reklama 11C

Hickstead šel do všeho srdcem, říká o svém životním koni Eric Lamaze

ikonka

Letos v listopadu to bude deset let, co sledovali šokovaní diváci CSI5* ve Veroně, jak při jedné ze soutěží končí kariéra i život hřebce Hicksteada. Pro jeho jezdce Erica Lamaze zůstává nejlepším koněm na světě. Ve Spruce Meadows má dokonce sochu.
03.04.2021 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C
 
„Byl strašný, bylo to s ním dost složité,“ vzpomíná kanadský olympijský vítěz Eric Lamaze v jednom z rozhovorů pro CNN Sport na začátky partnerství s holandským hřebcem Hicksteadem. „Je to můj životní kůň, a přitom jsem měl několikrát blízko k tomu, abych to s ním vzdal,“ dodává. 
 

Malý, nezkrotný, výbušný

 
Hnědák Hickstead, jenž se původně jmenoval Opel, se narodil v roce 1996 u holandského chovatele Jana van Schijndela. Jeho otcem byl Hamlet - syn legendárního plemeníka Nimmerdora, matkou byla Jomara po Ekstein. 
 
Lamaze se s ním poprvé setkal v roce 2004, když bylo hřebci osm let. Byl malý, výbušný, nezkrotný. Přesto v něm viděl potenciál, přijal tuto výzvu a pustil se do náročné spolupráce. Postupem času si s ním vybudoval vztah plný důvěry. „Byl to jeden z těch koní, kterým se podíváte do očí a víte. To on mě donesl k největším vítězstvím“, popisuje Lamaze.
 

Návrat Lamaze na špičku

 
Jezdec sám měl za sebou několik propadů v kariéře, především kvůli dopingovým skandálům v devadesátých letech. Tvrdě pracoval na tom, aby si napravil reputaci a vrátil se do nejvyššího sportu, a zejména díky Hicksteadovi se mu to podařilo. 
 
Největším úspěchem bylo individuální zlato na olympijských hrách v roce 2008 v Číně. V rozeskakování, do kterého z finále postoupily dvě dvojice, porazil Lamaze jednou chybujícího Švéda Rolfa-Gorana Bengtssona v sedle valacha Ninja La Silla. Pro kanadského reprezentanta, který hned za posledním skokem ukazoval dnes už legendárním gestem světu, že za výsledek vděčí koni, to byl návrat do parkurové elity. Kanada si navíc odvezla i stříbro ze soutěže týmů.
 

Čtěte také: Jeho rekord sotva kdo překoná. Ian Millar je žijící parkurová legenda

 

Zlatá léta

Následovaly tři roky, během kterých Hickstead s Lamazem v sedle zářil v nejtěžších soutěžích. Na svém kontě mají trofeje z Grand Prix z Cách, Ženevy, Říma nebo La Baule. Ve výhrách získali přes tři miliony dolarů. „Vešel do kolbiště a vyrost. Odmítal prohrát. Kolikrát bych myslel, že něco prostě nedá, ale on do všeho šel srdcem,“ říká Lamaze o svém životním koni.
 
A bylo to právě srdce, co hřebce zradilo. Když vstoupili Lamaze s Hicksteadem 6. listopadu 2011 do arény v italské Veroně, kde se účastnili CSI5* World Cup, vše vypadalo normálně. Dvojice dokončila parkur s jednou chybou a ještě za potlesku publika odcházela na opracoviště. Kůň se ovšem náhle skácel a šokovaný jezdec i diváci v ochozech sledovali, jak z něj pomalu odchází život. Jako příčina smrti byla určena prasklá aorta. 
 
Lamaze i kanadská reprezentace tak ztratili jednoho z nejlepších koní v historii parkuru. Ve Spruce Meadows mu dokonce postavili bronzovou sochu. Jako plemeník nechal na světě kolem stovky potomků a poptávka po mraženém spermatu po jeho smrti prudce vzrostla.
 
Foto: FEI
 
Zdroj: FEI.org, CNN Sport, The Chronicle of the Horse, Equnews.com
 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE