reklama 11C

Shutterfly býval bojácný. Na závodech nesměl nikdo ani nahlas kýchnout

ikonka

„Musela jsem ti dokázat, že nejsem tvůj nepřítel, ale ochránce. Abys vyrostl, musel jsi mi začít věřit,“ napsala Meredith Michaels-Beerbaum v dopise životnímu koni. Bázlivost hnědáka Shutterflye byla největší překážkou v jejich cestě na vrchol.
16.05.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Jsou koně, které si pamatuje každý. Koně, kteří zastínili všechny ostatní svěřence svých jezdců. Koně, kteří se svými jezdci vytvořili nerozlučné dvojice. Takovou dvojicí je Meredith Michaels-Beerbaum a Shutterfly.
 
 

Elegantní strašpytel

 

Hanoverský hnědák Shutterfly se narodil v roce 1993 u chovatele Uweho Dreesmanna. Jeho otcem je Silvio I a dědem z matčiny strany je plnokrevník Forrest. 
 
Meredith Michaels-Beerbaum si ho sama vyhlédla v jeho šesti letech, když se ještě jmenoval Struwwelpeter, na národních závodech v Německu. „Byl překrásný a elegantní. Jezdil ho amatérský jezdec Karsten Rauschen. Šla jsem se ho zeptat, jestli by nebyl na prodej. Řekl mi, že ne, že majitel a chovatel si to nepřeje. Za půl roku mi ale sám Uwe Dreesmann nabídl, že může být napůl můj,“ popisuje Meredith pro The Chronicle of the Horse, jak k hnědákovi přišla.
 
Zpočátku vůbec nepomýšlela na to, že by se z něj mohla stát koňská hvězda první kategorie. „Byl pořád nervózní a strašně zbrkle chodil ke skokům. Také byl hodně citlivý na udidlo, ze sebelehčího zatahání byl rozrušený. Na prvních závodech se bál všeho. Ale zároveň skákal lehce a strašně vysoko. Věděla jsem, že to je skvělý kůň. Trvalo ale dlouho, než jsme se dostali dál, došlo na mnoho vzestupů a pádů,“ vzpomíná jezdkyně, která se do Německa přivdala z USA a Německo také na nejvyšší úrovni reprezentovala.
 

Psali jsme: Pessoa o hvězdném hřebci Baloubetovi: Láska na první pohled to nebyla

 

Poprvé v nejtěžších soutěžích

 
Jeho talent se projevil v roce 2000 na CHIO v Cáchách, kam ho vzala jezdkyně spolu s tehdejší jedničkou, klisnou Stellou. Stella byla po zranění, a tak jí chtěla v zahajovacích dnech šetřit na víkendové těžké soutěže a nastoupila s Shutterflyem. Ten skákal tak skvěle, že se rozhodla zkusit s ním i vrcholy mítinku. Jenže valach se bál překážky nad bazénkem a Meredith do ní shodil. 
 
„Trvalo mu asi rok, než mi odpustil, že jsem ho navedla na ten bazének. Stejně dlouho trvalo, než se na to znovu odvážil najet,“ vysvětluje Meredith.
 
 

Z Shutterflye vyrostla hvězda

 

Věděla, co v něm je. Práce s ním však vyžadovala spoustu trpělivosti a kompromisů. A vyplatilo se to. Z dvojice se stala téměř legenda. První jejich akcí celosvětového významu bylo finále Světového poháru 2003 v Las Vegas, kde obsadili osmé místo. A pak se to stále zlepšovalo. Rok nato v Miláně byli druzí a v roce 2005 opět v Las Vegas vyhráli. Vítězství si pak připsali ještě dvakrát, v sezoně 2008 v Göteborgu a 2009 do třetice v Las Vegas.
 
Ze Světových jezdeckých her 2006 v Cáchách má Meredith s Shutterflyem individuální i týmový bronz. O rok později s ním pak znovu na domácí půdě, v Mannheimu, vybojovala titul mistryně Evropy. Výborně jim vyšly i olympijské hry 2008 v Číně. Jen kousek jim chyběl do medailových pozic, když dojeli čtvrtí.
 
S mezinárodním sportem se Shutterfly rozloučil v roce 2011, tam kde do něj vstoupil, v Cáchách.
 
 

Trpělivost, důvěra a respekt

 
Meredith napsala hnědákovi, ke kterému má velmi silné pouto a je členem její rodiny, dopis. Stálo v něm mimo jiné: „Náš vztah se formoval tolik let. Pamatuji si každý okamžik. Jak jsem se bála na opracovišti, aby někdo hlasitě nekýchl, a ty ses nevyděsil. Aby diváci moc hlasitě netleskali dvojici před námi, když opouštěla kolbiště. Musela jsem ti dokázat, že nejsem tvůj nepřítel, ale tvůj ochránce. Abys vyrostl, musel jsi mi začít věřit.“
 
Shutterfly je životním koněm Meredith. „Trpělivost, důvěra a respekt. To jsou tři věci, které jsi mě naučil. Bylo mi ctí, že jsi byl mým partnerem.“
 
 
 
Foto: FEI
 
Zdroj: Chronicle of the Horse, Noellefloyd.com, FEI



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE