reklama 11D

Zvára: V Centovi mám oporu. Neřeším, zda bude nejstarším koněm v Tokiu

ikonka

Poslední dny do odletu na olympijské hry v Tokiu odpočítává člen českého parkurového týmu Ondřej Zvára, který do karantény v Cáchách veze vedle Cento Lana i Quimera M. „Byly to nervy. Nyní jsem již klidný a těším se,“ řekl v rozhovoru pro EquiTV.cz.
16.07.2021 10:15  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12A

 
Ondřej Zvára míří přes karanténu v Cáchách do Tokia z malé vesničky Ostrov u Vlašimi. Ve skromných podmínkách rodinné stáje chystá na odjezd své dva nejlepší koně – sedmnáctiletého Cento Lana Arcus a čtrnáctiletého Quimera M.
 
„Tady jsem se narodil, budujeme tady už nějaký pátek s tátou a s celou rodinou stáje a z brněnského Arcusu jsem se sem přemístil asi před dvěma roky,“ prozrazuje Zvára. „Máme tu absolutní klid. – Myslím, že koním je tady dobře. Máme tu řeku, bezvadné louky, kde můžeme trochu lépe připravit fyzičku. Vše máme v rámci republiky relativně blízko, tím že jsme ve středu. Takže já jsem tady spokojený, a tím že je to můj domov, tak to člověka baví ještě víc.“
 
Zatímco Quimero M ještě před týdnem startoval v semifinále EEF Poháru národů v Budapešti, Cento Lano má od červnových závodů v St. Tropez trochu více odpočinku. Právě s ním by chtěl Zvára do Tokia odcestovat. „Cento se na to se mnou chystá už strašně dlouho a sem moc šťastný, že se to konečně povede. Poslední dny pro něj byly o relaxu. Když jsem byl v Budapešti, tak tady Cento chodil po kopcích, aby si udržel pravidelný pohyb. Snažíme se ho udržovat, aby byl v naprosté pohodě. Když se dobře cítí, tak je naprosto fenomenální. A to je pro nás priorita,“ konstatuje Zvára.
 

Nepřehlédněte: Anna Kellnerová: O olympiádě sním od Londýna 2012. Jsou v tom emoce

 

Tím, že je letos Cento Lano již sedmnáctiletý, tak odklad olympijských her o rok byl určitým rizikem, zda se ho podaří udržet v odpovídající formě. „Nevy to byly hrozný, ani jsem netušil, že to budou takové nervy. Prožíval jsem to se vším všudy. Je to i tím, že s Cento Lanem jsem už od jeho čtyř let. S paní Hanou Rechovou (majitelkou koně – pozn. red.) jsme to směřovali pořád k to mu, že bychom se chtěli olympiády zúčastnit. O kousek nám uteklo Rio. Já osobně v tom měl dost emocí a opravdu jsem se snažil, abych v Tokiu odstartovat mohl. Po odkladu her o rok jsem z toho byl nešťastný, že se to posunulo, ale když to vidím zpětně, tak Cento letos skáče ještě líp než minulý rok. Takže v tom teď nevidím žádný problém. Já se na něm cítím výborně, myslím, že i on se cítí výborně, takže i když to ze začátku byly trochu nervy, teď jsem klidný a moc se těším,“ říká s úlevou.
 

 
Dle dohody s týmovou trenérkou Jessicou Kürten by totiž všichni čtyři jezdci měli v Tokiu odstartovat. Pokud se nestane nic mimořádného, dvojice, která nebude moci nastoupit do jednotlivců, má přislíben start v týmové soutěži. „Šlo to řešit mnohem dřív, aby zůstalo víc klidu mezi jezdci a víc jsme věděli, co pro to můžeme udělat. Bohužel to bylo opět vše za pět minut dvanáct, ale nakonec jsme se domluvili a odsouhlasili si to. Já jsem hlasoval pro to, aby Jessica byla náš trenér, takže já plně respektuji jakékoliv její rozhodnutí a co řekne, tak to bude platit. Doufám, že bude mít šťastnou ruku a jak jednotlivci, tak tým se dostanou co nejdál,“ doufá Ondřej Zvára.
 
„Nová pravidla umožňují, aby se koně protočili, ale je to hodně o tom místě, o teplotě a jak se koně budou cítit. Jedna věc, jak jsme se domluvili, a druhá, jak to pak bude v Tokiu. Věřím tomu, že všichni, co tam jedou, tak mají tolik zkušeností, že se v klidu a s chladnou hlavou dohodneme, jak to bude až na místě. Nechci se dotknout jiných sportovců, ale nejedeme s kajakem. Ten kůň může mít nyní extra formu a při příletu to může být malá sportovní tragédie,“ upozorňuje na možná úskalí.
 

Čtěte také: Příhoda: Když vyjde náš cíl, může z toho být v Tokiu zajímavý výsledek

 

Ondřej Zvára však pevně věří svému koni. „Já mám neuvěřitelné štěstí a oporu v Cento Lanovi. Nepamatuji si, že by kdykoliv řešil jakýkoliv profil, počasí nebo umělé osvětlení. My toho naskákali opravdu hodně i za umělého osvětlení a nikdy jsem nic nemusel takového řešit. Dodnes vzpomínám na Normandii, přes co jsme tam museli skákat. Já do té doby netušil, že něco takového mohou vůbec vymyslet. Nepamatuji si, že by jen jednou zaváhal. Mohu se o něj plně opřít a plně se soustředit na svůj výkon.“
 
Cento Lano bude zajisté patřit mezi nejstarší koně startující v Tokiu. Zda náhodou nebude ze všech nejstarší, to se Zvára zjišťovat nechystá. „Já si většinou nezjišťuji ani konkurenci, která na závdech bude. Vždy tam přijedu s tím, že je to pro všechny stejné a já musím podat ten nejlepší výsledek a nejlepší výkon. Jestli Cento bude nejstarší, nebo druhý nejstarší, to je jedno. Pro ten můj výkon to není důležité. – Jedu tam s tím, když se povede čistý parkur, budu nadmíru spokojen. Když se povede postup do druhého kola, bylo by to opravdu skvělé. Ale čistý parkur by bylo to nejskvělejší, co bych mohl dokázat,“ dodává Ondřej Zvára v rozhovoru pro internetovou televizi EquiTV.cz
 
Foto a video: Josef Malinovský



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE