reklama 11C

Fenomén Stroller. Jediný poník, který kdy získal olympijskou medaili

ikonka

Zní vám to jako pohádka? Marion Coakes dostala jako dítě poníka. Závodila s ním, a když nastal čas přejít na velké koně, přemluvila tátu, aby valacha neprodával. Tak začal příběh, na jehož konci je jediná olympijská medaile, kterou kdy získal pony.
04.09.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Hnědák Stroller se narodil v roce 1950 a v jeho původu se mísili plnokrevník a connemarský pony. A tak i Stroller narostl do výšky poníka. Údaje o její hodnotě se liší. Většina zdrojů uvádí, že měřil 57 palců, tedy 145 centimetrů. Někde lze najít, že měřil 147 centimetrů.
 
Podobně jako řada dalších poníků, stal se i on parťákem malé holky. Tou holkou byla Marion Coakes, a s tímto fenomenálním hnědákem se poprvé potkala, když jí bylo třináct let. Její otec Ralph, sám velmi dobrý jezdec, ho koupil přímo pro ní. Měla, stejně jako její starší bratři John a Douglas, našlápnuto do britské juniorské reprezentace a Ralphovi přišel ideální.
 
„Táta byl vždy nervózní, když viděl jen mojí hlavu, jak mizí za obřími překážkami. Ale já jsem se vždy bezpečně objevila na druhé straně skoku,“ líčila svoje začátky v později vydaných memoárech jezdkyně.
 
 

Láska na první pohled

Ačkoliv Marion měla v době koupě Strollera sportovního poníka jménem Music, s kterým už v té době úspěšně závodila, Strollerovi prostě nemohli odolat. Otec Ralph sázel na jeho krev a Marion mu zkrátka úplně propadla. „Nedokázal do té doby nic výjimečného, ale byl tak krásný, odvážný, s pohledem skutečného vítěze,“ popsala Britka, proč na první pohled uvěřila, že tento valach je její životní kůň.
 
Když pak dosáhla šestnácti let, přišel otec s logickým krokem, tedy poníka prodat a koupit dceři velkého koně. „Uprosila jsem tátu, aby ho neprodával, a nechal mě s ním skákat dál,“ vzpomínala Marion. Strollera neprodali, i přesto, že jezdkyně mezitím dosáhla dalších dobrých výsledků s koněm svého bratra.
 

Čtěte také: Šampion All In. Díky, že chceš být vždy nejlepší, chválí ho Fredricson

 

 

Vstup do seniorské reprezentace

Ukázalo se, že Stroller je schopen zvládat parkury pro velké koně s přehledem a lehce. V osmnácti letech triumfovala Marion se Strollerem na ženském mistrovství světa v Hicksteadu. V týž rok vyhrála dvojice pohár Queen Elizabeth II a během prvních dvou sezon v britské reprezentaci byla u tří vítězství v Pohárech národů. Absolvovali i skok mohutnosti, v němž skončili nakonec druzí, když překonali 203 centimetrů. To bylo v roce 1967 v Belgii.
 

 

Jediný olympijský medailista mezi poníky

V roce 1968 se stala nevídaná věc. Marion se svým poníkem z dětství byla zařazena do britské nominace na olympijské hry do Mexika. A tam se stalo něco, co nemá v historii jezdectví obdoby. Marion v sedle ponyho, který měl zprvu velký problém s nadmořskou výškou a trápil ho zánět zubu, vybojovala stříbrnou individuální medaili. Jediný, kdo je dokázal porazit, byl Američan William Steinkraus na legendárním Snowboundovi.  Pro Velkou Británii byly hry v Mexico City celkově úspěšné. Bronz totiž bral David Broome na Mister Softee.
 
Marion se se Strollerem v roce 1968 zúčastnila derby v Hicksteadu, kde skončila druhá a v roce 1970 tam pak obsadila třetí místo. Další vrchol kariéry zažila při derby v Hamburku, které vyhrála. „Když jsme dopadli za posledním skokem, dav pětadvaceti tisíc diváků začal šílet. Byl to jeden z nejsilnějších momentů mé kariéry. Ten den to v derby byla jediná nula a byla to vůbec první čistá jízda ženy v historii této soutěže,“ vzpomínala Marion. 
 
Sedmdesátá léta už prožil Stroller v koňském „důchodu“, a uhynul v úctyhodném věku šestatřiceti let. Generace jezdců na něj vzpomínají jako na úkaz. Marion, která se vdala za Davida Moulda a mají spolu syna Jacka, byla v roce 2006 uvedena do síně slávy Britské jezdecké společnosti. 
 
Foto: Gonzalo Garcia Ceron



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE