčcích. Domácí Japonci mají účast na hrách automatickou - na základě role pořadatele.
 
Zlato z Ria 2016 bude obhajovat Francie, za kterou se tehdy umístilo Německo a Austrálie. Němci, Australané, Novozélanďané, ale i Američané, či právě Francouzi jsou tradičně silnými celky. Kandidátem na cenné kovy je jistě Velká Británie, která má v žebříčku FEI aktuálně čtyři jména v TOP10.
 

Těžká úloha Michaela Junga

Zcela výjimečnou pozici má v historii military Michael Jung, který vyhrál nejen poslední olympiádu, ale také hry o čtyři roky dřív v Londýně, dále má ve sbírce tituly ze Světových jezdeckých her 2010 a evropských šampionátů 2011, 2013 a 2015. 
 
V posledních sezonách však Jung jistě neporazitelný nebyl, aktuálně je „až“ devátým jezdcem světového žebříčku. Jeho legendární parťák Sam si užívá důchod a do Tokia poletí pravděpodobně Fischerchipmunk FRH. S tím startoval v roce 2019 na mistrovství Evropy v Luhmühlenu, kde získal stříbro. 
 
Porazila ho kolegyně z národního týmu Ingrid Klimke. Ta by za normálních okolností platila za kandidátku na zlato, o účast v Tokiu však bohužel přišla kvůli zranění, jež utrpěla při CCI Baborowko na konci května.
 
Ohrozit pozici Junga může více sportovců. Francouzská jezdecká federace vysílá Astiera Nicolase, který v Riu dojel druhý, a chybět nebude ani Američan Philip Dutton, jenž před pěti lety bral bronz.
 
Silní jsou Britové, vždyť světovou jedničkou je Oliver Townend, pozici číslo tři drží Piggy March, pětka je Tom McEwen. Tito tři jsou spolu s dalšímu, včetně legendy Williama Fox-Pitta, na nominativní přihlášce britské federace. 
 
Foto: FEI



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE