reklama 11B

Šampion All In. Díky, že chceš být vždy nejlepší, chválí ho Fredricson

ikonka

„Miluje závodění, chce skákat výš a rychleji. Je to opravdový šampion.“ Tato slova použil švédský jezdec Peder Fredricson na adresu hnědáka jménem All In už v roce 2017. Letos v Tokiu se to jen potvrdilo. Dvojice si z olympiády odvezla dvě medaile.
16.08.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A

 

Byla to švédská jízda. Družstvo této skandinávské země dojelo pro zlato na olympijských hrách v Tokiu a Peder Fredricson na koni All In patřil k jeho oporám. V soutěži jednotlivců si dvojice odvezla, stejně jako v roce 2016 z Ria, stříbrnou medaili. Patnáctiletý hnědák patřil s jediným shozením za čtyři soutěžní dny k nejlepším koním olympiády. 
 
Belgický sportovní kůň All In se narodil jako Allan v roce 2006 u chovatele Base Huybregtse. Jeho otcem je Kashmir Van Schuttershof a matkou Fortune po Andiamo Z Z. 
 
Do mezinárodního sportu vstoupil v sedle s belgickým jezdcem Nicolou Philipparetsem, a už v té době bylo jasné, že Allan je skvělý kůň. V roce 2013 s ním Belgičan dojel sedmý ve finále mistrovství světa mladých koní v Lanakenu. 
 

Odchází Allan, přichází All In

Hned v následujícím roce přešel do stáje Pedera Fredricsona. Byl přejmenován na All In se sponzorskou předponou H&M. Během první sezony se spolu propracovali až do soutěží do 150 centimetrů a v roce 2015 už nastupovali ve švédském týmu do Poháru národů. Na stupních vítězů stáli třeba při CSIO v Lummen, Rotterdamu nebo St. Gallenu. 
 
Začali se objevovat i v sérii Global Champions a ve Světovém poháru Západoevropské ligy FEI, kde nasbírali řadu umístění. 
 

Bezchybná olympiáda

Celý svět na sebe upozornili v roce 2016 na první společné olympiádě v Riu de Janeiru. Dojeli tam tehdy pro stříbrnou medaili, a co víc, jako jediný nezaznamenali na překážkách žádnou chybu. Porazit je dokázali jen Nick Skelton s Big Starem, kteří zdaleka neměli tak dobrý začátek her a ve finále těžili z toho, že se jeho výsledky počítají od nuly.
 

Psali jsme také: Odmítl astronomickou nabídku. Big Star pak Skeltona donesl na vrchol

 
O rok později přišel velký triumf. Před domácím publikem dojel Fredricson v sedle hnědáka pro individuální zlato na mistrovství Evropy. Tým navíc tehdy v Göteborgu, kde se šampionát konal, získal druhou příčku.
 
Úspěšná byla také sezona 2019. Při jarním finále Světového poháru, opět doma v Göteborgu, obsadili třetí místo a na podzim bral bronz pro změny tým při finále Poháru národů v Barceloně.
 

Jezdec bez nervů, kůň bez podkov

A pak přišlo Tokio 2020, přesněji 2021. Peder a All In prošli bez zaváhání individuální kvalifikací. Nechybovali ani ve finále a v rozeskakování jim uniklo zlato jen o sedmnáct setin sekundy. O tolik rychlejší byl vítěz Ben Maher na Explosionovi W. Zatímco pro Mahera tímto japonské žně skončily, švédské hvězdy zářily dál.
 
V týmové kvalifikaci opět předvedla dvojice čistý výkon. Ve finále pak přišla první a poslední chyba během celé olympiády. Tu Peder s All Inem "smazali" v rozeskakování, kde na nich jako na finišmanech ležela obrovská zodpovědnost. Peder Fredricson ukázal, že je jezdec bez nervů, a All In, který nebyl pro olympiádu podkovaný, zase prokázal, že je opravdový šampion. Jejich jízda v rozeskakování byla bezchybná a zároveň nejrychlejší a švédské družstvo slavilo titul.
 
Dávno před tím, než procválali cílem rozeskakování olympijské týmové soutěže, dokonce i před tím, než získali zlato na mistrovství Evropy, napsal Peder svému nejlepšímu koni pár vět. Stojí v nich: „Miluješ závodění a vždy chceš skákat výš a jet rychleji. Díky za to, že chceš být vždy nejlepší. Mám rád tvou osobnost, jsi klidný i divoký a odvážný. To z tebe dělá speciálního koně. V Göteborgu všem ukážeš, jak vypadá koňský šampion.“ All In to ukázal v roce 2017 v Göteborgu i o čtyři roky později v Tokiu.
 
Foto: Arnd Bronkhorst, Christophe Taniére, EFE Kai Fösterling / FEI
 
Zdroj: fotobanka FEI



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE