reklama 11B

Ian Millar o Big Benovi: Bylo to, jako když potkáte skvělého přítele

ikonka

„Nesmrtelný“ kůň, který donesl Kanaďana Iana Millara k mnoha prvenstvím. Kůň, který během své úspěšné kariéry přežil sérii těžkých kolik i tragickou dopravní nehodu. Kůň, na jehož počest vydala kanadská pošta limitovanou edici známek. To byl Big Ben.
06.06.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Big Ben je bezesporu jednou z koňských ikon, které se výrazně zapsaly do historie parkurového sportu. Nerozlučnou dvojici utvořil se světovým rekordmanem v počtu olympijských startů Kanaďanem Ianem Millarem. Navzdory tomu, že jako mladého ho řada lidí odepsala kvůli jeho mohutnosti i některým zdravotním potížím.
 
Big Ben se narodil jako Winston v roce 1976 u chovatele Jacoba van Hooydonka. Jeho otcem byl francouzský hřebec Etretat a matkou Oekie po Flevo. Ačkoliv neměl takzvaně „být po kom“, narostl ryzák do 180 centimetrů v kohoutku, což řada lidí viděla jako hendikep, kvůli němuž bude neobratný. 
 

Čtěte také: Jeho rekord sotva kdo překoná. Ian Millar je žijící parkurová legenda

 
V roce 1983 byl belgický valach prodán do Holandska a nedlouho nato už putoval do stájí kanadského reprezentanta Iana Millara. 
 
Jezdec, který byl v té době už hvězdou světového formátu, ho zkoušel ještě v Nizozemí, když ho na něj upozornil Emile Hendrix. Millar na to vzpomínal takto: „Bylo to, jako když potkáte někoho, o kom víte, že budete skvělými přáteli. Seděl jsem na něm asi dvacet minut a měl jsem pocit, že mi rozumí a já rozumím jemu.“ 
 

Olympijská premiéra 

 
Hned následující rok nastoupila dvojice Millar – Big Ben v Los Angeles do olympijské soutěže. V individuálním hodnocení dojeli čtrnáctí, Kanada jako tým skončila těsně pod stupni vítězů.
 
Další olympijskou účast si zapsali v roce 1988 v Soulu a 1992 v Barceloně. Ačkoliv se jedná o jednu z nejúspěšnějších parkurových dvojic vůbec, nezískali na Hrách ani jeden cenný kov.
 
Titulů, které mají na kontě, je však celá řada. Vyhráli individuální i týmovou soutěž při Panamerických hrách v roce 1987 v Indianapolis. Dvakrát za sebou zvítězili ve finále Světového poháru, a to v Göteborgu (1988) a Tampě (1989). První místo vybojovali ve více než čtyřiceti Velkých cenách včetně prestižní soutěže ve Spruce Meadows, kterou vyhráli šestkrát.
 

Nesmrtelný velikán

 
Sezona 1992 mohla být Big Benova poslední. Přežil dvě těžké koliky a byl účastníkem tragické dopravní nehody. Přepravník s několika koňmi se po střetu s jiným vozidlem převrátil na dálnici, dva koně incident nepřežili, třetí byl vážně zraněný a nikdy se nevrátil do sportu. Jen Big Ben ano. Zotavil se ze zranění a už dva měsíce potom zvítězil před zraky 50 tisíc diváků v Spruce Meadows Derby. 
 
V roce 1994 ukončil Millar Big Benovi kariéru, a ten už si jen užíval odpočinku na jeho farmě. Ryzák uhynul o pět let později po sérii záchvatů koliky, zůstává ovšem svým způsobem nesmrtelným dodnes. Jako teprve druhý kůň v historii byl uveden do kanadské sportovní síně slávy, v roce 1999 vydala kanadská pošta limitovanou edici poštovních známek s jeho portrétem a v roce 2005 mu byla vystavěna v Perthu v Ontariu socha. 
 
Partnerství Millara a Big Bena bylo unikátní a vnímali ho i soupeři ze světových kolbišť. „Ian vypadal, jako by se na zádech Big Bena narodil,“ nechal se slyšet John Whitaker. 
 
„Když jsem potřeboval, aby pro mě na parkuru vynaložil nějaké úsilí, bylo to snadné, protože on to milerád udělal. To je tolik důležité. Takového koně je těžké najít,“ vzpomínal Millar.
 
Foto: FEI
 
Zdroj: FEI, Wikipedie, Horsejournals



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }