reklama 11B

Casall byl neobroušený diamant. Na holštýnském svazu měli těžkou hlavu

ikonka

„Ve skrytu duše jsem se bál, že jsme koupili jen dalšího drahého valacha“. Těžko uvěřit, že tuto větu pronesl Norbert Boley z holštýnského svazu o hřebci Casallovi ASK. S elegantním hnědákem, který dobyl světová kolbiště, nebyla snadná práce.
02.05.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Se sportovní kariérou se holštýnský hřebec Casall ASK rozloučil, jak nejlépe mohl. Během posledního mítinku, jehož se účastnil, ovládl Grand Prix. Bylo to při Longines Global Champions Tour 2017 v Hamburku a hnědákovi, který si za dobu svého působení ve sportu získal tisíce fanoušků, tleskali diváci vestoje. 
 

Těžké začátky

 
Casall se narodil v roce 1999 u Wilfrieda Thomanna v Drelsdorfu v Německu. Jako hříbě ho objevili Fiete Mehrens a Detlef Reimer Hennings, a když ho jako dvouletého prezentovali při holštýnském körungu, upoutal pozornost jednoho z vrcholných zástupců holštýnského chovatelského svazu Norberta Boleyho. Projevil zájem o jeho koupi pro svaz. Přestože cena byla na dvouletého koně dost vysoká, po poradě s členy vedení ho pořídili.
 
„Z počátku šlo všechno hladce, ale pak při výběru v Neumünsteru bylo předvedení ve volnosti, a on neskočil jediný skok na svém původním standardu. Upřímně, ve skrytu duše jsem se bál, že jsme koupili jen dalšího drahého valacha“, vzpomínal Boley. Naštěstí si ho komisaři pamatovali z předchozího körungu. Prošel s uspokojivým výsledkem. 
 

Neobroušený diamant

 
Začal také skokový trénink, ale ani ten nepřinesl očekávaný vývoj. Pracoval s ním Gunnar Röer, který měl jako jezdec důvěru svazu, ale nešlo to, jak všichni doufali. Kladli si otázku, co s Casallem dál. A v tento moment, v jeho pěti letech, ho dostal pod sedlo Švéd Rolf Göran-Bengtsson.
 
„Když jsem ho poprvé zkoušel, byl jako neobroušený diamant. Byl strašpytel, všude viděl bubáky. Společně jsme pomalu vyrostli. Součást mé role, je dát mu vždy sebevědomí, aby dokázal využít všechny své schopnosti. Byli jsme opatrní a krok za krokem jsme budovali jeho důvěru,“ popisoval Bengtsson.
 

Čtěte také: Kariéra Bengtssona. Stovky koní pod kapotou, až potom koně pod sedlem

 

Miláček publika

 
Dvojice spolu postupně rostla a v roce 2008 poprvé vstoupila do mezinárodních soutěží. Elegantní hřebec, který je synem Caretina 2, zaujal fanoušky parkurů okamžitě. Úspěšná kariéra trvala nakonec do roku 2017. Casall s Bengtssonem, závodícím za Švédsko, absolvoval třikrát finále Světového poháru, Světové jezdecké hry v Caen (2014), olympiádu v Londýně (2012) či evropský šampionát v Herningu v roce 2013, z něhož má týmový bronz.
 
V roce 2016 se stal Švéd celkovým vítězem Longines Global Champions a byl to opět Casall, který mu pomohl v několika Velkých cenách. Jezdec a zástupci holštýnského svazu, v jehož službách plemeník působí, se rozhodli, že v nejlepším je třeba přestat. V květnu 2017 se tak hnědák, který byl vždy ozdobou všech mítinků, rozloučil v Hamburku se sportovní kariérou. 
 
Foto: Stefano Grasso
 
Zdroj: FEI, World of Show Jumping, CNN Sport, Global Champions



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE