reklama 11D

Pessoa o hvězdném hřebci Baloubetovi: Láska na první pohled to nebyla

ikonka

„Určitě to nebyla láska na první pohled,“ řekl Rodrigo Pessoa o hřebci Baloubetovi du Rouet, s nímž na přelomu tisíciletí vytvořil téměř neporazitelný tandem. Z finále Světového poháru mají hattrick. S fenomenálním ryzákem zažil i slabou chvíli.
09.05.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Ryzák francouzského chovu Baloubet du Rouet byl na přelomu tisíciletí symbolem špičkového skokového sportu. V sedle s Brazilcem Rodrigem Pessoou patřili k přetěžkým soupeřům všech, kteří se v té době pohybovali po nejobtížnějších parkurech. Má za sebou dlouhou řadu vítězství, ale i on si dokázal vybrat slabou chvíli. 
 

Inteligentní kůň s dobrým původem

 
Baloubet se narodil v roce 1989 ve stáji oceňovaného francouzského chovatele Louise Fardina. Jeho otcem byl Galoubet A a matka Mesange du Rouet měla v původu známého plnokrevníka jménem Rantzau.
 
Jako tříletého si ho všimli Portugalci Nicole a Diego Coutinho Pereirovi, a díky nim se později dostal do rukou brazilského jezdce a trenéra Nelsona Pessoy. Zpočátku ho jezdil sám, v jeho osmi letech pak rozhodl, že jej bude sedlat syn Rodrigo. A dal tím vzniknout jedné z nejvýraznějších dvojic historie parkurového sportu.
 
„Určitě to nebyla láska na první pohled. Když jsem ho viděl poprvé, pomyslel jsem si Co to sakra je?! Byl hrozně velký a vypadal, že nemá žádnou kontrolu nad svým tělem. První den ho nechal táta jen tak skočit. Nic víc. Byl úplně jalový. Druhý den jsme se mu věnovali znovu. Táta chtěl napravit chyby z předešlého dne. Nemohl jsem uvěřit svým vlastním očím! Vypadalo to, že Baloubet na své chyby myslel celou noc. Byl nesmírně inteligentní, to se mi na koni líbí“, vzpomínal Rodrigo na první setkání. 
 

Čtěte také: Lexikon olympijských vítězů o Rodrigovi Pessoovi

 

Hattrick ve Světovém poháru

 

Už v roce 1998 se brazilský pár Rodrigo Pessoa – Baloubet du Rouet ukázal ve skvělém světle. Ve finále Světového poháru v Helsinkách dojeli na prvním místě, když za sebou nechali trio hvězdných německých reprezentantů ve složení Lars Nieberg, Ludger Beerbaum a René Tebbel. 
 
A právě v Helsinkách se začal psát výjimečný hattrick. Pessoa s Baloubetem dokázal vyhrát finále série třikrát po sobě. První příčku obsadil i v roce 1999 v Göteborgu a v roce 2000 v Las Vegas. Jezdců, kteří při vrcholu série World Cup zvítězili třikrát, existuje několik, nikdo to ale nedokázal ve třech letech za sebou a navíc s jedním koněm. Právě tím je jejich výkon ojedinělý. 
 
V dalších letech 2001 až 2003 se dostali ve finále Světového poháru vždy alespoň na stupně vítězů.
 

Olympijské hry s hořkou pachutí

 
Rodrigo Pessoa a Baloubet platili na přelomu tisíciletí za takřka neporazitelné. Na olympijské hry, jež se konaly v roce 2000 v Sydney, vyráželi jako jedni z největších favoritů. A roli plnili i během soutěže. Ze třech těžkých parkurů měli pouze 5 trestných bodů a do finále postupovali z vedoucí pozice.
 
Úvod dvoukolové soutěže zajeli opět bezchybně a už už sahali po nejcennějším kovu. Ovšem přišla poslední a rozhodující jízda, kterou si pamatují snad všichni fanoušci tohoto sportu. Fenomenální ryzák Baloubet opakovaně odmítl poslušnost na překážce číslo osm a dvojice byla vyloučena. Bůh ví, co se hřebci na modrobílém oxeru, připomínajícím čtyři majáky, nelíbilo. Podobných skoků překonal v kariéře stovky.
 
Nakonec si Pessoa na olympijské zlato sáhl až o čtyři roky později. Hry v roce 2004 v Aténách sice vyhrál Ir Cian O´Connor, jenže o medaili následně přišel kvůli pozitivnímu dopingovému testu koně. Vítězem se tak stal právě Rodrigo Pessoa, který dojel s Baloubetem původně druhý. 
 
Svojí sportovní kariéru ukončil legendární francouzský hřebec oficiálně až v roce 2008. Poslední velký mezinárodní start zapsal o tři roky dřív, a to symbolicky při finále Světového poháru v Las Vegas. Dojel tam sedmý. 
 

Žádaný plemeník

 
Odpočinek Baloubeta však nečekal. Byl totiž jedním z nejvyhledávanějších plemeníků začátku 21. století. Po světě běhají stovky jeho potomků, přičemž mnoho z nich dosáhlo nejvyšší skokové výkonnosti. Třeba Chaman Ludgera Beerbauma nebo olympijský kůň Nizozemce Jura Vrielinga VDL Bubalou. Klisna Bianca, kterou známe v sedle s aktuálně nejlepším jezdcem světového žebříčku Stevem Guerdatem, je jeho vnučkou.
 
Když v roce 2017 hřebec uhynul v osmadvaceti letech, jeho partner Rodrigo Pessoa se nechal slyšet: „Přišel jako pětiletý divočák, ale od prvního skoku bylo jasné, že má obrovský potenciál. Nebylo to jednoduché, ale byl velmi inteligentní a rychle vše pochopil. Vyrostl a stal se z něj jeden z nejlepších koní historie. Talent, krása, síla a schopnosti, to z něj udělalo toho nejlepšího.“
 
Foto: FEI
 
Zdroj: FEI, Equunews, Wikipedia



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE