reklama 11A

Mark Todd a jeho Charisma. Jak malý tlustý poník vyhrál dvě olympiády

ikonka

Nomen omen. V případě valacha jménem Charisma to sedí dokonale. Hnědák, kterému se přezdívalo „Tlouštík“ pro jeho chuť k jídlu, a o němž se vtipkovalo, že je spíš poník, umístil spolu s Markem Toddem Nový Zéland na mapu světové všestrannosti.
12.07.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A

 

Novozélandský jezdec všestrannosti Mark Todd je legenda. Mezi fanoušky jezdeckého sportu snad neexistuje nikdo, kdo by jeho jméno neznal. Než bychom vyjmenovávali všechny jeho úspěchy, stačí zmínit, že byl Mezinárodní jezdeckou federací FEI zvolen jezdcem 20. století. Na světových závodištích zazářil s několika koňmi. Jedním z nejvýraznějších byl Charisma. 
 
Tmavý hnědák Charisma se narodil v roce 1972, jeho otcem byl plnokrevný Tira Mink, matkou byla výborná parkurová klisna Planet, která měla zkušenosti i v pólu. Jeho chovateli byli Daphne a Peter Williamsovi z Wairarapa na Novém Zélandu.
 
 

Příliš malý na sport. A nebo ne…?

Traduje se historka, že když byly valachovi tři roky, tehdy ještě neznámý začínající jezdec Mark Todd zahlédl hnědáka na pastvinách Williamsovy farmy, kde pracoval, a poznamenal, že ten kůň je tak charismatický, že je škoda, že kvůli malé výšce nebude nikdy vhodný do velkého sportu. 
 
Přeneseme se o osm let dál. V roce 1983 už byl Mark Todd úspěšným novozélandským reprezentantem a právě hledal koně náhradou za nemocnou stájovou jedničku. A tak zkusil Charismu, jehož mezitím dostala Sharon Dearden do mezinárodních parkurových soutěží i do všestrannosti. Spojením Charismy a Todda vznikla jedna z nejúspěšnějších dvojic historie military.
 
 

Zlato pod olympijskými kruhy

V roce 1984 neodjížděli Mark s Charismou na olympijské hry do Los Angeles jako žhaví adepti na zlato. Přesto ho vybojovali. Soutěž měla víc než dramatický průběh. O triumfu totiž rozhodla jediná chyba v závěru parkuru, které se dopustila vedoucí jezdkyně Karen Stives. „Když byla v kolbišti, někdo mi podal cigaretu. Stál jsem tam opodál, potahoval a nebyl jsem vůbec schopný se dívat,“ popisoval Mark okamžiky, kdy čekal, jak dopadne jízda jeho rivalky.  O čtyři roky později v Soulu zlato obhájil. Dvojice působila v Evropě a úspěšně závodila také v Burghley, Badmintonu nebo Saumuru. 
 
 

Nomen omen

Charisma měl charisma. Lepší jméno mu jeho chovatelé vybrat nemohli. Působil jako pohádkový kůň, byl roztomilý, zároveň byl klidný, a Mark ho často používal jako mentora. Třeba při nástupu do přepravníku sloužil jako takový „vodič“ pro ostatní koně. Také miloval jídlo, kvůli čemuž se mu přezdívalo "Podgy", což by se dalo přeložit jako "Tlouštík". 
 

Čtěte také: Lexikon olympijských vítězů: Mark Todd

 
Jejich vztah s Markem byl výjimečný. Lidé z jejich okolí říkali, že za ním chodil jako pes. Když v roce 1988 končili kariéru, bylo to dojemné. Jejich poslední velkou akcí byly olympijské hry v Soulu, které ovládli, a když spolu před šílícími diváky cválali jako vítězové, bylo vidět, že Markem cloumají emoce.
 
 

Malý a tlustý poník ovlivnil novozélandské jezdectví

V žertu někdy lidé z Markova týmu říkávali, že Charisma je malý a tlustý poník. A tenhle malý kůň pobláznil doma na Zélandu fanoušky jezdectví. Díky jeho výkonům s Markem Toddem vzrostla na ostrovech popularita tohoto sportu. Chronicle Of The Horse napsal, že oni dva umístili Nový Zéland na mapu světové všestrannosti.
 
Jeho postavení dokládá fakt, že se zúčastnil zahájení Commonwealth Games v Aucklandu v roce 1990. Ve stejném roce byl na Zélandu uveden do síně slávy. To už si dva roky užíval odpočinku. Uhynul v lednu 2003 v úctyhodném věku třiceti let. 
 
Foto: FEI



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }