reklama 11C

Hoy má v Tokiu šanci na rekord. S koněm, kterého dostal na své svatbě

ikonka

Australan Andrew Hoy má šanci pokořit v Tokiu světový rekord, který dosud drží maďarský šermíř. Do boje o zlato jde s koněm, jehož přivedl před pár lety jezdec Thomas Carlile na Hoyovu svatbu. A šance na tento rekord má ještě jedna adeptka v sedle.
14.07.2021 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Mezinárodní jezdecká federace FEI věnovala v nedávno vydaném článku pozornost zkušenému australskému jezdci všestrannosti. Andrew Hoy totiž může za pár dní dosáhnout na olympijský rekord napříč všemi sportovními odvětvími. 
 
Australan vyhrál olympijské hry v roce 1992 v Barceloně v rámci družstev, a pokud by uspěl i letos v Tokiu, dělilo by jeho dva olympijské triumfy rekordních 29 let. 
 
Nejdelší časové rozpětí, kterého kdy dosáhl jeden sportovec mezi dvěma vítězstvími na olympiádě, má hodnotu 28 let. Držitelem tohoto rekordu je Maďar Aladár Gerevich, jenž zvítězil v roce 1932 a 1960 v šermu.
 
„Dvaašedesátiletý Hoy se stane prvním Australanem, který se objeví na olympijských hrách už poosmé. Výběrem prošel spolu s koněm Vassily de Lassos. K trojnásobnému zlatému medailistovi, který se poprvé představil na hrách v Los Angeles v roce 1984, se připojí jeho týmoví kolegové Chris Burton, Shane Rose a Stuart Tinney,“ uvádí FEI.
 

Andrew Hoy týmu věří

„Hoy, jehož domovská stáj je v Anglii, neletí přes celý svět jen pro čísla do statistiky,“ stojí v článku FEI. Jezdec totiž věří, že v tomto složení má družstvo zcela reálné šance na medaile. Jakby ne? Austrálie patří k velmocem v této disciplíně. Sám se prý připravoval hodně na úvodní drezurní test, jenž je podle něj klíčem k úspěchu.
 
Poslední mezinárodní závody před odletem absolvoval Hoy s Vassilym v červnu v Luhmühlenu, kde dojel v CCI4*-S na třetím místě. Porazil ho Němec Michael Jung se svým olympijském koněm Fischerchipmunkem a další německá špičková jezdkyně Sandra Auffarth na Viamant du Matz. I tato dvojice nastoupí do soutěže v Tokiu.
 

Svatební dar

Partnerství Hoye s ryzákem francouzského chovu začalo v roce 2017. Ve stejný den, kdy se australský matador oženil s matkou dvou svých dětí. „Ano, bylo to 13. května. Přivedl ho tehdy jeho bývalý jezdec Thomas Carlile a musím podotknout, že nebyl na seznamu svatebních darů,“ vzpomíná Hoy a o svém čtyřnohém partnerovi pro opožděnou olympiádu dodává, že je výjimečný, a že mezi nimi je přesně to, co mezi jezdcem a koněm má být. Absolutní harmonie.
 
Za svou dlouhou kariéru startoval Hoy prozatím na sedmi olympiádách, z kterých má tři zlaté medaile ze soutěže týmů. Čtyřikrát se představil na Světových jezdeckých hrách, přičemž ty poslední v Tryonu byly nejúspěšnější. V soutěži jednotlivců skončil těsně pod stupni vítězů. Z finále World Cupu 2015 má stříbro a z mistrovství světa 1986 má týmový bronz.
 
Dodejme, že jezdectví má ještě jednoho adepta na tento rekord, respektive adeptku, která má obrovské šance ho pokořit. Je jí německá drezurní jezdkyně Isabell Werth, jež má rovněž zlato z olympiády 1992, a do Japonska odjíždí jako horká favoritka. 
 
Zdroj: FEI
 
Foto: FEI



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE