reklama 11C

Krpelová: Catch Me je spíše dominantní. Sily má zase rád svůj klid

ikonka

Anna Kellnerová s hlavní ošetřovatelkou jejích olympijských koní Kateřinou Krpelovou v rozhovoru pro EquiTV.cz hovořily o povaze Catch Me If You Can a Silverstona G. Zmínily tréninkový plán, talismany i rituály před závody.
21.07.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

Přesun české olympijské reprezentantky Anny Kellnerové do Tokia už se nezadržitelně blíží. Pro tuto světovou sportovní událost si vyjela kvalifikaci v sedle svých dvou koní Catch Me If You Can OLD (Catoki x Acordplus) a Seilvestona G (Diamant de Semilly x Vancouver), o které se již několik let stará v pozici hlavní ošetřovatelky Kateřina Krpleová. 
 
Stejně jako v případě dvou olympijských koní Aleše Opatrného jsou i svěřenci Anny Kellnerové naprosto odlišní a skvěle se v týmu doplňují. „Catch Me je takový náš generál. Má velmi ráda pravidelně nastavený řád a nejvíce je spokojená, když se dodržuje její zaběhnutý režim. Občas bývá trochu nervózní při přípravách na cesty, takže musíme s bandážováním čekat vždy až na poslední chvíli, aby se zbytečně nestresovala,“ říká o třináctileté oldenburské klisně Kateřina Krpelová v rozhovoru pro EquiTV.cz.
 
Ve stáji, v přítomnosti ostatních koní a při ošetřování je Catch Me spíše dominantní typ koně. Tak to ovšem úplně není v případě práce pod sedlem se svou jezdkyní Annou Kellnerovou. „Musím souhlasit, že má ráda svůj specifický řád. Při práci pod sedlem to však není možné všechno nechat na ní, vyžaduje podporu jezdce a ráda si nechá udávat směr. Přesně chce vědět, co budeme zrovna v danou chvíli dělat a co po ní v ten moment požaduji,“ přidává svůj jezdecký pohled Anna. 
 

Čtěte také: Zvára: Klukům ze všestrannosti jsme šli zamávat. Emoce jsou tu velké

 
Mezi oblíbené aktivity klisny Catch Me patří vyjížďky i lonžování, ale nejvíce jí baví kondiční práce ve vysoké intenzitě, což jí ještě obvykle dodá energii a výbušnost do dalších dní. Tato klisna velmi ráda pózuje před objektivy fotoaparátů a je na ní hodně znát, že si umí užít přítomnost diváků na tribunách po příchodu do arény před svým sportovním výkonem. 
 
Druhým koněm, jenž má splněnou olympijskou kvalifikaci je rovněž třináctiletý švédský valach Silverstone G neboli Sily. Ten je v porovnání s Catch Me pod sedlem mnohdy o něco více nervózní, ale na druhou stranu vyniká svou bravurní soustředěností při skokové práci a při závodech. Má rád svůj klid a preferuje spíše práci v hale, kde není tolik rušivých elementů a může se naplno soustředit a koncentrovat na trénink. 
 

 
„Silvertone je na ošetřování ve stáji trochu složitější. Je to kůň, který má několik tváří a když ho něco vyděsí a dostane se do nervozity, tak to bývá náročné. Je to vážně hodně silné zvíře a je si toho moc dobře vědom. Určitě se nesnaží úmyslně někomu ublížit, ale má spíše zafixovaný úprk v případě nějakého nebezpečí. Toto jsme mu museli na začátku vysvětlovat, že jsme tady pro něj a že ho budeme chránit," popisuje Kateřina chování Silverstona. V současné době už Silverstone více důvěřuje své ošetřovatelce i jezdkyni a takovýchto situací už je mnohem méně. 
 
Oba koně mají také nastavené své individuální tréninkové plány, které se od sebe hodně odlišují. Catch Me se zpravidla před závody bere proběhnout na lonž, což jí vyhovuje nejvíce. Poté se její plán upravuje podle času, kdy zrovna závodí a také podle jejího aktuálního chování v boxe. Silverstone to má naopak, chodí popracovat vždy ráno před závody pod sedlo a následně se přihlíží k hladině energie. Dostávají také masážní deky pro zrelaxování, dostatek odpočinku a vše se odvíjí od potřeb a chování. Oba dva mají moc rádi banány, jablka a Silverstone v této době preferuje spíše cukr před klasickými koňskými pamlsky. 
 

Nepřehlédněte: Opatrný a Papoušek trénovali před Tokiem strašáky. Koně se jich nebáli

 
Catch Me i Silvestone už jsou velmi zkušení koně. Za svou kariéru, a to nejen s Annou Kellnerovou, se dostali už na různá zajímavá místa po celém světě. „Catchie vyhovují spíše větší kolbiště, kde se dá hezky prostorně cválat. Sily je v tomto ohledu více přizpůsobivý, ale vůbec mu nevadí závodit na trochu menším kolbišti. Je to velmi silný kůň a kratší a složitější nájezdy mu nedělají takový problém,“ zmiňuje Anna preference svých koní. V posledních přípravných soutěžích se celý tým snažil vše co nejvíce přibližovat podmínkám v Tokiu, takže se volily závody spíše v pískových arénách a v teplém podnebí. Hodně zkušeností stačila Anna Kellnerová se svými koňmi nasbírat i při stratech pod umělým osvětlením, což by tedy v olympijském závodišti také nemělo působit nějaké problémy. 
 
Důležitým týmovým rituálem před startem je v případě Anny Kellnerové a Kateřiny Krpleové čas strávený o samotě, pouze ony dvě a kůň, jenž je perfektně připraven do soutěže. „Naším dalším nepsaným pravidlem je, že na každé závody odjíždíme s nějakou novou věcí. To může být třeba balení cukrů nebo i klidně nové rukavice, ale něco nového vezeme pokaždé. Pro koně je pak v tuto dobu oblíbené vybírat i malé korálkové talismany, které se připínají na různá místa na uzdečce,“ dodává Kateřina Krpleová. 
 
Foto a video: Josef Malinovský 
Zdroj: EquiTV.cz



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE