reklama 11C

V körungu propadl. Sam pak s Jungem vyhrál všechny tituly, co existují

ikonka

„Má moc velkou hlavu a legrační techniku skoku,“ zapsali si komisaři při körungu k tehdy dvouletému hnědákovi Samovi. Do chovu nepronikl. Zato do sportu ano. La Biosthetique - Sam vyhrál všechno, co se ve světě všestrannosti vyhrát dá.
13.06.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Hnědák La Biosthetique - Sam FBW vyhrál během své kariéry dvě olympiády, Světové jezdecké hry, mistrovství Evropy i finále Světového poháru. Patří k nejlepším koním historie.
 
Německý sportovní kůň Sam se narodil v roce 2000 v Bádensku-Württembersku. Jeho otcem je plnokrevný Stan The Man a dědem ze strany matky je Heraldik. Jeho chovatel Günter Seitter v něm od počátku viděl velký potenciál. Komise při körungu v Marbachu, v němž s dvouletým Samem usiloval o licenci plemeníka, byla jiného názoru. „Je nevýrazný, nemá osobnost, má moc velkou hlavu a legrační skokovou techniku.“ To si zapsali komisaři do poznámek.
 

První úspěchy v soutěžích mladých koní

 
Sama koupila za 10 tisíc dolarů Sabina Kreuter, a sám chovatel jí pro něj doporučil jezdce: mladého a nadějného Michaela Junga.
 
Poprvé na sebe dvojice upozornila při mistrovství světa mladých koní v Lion D´Angeres, kde v roce 2006 brala stříbro v soutěži pro šestileté koně. Tento úspěch byl začátkem kariéry, během níž nasbíral německý reprezentant a valach Sam neuvěřitelnou kolekci medailí.
 
Oba si skvěle sedli. „Má výjimečnou povahu, je to můj dobrý kamarád. Myslím, že lepší kůň se nikdy nenajde,“ okomentoval Samovy kvality jezdec, když jejich společná kariéra končila. 
 

Zlatá éra 

 
Vraťme se však na začátek. První velký titul vybojovali Jung a Sam v roce 2009, kdy v polské Strzegomi vyhráli finále Světového poháru. O rok později si odvezli zlato z individuální soutěže Světových jezdeckých her z Kentucky. V roce 2011 přišla dvojitá radost na evropském šampionátu v Luhmühlenu. Dvojice obsadila první místo mezi jednotlivci a navíc byla součástí vítězného týmu. 
 

Čtěte také: Lexikon olympijských vítězů - Michael Jung

 
Týmový a individuální triumf zaznamenali v roce 2012 na olympijských hrách v Londýně a o čtyři roky později opět vyhráli soutěž jednotlivců na olympiádě v Riu.
 
Jung také dvakrát ovládl bodování seriálu FEI Classics, který zahrnoval šest světově proslulých závodů CCI na nejvyšší úrovni. I na těchto závodech mu v několika případech pomohl k vítězství právě Sam.
 

Srdcař a profesionál

 
Povahu Sama popsala jeho ošetřovatelka Sabrina Zetsche takto: „Je naprosto úžasný. Máme, a měli jsme, ve stáji mnoho koňských hvězd. Ale on dokázal nemožné. V boxu je tak klidný a vyrovnaný. Zná svou práci a přesně ví, co má dělat. Je velmi inteligentní a vždy věděl, že si má energii šetřit na důležité věci.“
 
Bývalý trenér německého národního družstva Chris Bartle se domnívá, že úspěchy, kterých Sam dosáhl, vychází z jeho energie a kuráže, víc než z přirozeného talentu. „Je to 75 procent Michaelovo a 25 procent Samovo srdce. Ale to Samovo se opravdu hodně počítá. Nenarodil se s výjimečnými schopnostmi, ale právě srdcem se pokouší vždy prorazit.“
 
Jezdec se rozhodl ukončit Samovu kariéru v roce 2018, a valach si užívá zaslouženého odpočinku na jeho farmě 
 
Foto: FEI
 
Zdroj: FEI, Eventingnation, Wikipedie, Hippomundo



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE