reklama 11C

Krátké video a bylo rozhodnuto. Explosion W Benovi Maherovi učaroval

ikonka

O vzniku úspěšných sportovních dvojic rozhodují často náhody. U partnerství olympijského šampiona Bena Mahera a Explosiona W to bylo krátké video, které mu ukázal jeho holandský kamarád. A hned v prvním společném roce dobyli světová kolbiště.
30.05.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

„Explosion je jeden z nejlepších koní současné generace,“ myslí si jeho jezdec, britský olympijský medailista Ben Maher. A při pohledu do jejich společných výsledků nelze než souhlasit. 
 
Ryzák Explosion W se narodil v roce 2009 u nizozemského chovatele Willyho Wijnena. Jeho otcem je meklenburský hřebec Chacco-Blue a matka Untouchable je po Baloubet du Rouet, což je původ vpravdě hvězdný.
 

Čtěte také: Ratina Z jako neřízená střela. S fenomenální klisnou byla těžká práce

 
Jeho partnerství s britským reprezentantem Benem Maherem se začalo rodit v době, kdy v Holandsku závodil v soutěžích pro mladé šesti až sedmileté koně. „Jeden můj velmi dobrý kamarád, který žije ve stejné vesnici, jako chovatel Explosiona, mi jednou řekl: Tohle video musíš vidět! A ukázal mi ho na záznamu“, vzpomíná Ben Maher, který hned odletěl do Holandska, aby se na ryzáka, jenž ho velmi zaujal, podíval naživo.
 
„Závodil jen na lokálních akcích, ale měl pěkné čisté výsledky. Odjel jsem s ním, abych ho zkusil v jiné aréně, a cítil jsem se velmi dobře. Vždy byl velice opatrný, a co mě hodně překvapilo, byl způsob, jakým se pohyboval“, popisuje Ben.
 

Začátky v Poden Farms

 
Majitelé Poden Farms, kde Ben Maher jezdí, valacha koupili. Extrémně vytížený Ben Maher se nestíhá věnovat všem koním, a tak ho, stejně jako jiné mladé koně, zpočátku sedlali ostatní jezdci, kteří jsou tam zaměstnaní. V devíti letech se přesunul na Floridu, kde ho pak několik měsíců jezdila Emily Mason. Poté, co ho dostala na vyšší úroveň, ho převzal Ben.
 
Prvním mítinkem světového formátu, kterou jako dvojice absolvovali, byla Longines Global Champions Tour 2018 v Šanghaji, kde hned vyhráli soutěž na čas, a to s náskokem dvou sekund na ostatní soupeře. Grand Prix pak dokončili na druhé příčce. Začala spanilá jízda pětihvězdovými závody.
 

Hvězda Global Champions

 
V sezoně 2018 se Benovi s holandským valachem povedlo nadchnout fanoušky série Global Champions. Po Šanghaji totiž vyhrál ještě Velkou cenu v Madridu, Římě a Dauhá a Maher se díky tomu stal absolutním vítězem celoročního bodování. Favority byli také pro historicky první Super Grand Prix při Prague PlayOffs, kde nakonec dojeli pátí. Ještě lépe jim pak vyšel rok 2019, kdy pobrali první místa v Londýně, Římě a New Yorku, zapsali si i dvakrát druhou příčku, a to v Dauhá a v Cascais, aby vše nakonec dovršili v Praze, kdy na konci listopadu při GC PlayOffs vyhráli Super Grand Prix.
 

Explosion mění majitele, jezdec zůstává

 
Jen pár dní po skončení pražského PlayOffs 2019 oznámily světové weby, že ryzák byl prodán z Poden Farms Pamele Wright a Charlotte Rossetter. Protože i sebelepší kůň si nemusí sednout s každým jezdcem, a to nové majitelky zřejmě dobře věděly, splnily tak jednu z podmínek původních majitelů. Tou bylo zachovat dvojici Explosion W a Ben Maher. Druhým požadavkem, který byl také naplněn, bylo zachovat valacha v britské reprezentaci, což prakticky znamenalo nabídnout ho pouze pro britské kupce. Například u olympijských her totiž hraje roli i národnost majitele koně.
 

Olympijská sezona 2021

 
Ben Maher s Explosionem nadále závodí na nejvyšší možné úrovni. K jedinému šampionátu, který zatím mají v kariéře, mistrovství Evropy 2019, odkud si odvezli individuální stříbro a týmový bronz, tak pravděpodobně přibyde v roce 2021 účast na olympijských hrách v Tokiu.
 
Foto: Kateřina Návojová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE