reklama 11B

Opatrný a Papoušek trénovali před Tokiem strašáky. Koně se jich nebáli

ikonka

Aleš Opatrný s Kamilem Papouškem těsně před odvozem koní do předolympijské karantény trénovali překážky, které patří mezi tzv. strašáky. Jak oba prozradili v telefonickém rozhovoru, Forewer i Warness vše zvládli skvěle a jezdci už se těší do Tokia.
20.07.2021 10:15  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C
 
Parkuroví reprezentanti Aleš Opatrný a Kamil Papoušek společně v posledních týdnech tráví více času než s kýmkoliv jiným. Během úterka se vrací z České republiky do německých Cách, kam před pár dny odvezli své olympijské koně.
 
„Domů jsme dorazili v sobotu pozdě večer, v České republice jsme byli dva dny. Doděláváme různé papíry, které potřebujeme do Tokia a v úterý ráno se vracíme do Cách, abychom stihli ještě naše koně pojezdit,“ říká Aleš Opatrný v úvodu telefonického rozhovoru pro EquiTV.cz.
 
Celý týden před cestou do Cách trávili v Německu. „Skákali jsme s koňmi na dvou různých kolbištích. Skákali jsme jiné profily, než na jaké jsou koně zvyklí. Musím říct, že oba skákali skvěle, tak doufáme, že ta forma jim vydrží i přes ty dva týdny, než se začne skákat na olympiádě,“ pokračuje Opatrný.
 

Nepřehlédněte: Olympiáda plná příběhů. Podcast o Tokiu s Josefem Malinovským

 
A jak přesně vypadá takový trénink na netradičních překážkách? „Zkoušeli jsme speciální skoky, které nikdy neskákali. Asi tam nebude skok v barvách české vlajky, který byl strašákem na závodech v Praze, ale třeba tam bude tokijská vlajka, určitě tam budou zajímavé bedny, a hlavně to bude hodně barevné. To jsme tak trochu skákali poslední dobou. Doufám, že už nás tam něco jiného nepřekvapí. Ale každá olympiáda má něco speciálního, co koně uvidí poprvé v životě,“ konstatoval Aleš Opatrný. 
 
Další detaily prozradil Kamil Papoušek: „Vezli jsme s sebou různé plachty s lodí, japonskou vlajkou, stolu, japonské čtvrti, ulice. Ještě jsme vzali s sebou i takovou děravou bednu. Neskákali jsme moc vysoko, jen zhruba do 140 centimetrů. Cílem bylo, aby se koně mezi těmi profily cítili dobře. – Např. tu loď jsem Warnessovi ukázal už doma. Když přišel na jízdárnu, tak na to poprvé koukal, ale později již s ní žádný problém neměl. On je takovej, že je potřeba do kolbiště přijet včas a pokud je tam nějaký skok zvláštní, je dobré mu ho ukázat. Pokud by bylo takových skoků víc a nestihl by si to před parkurem prohlédnout, tak by se teoreticky mohl na něco zahledět. Ale když ho něco překvapí, tak to je většinou na poslední chvíli z leknutí. Pokud to vidí, tak s tím žádný problém nemá.“
 

Čtěte také: Pár hodin před odletem do Tokia. Koně Příhody a Trundy míří do Lutychu

 
Aleš Opatrný uvedl také podrobnosti ke svému rozhodnutí, že do karantény v Cáchách vzal již pouze Forewera, jemuž dal nakonec pro olympijské hry v Tokiu přednost před Gentlemenem. „Já jsem měl plán, že s koňmi budu skákat před karanténou a až pojedou do Cách, tak jim dám oddych, aby chytli novou chuť. I kvůli tomu jsem se rozhodl, že když ten kůň bude mít v karanténě volněji, tak budu doufat, že žádné zranění nepřijde. Proto jsem nakonec vzal už pouze jednoho,“ vysvětluje jezdec. „Oba koně podávali skvělé výkony. Gentlemen měl více zkušeností, protože to byl starší kůň, ale poslední dobou jsem měl stabilnější výkony s Forewerem. Proto jsem vsadil na něj. Být olympiáda minulý rok, asi bych se rozhodl obráceně, jelikož Forewer byl devítiletý a neměl tolik zkušeností, zatímco Gentlemen jich měl mraky.“ 
 
Oba jezdci se již těší, až přípravná část bude za nimi a olympijské soutěže se rozeběhnou. „Už abychom byli v Tokiu, nebo aby to bylo za námi. Je to opravdu náročné. Těch věcí okolo je strašně moc – stále cestujeme – tisíc kilometrů sem, tisíc tam. Na to, že je to jen s jedním koněm, tak toho času věnovaného přípravám je opravdu hodně. Už se docela těším, až to budeme mít za sebou,“ přiznává Kamil Papoušek.
 
Foto: ČOV, se souhlasem Aleše Opatrného a Kamila Papouška
Zdroj: EquiTV.cz



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE