reklama 11C

Monika Petřičková: Warnesse nic nerozhodí. Má za sebou kvalitní výcvik

ikonka

O olympijského koně Kamila Papouška nyní pečuje hlavní ošetřovatelka Monika Petřičková. Ta v rozhovoru vypráví nejen o vlastnostech a chování Warnesse, ale také o jeho aktuálním kondičním tréninku a posledních přípravách před samotným odletem.
14.07.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12A

Olympijské přípravy postupně gradují i ve stáji Kamila Papouška, jenž je také členem české jezdecké výpravy na olympiádu do Tokia. Nezbytnou součástí týmu tohoto reprezentanta v parkurovém skákání je bezpochyby i hlavní ošetřovatelka Monika Petřičková, která s Kamilem spolupracuje už pátou sezonu. Absolvovala s ním již cestu na mistrovství Evropy do Švédska, kam se celý tým přesouval trajektem. Letecká zkušenost to pro ni tedy bude první, a to rovnou přes celý svět. 
 
Kamil Papoušek si zajistil účast v Tokiu po splněných kvalifikacích v sedle plemenného hřebce Warnesse (Warrant x Larino). Tohoto impozantního hřebce od mladého věku připravoval v Zemském hřebčinci v Písku nejprve Ing. Jakub Štěrba, který s ním také zaznamenal několik úspěchů v obtížných soutěžích. „V Zemském hřebčinci v Písku Warnessovi říkají Černá perla. Je to neskutečně hodný kůň a na to, že je to plemenný hřebec, tak se chová opravdu vždy velmi vzorně. Jeho takovým rituálem je zařehtání při příjezdu do areálu, aby o něm všichni věděli. Je vidět kvalitně odvedená práce při jeho výcviku. Myslím si, že ani žádnou špatnou vlastnost nemá, jediné jeho mínus je asi černá barva, na které je vždy hodně vidět prach“, říká s úsměvem Monika Petřičková. 
 
Letos jedenáctiletý hřebec Warness je podle slov jeho ošetřovatelky v chování spíše flegmatický a ve stáji s ním není náročné zacházení. Většinou ho ani nic nerozhodí a nejvíce si užívá dobu krmení. Miluje jídlo a při krmení je vždy viditelně a dlouho spokojený. Ani na opracovišti v přítomnosti ostatních koní a klisen nijak výrazně neprojevuje své hřebčí chování a je schopen v poklidu stát na místě. 
 
Warness se dostal do Srnína, kde bratři Papouškovi sídlí, na jaře loňského roku a poté vzhledem ke koronavirové situaci byl navrácen zpět do hřebčince, kde opět aktivně připouštěl. V létě už se začalo s přípravami a v tuto chvíli je Warness plně přichystán reprezentovat Českou republiku v Tokiu. „Warness je u nás ve stáji teprve druhou sezonu, takže stále si na určité věci zvykáme a snažíme se najít společnou cestu. Třeba o Great Feelinga se starám už pátým rokem, takže tam už trochu lépe vím, co si můžu dovolit,“ říká Monika.
 

Čtěte také: Černá: Forewer a Gentlemen, ideální spojení dvou odlišných koní

 
V těchto dnech má česká olympijská dvojice za sebou poslední mezinárodní výjezd. Pouze tréninkově se účastnili CSI3* v nizozemském Ommenu, kde se už ladily jen poslední detaily. V domácích podmínkách ještě Kamil Papoušek pracuje na kondiční přípravě Warnesse, což zahrnuje dvoufázový trénink při poměrně vysoké intenzitě, aby byl kůň plně připraven na nelehké podmínky v Japonsku. Zároveň je od léta loňského roku vzhledem ke sportovní přípravě hřebec vyřazen z přirozeného připouštění a pro zájemce jsou k dispozici nyní zamražené dávky. 
 
Po desetidenní karanténě v Cáchách se již koně budou letecky přepravovat do dějiště letošních olympijských her. „I pro Warnesse toto bude první letecká zkušenost. Věřím, že ho to celé nijak nerozhodí a do Tokia se dopraví on i další členové českého týmu v úplné pohodě. Přípravy nám dost zkomplikovaly obě virové pandemie, takže v této době je toho docela hodně k vyřízení. Na všechno dohlíží Markéta Šveňková a Kateřina Krpelová, která s koňmi osobně i poletí, takže to bude určitě v nejlepším pořádku,“ zmiňuje se Monika.  
 
Po přesunu na tokijské závodiště budou koně určitě unavení po dlouhé a náročné cestě, takže do práce se budou vracet pozvolna během několika dní. „Musí si po příletu hlavně dobře odpočinout. K tomu jim budeme poskytovat naší prvotřídní péči a dohlížet na kvalitní regeneraci. Warness poletí v jednom kontejneru spolu s Cento Lanem, tak snad se nebudou zbytečně vysilovat ještě během cesty a budou brzy schopni podávat své nejlepší výkony,“ dodává Monika Petřičková, ošetřovatelka koní Kamila Papouška. 
 
Foto: poskytla Monika Petřičková 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE