reklama 11C

Kdo zná její osud, ví, že je to úžasné, říká Werth o klisně Belle Rose

ikonka

Když s Bellou Rose v roce 2018 dojela první kolo v Tryonu, plakala Isabell Werth štěstím. Klisna startovala po nekonečné čtyřleté léčbě. A Němku, která jede vždy soustředěná na 100 %, tehdy přemohly emoce. Teď odjely do Tokia jako horké favoritky.
17.07.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C

 

„Moji největší hrdinové byli Bille a poník Zottel z pohádkových knížek, až daleko později to byl Reiner Klimke a Margot Otto-Crepin,“ směje se Isabell Werth. Úspěšná německá jezdkyně v Tokiu pojede o sedmé olympijské zlato v kariéře.
 
Její jedničkou je sedmnáctiletá vestfálská klisna Bella Rose 2, s kterou je aktuálně v čele světového žebříčku FEI. Weihegold OLD, s níž třikrát ovládla finále Světového poháru a vybojovala stříbro na olympiádě v Riu před pěti lety, má jako rezervního koně. Pro hry v Japonsku platí Werth za největší favoritku drezurních soutěží. V TOP10 žebříčku FEI World Dressage Ranking figuruje hned s třemi koňmi. 
 

Olympijské medailové žně

Německá jezdkyně, která dva dny před zahájením olympijských her v Tokiu, oslaví dvaapadesáté narozeniny, má za sebou tolik úspěchů, že se dá bez nadsázky nazvat legendou. První olympijské hry absolvovala v roce 1992 v Barceloně. Tehdy sedlala Gigola a získala s ním týmové zlato a individuální stříbro. O čtyři roky později v Atlantě se stejným koněm nenašla přemožitele v soutěži jednotlivců a i německé družstvo opět dominovalo. Následovaly hry v Sydney a do třetice start s Gigolem. Ten jim vynesl další zlato pro tým a druhé místo v individuálním hodnocení.
 
V Aténách Isabell Werth chyběla, ale hned další olympijské hry absolvovala s hnědákem Satchmo 78. Opět si odvážela zlatou medaili ze soutěže družstev a stříbrnou ze soutěže jednotlivců. Po pauze, kdy vynechala Londýn, startovala v Riu v srpnu 2016. Sedlala klisnu Weihegold OLD a „tradičně“ dojela druhá v jednotlivcích, přičemž Němci obsadili první místo v týmech.
 

Psali jsme také: Superstar Valegro. Cena hnědáka vzrostla během kariéry osmisetnásobně

 

Sedmé zlato z Tokia?

K pěti nejcennějším kovům ze soutěží týmů a jednomu z individuální soutěže může Werth přidat v Tokiu sedmé, případně osmé… Stala by se tak světovou rekordmankou napříč všemi sportovními odvětvími. Její první a poslední olympijské zlato by totiž dělilo 29 let, což by znamenalo pokoření rekordu maďarského šermíře Aladára Gereviche.
 
Stejná věc se může podařit i jezdci všestrannosti Andrewovi Hoyovi, ale pozice Isabell Werth na špičce světové drezury nahrává spíše jí. 
 

Návrat Belly Rose

„Když nejvíc platí víra,“ tak nazval jezdecký server Noellefloyd v roce 2018 svůj článek věnovaný vítězství dvojice Isabell Werth a Bella Rose při Světových jezdeckých hrách v Tryonu. 
 
Ryzka narozená v roce 2004 je pro německou reprezentantku výjimečná. Vždy v ní viděla obrovský talent, ale provázela jí smůla na zranění. V roce 2018, když spolu vyhrály v Tryonu, měla klisna za sebou čtyři roky léčby, kdy se po zánětu kopyta a zranění kolene vlekly komplikace a jezdkyně už ani nevěřila, že s ní někdy vstoupí na drezurní obdélníky.
 
„Pokud znáte její osud a příběh, plný tvrdé práce a neustálých propadů kvůli zranění, víte, že je to úžasné,“ okomentovala tehdy svůj triumf Werth hned po skončení úlohy. A dodala: „Ten kůň je zpět. Padalo tolik otázek. Proč Bella Rose? Proč jsem nevzala Weihegold, když je to světová jednička. To se nedá vysvětlit, prostě jsem jí věřila.“
 
Od té doby vystřídala Bella Rose svojí stájovou kolegyni Weihegold na nejvyšší příčce světového žebříčku, a už v sobotu 24. července se při první kvalifikaci v Tokiu ukáže, zda míří k pokoření světového rekordu.
 
Foto: Shannon Brinkmann / FEI



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE