reklama 11C

První koňský milionář. Neexistoval skok, který by Milton nepřekonal

ikonka

Milton byl první parkurový kůň v historii, který vydělal přes milion liber. Hvězda a miláček publika byl spolu s Johnem Whitakerem opora britské reprezentace. Talent bělouše prokoukla Caroline Bradley. Jeho největších úspěchů se bohužel nedožila.
20.06.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Bělouš Milton je bezpochyby jedním z výjimečných koní ve světě parkurového sportu. Na kolbištích zářil v osmdesátých letech dvacátého století, kdy posbíral řadu titulů s Johnem Whitakerem v sedle.
 
Holandský teplokrevník Milton se narodil jako Silver Marius v roce 1977. Jeho otcem byl Marius, hřebec rovněž z holandského chovu, dědem z matčiny strany byl švédský teplokrevník Any Question X. 
 
Miltonova otce, hřebce Maria, jezdila úspěšně v nejvyšších soutěžích britská jezdkyně Caroline Bradley. A to byl důvod, proč se zajímala i o jeho potomky a Miltona hned v roce 1977 koupila. Poznala velice rychle jeho talent, a to přes to, že v mladém věku nijak nevyčníval. 
 
„Nehezký, malý skoro jako poník, s legračním zjevem“, tak ho popsala Carolinina matka Doreen. Ale čas ukázal, co v běloušovi, který nakonec narostl na 170 centimetrů v kohoutku, vězí.
 
Caroline se toho bohužel nedožila. V roce 1983, v pouhých sedmatřiceti letech, zkolabovala na závodech v Suffolku a nikdo jí nedokázal pomoci. Příčinou náhlého úmrtí byla srdeční zástava. Milton zůstal v majetku Bradleyových a o dva roky později, v jeho osmi letech, ho začal sedlat John Whitaker.
 

Miláček diváků

V následující sezoně vyhrála dvojice tehdy nejlépe dotovanou parkurovou soutěž světa v kanadském Spruce Meadows. Z roztomilého bělouše se stal miláček publika. Kamkoliv se vydal na závody, všude mu fandily davy. 
 
V roce 1987 vybojovali John a Milton týmové zlato a individuální stříbro na mistrovství Evropy v St. Gallen. O dva roky později v Rotterdamu už to byly dvě zlaté medaile.
 
Dokázali také dvakrát po sobě zvítězit ve finále Světového poháru. Poprvé v sezoně 1990 v Dortmundu a hned rok poté v Göteborgu. Sezona 1990 jim vynesla cenné kovy také na Světových jezdeckých hrách ve Stockholmu. Tým byl třetí a v individuálním hodnocení byli John a Milton ještě o stupeň výš.
 

Čtěte také: John, Michael, Robert či William. Rodina Whitakerů má parkur v genech

 

Miltonovi chybí medaile jen z olympiády. Do Soulu v roce 1988 ho nechtěli nechat jeho majitelé letět. Dvojice se tak zúčastnila olympijských her až na sklonku kariéry, v roce 1992 v Barceloně. Nicméně Milton tam plnil roli koňské star a do finále postupoval s Johnem jako lídr. Bohužel jedno klopýtnutí zmařilo jejich šance na stupně vítězů. V soutěži jednotlivců skončili nakonec až čtrnáctí, britské družstvo bylo sedmé.

 

Tvrdohlavý milionový kůň

Bělouš má ještě jedno prvenství. Byl prvním parkurovým koněm na světě, který překonal částku jednoho milionu liber ve výhrách na závodech. V době jeho největší slávy to byla astronomická suma, kterou Milton posbíral hlavně díky pětadvaceti triumfům v nejvýznamnějších Velkých cenách a dalších soutěžích.

Byl to fenomenální kůň, ale i zkušený a v té době už světoznámý jezdec John Whitaker se kvůli němu musel hodně učit. Byl tvrdohlavý, bojoval s ošetřovateli i jezdcem. John musel změnit způsob ježdění, aby se přizpůsobil jeho cvalu. Během společné kariéry se bez nich však ostrovní reprezentace nemohla obejít. Vždyť kolik dvojic se pyšní sedmi po sobě jdoucími dvojitými nulami při Pohárech národů?!

Valach Johnovi jeho práci skutečně mnohokrát vrátil. Když v roce 1999 uhynul, John řekl: „On byl můj životní kůň. Byl s námi čtrnáct let, byl to člen rodiny a bude mi moc chybět.“

Jeho kvality popsal i Steven Hadley, který ho sedlal před Johnem. „Nemůžete postavit parkur, který by Miltonovi nevyhovoval. Má skvělý mozek a skočí všechno. Má dar, je to hrdina publika,“ uvedl Hadley.

 

Foto: FEI

Zdroj: FEI, Wikipedia, Horsetelex, Horse and Hound




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE