reklama 11B

Veronika Příhodová: Začátky s Expressem byly divoké, pomohl mi brácha

ikonka

Veronika Příhodová získala v roce 2019 se svým dosud životním koněm, valachem Expressem, stříbrnou medaili z mistrovství České republiky ve všestrannosti. Na podzim koně prodala a vzpomínky na společné chvíle s námi sdílela v exkluzivním rozhovoru.
22.04.2020 16:55  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12B

Valach Expresso je synem plnokrevné klisny Expectation Ren, s níž se Miloslav Příhoda účastnil juniorského mistrovství Evropy ve Švýcarsku, a doposud byl sportovním partnerem Veroniky Příhodové. Společné začátky nebyly zrovna jednoduché, ale trpělivost se jezdkyni vrátila v nejednom cenném úspěchu.
 
Který z koní vaší jezdecké kariéry je pro vás nezapomenutelný?
 
Určitě Expresso. Byl to můj současně nejlepší kůň a myslím si, že už ani žádný lepší nepřijde.
 

ČTĚTE TAKÉ: Radka Dvořáková: Dukar je nezmar, miluje pohyb. V březnu slaví třicet

 

Kdy proběhlo vaše první setkání?
 
Mám ho úplně od hříběte, nebyla jsem sice přímo u porodu, ale byla jsem se na něj podívat, když mu byl přibližně měsíc. Měli jsme jeho matku, tu jezdil bratr (Miloslav Příhoda, pozn. redakce) ve všestrannosti, byl s ní jako junior na mistrovství Evropy ve Švýcarsku. Zařadili jsme ji do chovu, dali jsme ji do stájí rodiny Hypiusových, tehdy jsme spolu spolupracovali. Já jezdila dvě sezony jejich klisnu, byla ustájená u nás a naše klisna byla zase u nich, kde nám za ty dva roky dala dvě hříbata. První byl Expresso a druhá Expectancy Lucy, kterou jezdí Miriam Záveská.
 
Jezdila jste Expressa od samého začátku?
 
Ano, když jsem maturovala, byly mu tři roky a obsedala jsem ho. Následně se vykastroval a ve čtyřech letech začal závodit. Absolvovali jsme společně nějaké hobby parkury. Ze začátku jsem s ním měla velké problémy. Byl hodně silný a sebevědomý a já neměla žádné zkušenosti s mladými koňmi. Učili jsme se navzájem a Expresso uměl být celkem sprostý, uvědomoval si svoji sílu. V té době mi hodně pomohl můj bratr (Miloslav Příhoda, pozn. redakce), kterému za to velmi děkuji. Chtěla jsem to vzdát, už jsem se bála, měla jsem problém odejít od stáje a normálně fungovat. Ve čtyřech letech si ho vzal na dva měsíce k sobě do Hořovic, absolvoval s ním nějaké hobby závody do metru, a pak mi ho zase vrátil s tím, že už je to dobré, ať si ho nechám, že bude šikovný. Na podzim jsme spolu šli pak první military. V pěti letech jsem s ním chodila KMK ve všestrannosti, občas nějaké zaváhání v krosu bylo, ale pak už to bylo jenom lepší a lepší a výsledky přicházely jeden za druhým.
 
Můžete Expressa blíže charakterizovat?
 
Expresso je hodně pozorný, což byla v parkuru velká výhoda, nechtěl dělat chyby, v drezuře měl krásný pohyb, v krosu měl zase obrovskou sílu a dobrý cval. Je to v podstatě výborný militarista, protože nemá žádnou slabinu ani v jedné z disciplín. Vždycky to bylo spíš jen o tom, abych ho já zvládla ukočírovat a nedělala jezdecké chyby. Později už byl pak i velmi charakterní a v mnoha mých chybách mě dokázal podržet. Podle mě sportem žije a chce být dobrý.
 
Které z vašich úspěchů pro vás byly nejvýznamnější?
 
Nebyl to sice zrovna můj úspěch, ale ráda bych zmínila jeho vítězství ve finále KMK pětiletých s mým bráchou (Miloslav Příhoda, pozn. redakce). Tenkrát jsem se na to úplně necítila, tak jsem poprosila bratra, jestli by s ním odjel finále. Rok nato jsem s ním vyhrála finále šestiletých včetně nějakých kol, které předcházely. V osmi letech jsem s ním šla svoje první mistrovství republiky seniorů. Trenér Tomáš Kocián za mnou přišel s tím, že si myslí, že jsme připravení na tříhvězdovou soutěž. To byl pro mě zásadní moment, protože jsem si myslela, že v životě tak náročnou soutěž nepojedu. Jako dítě jsem se chodila na seniorské krosy dívat, když jsem se k některým z překážek postavila, říkala jsem si, že tohle nikdy absolvovat nebudu. Byl to pro mě opravdu zážitek. Kros postavil pan Konarski a byl opravdu těžký. Výsledek jsme sice neměli úplně nejlepší, ale moc jsem si to užila. Další rok jsme šli kros už čistě a v roce 2019 jsme získali stříbrnou medaili.
 

ČTĚTE TAKÉ: Orctová: Bonus odjel na podzim. Netušila jsem, že ho vidím naposled

 

Jaké máte s Expressem další plány?
 
Expressa jsem na podzim prodala, naše společná cesta tedy skončila. Přála bych mu, aby toho dokázal ještě daleko víc, protože je to opravdu dobrý kůň. Má novou jezdkyni Báru Šeligivou, která by měla startovat v mladých jezdcích, myslím si, že je to rozhodně kůň vhodný i na šampionáty evropské úrovně a na mezinárodní závody. Doufám, že o něm ještě uslyšíme a že ho budou mít majitelé rádi.
 
Jaké jsou tedy přímo vaše plány?
 
Moje plány jsou aktuálně dost nejisté. Do ničeho se zatím nehrnu a nechávám vše plynout. Momentálně řeším zaměstnání a uvidíme, co bude dál.
 
Foto archiv Veroniky Příhodové



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE