reklama 11C

Václav Staněk: Není dne, kdy bych si nevzpomněl na Heartbreaka

ikonka

Učitelem a především kamarádem úspěšného skokového jezdce Václava Staňka byl svého času plemeník Heartbreak. Získal díky němu zkušenosti v parkurech až do stupně T. Když jejich společná sportovní etapa skončila, Václav se s tím těžko smiřoval.
14.12.2019 06:40  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12B

Nezapomenutelným koněm Václava Staňka je jednoznačně plemenný hřebec Heartbreak. Získali spolu řadu úspěchů včetně kvalifikace na mistrovství Evropy mladých jezdců. Pro Václava je však nezapomenutelný především kvůli silnému citovému poutu. "Byl to kůň s velkým srdcem," říká v novém vydání naší pravidelné rubriky.
 
Kde jste se potkali poprvé?
 
Poprvé jsme se setkali na připouštěcí stanici v Proseči pod Křemešníkem na podzim roku 2015, kde jsem po návratu z Německa pracoval. Byl tam umístěn jako plemeník po sportovní kariéře. Bylo mi umožněno s ním začít trénovat a skákat parkury obtížnosti S a vyšší. Od prvního parkuru byl skvělý. První velký úspěch byl, když jsme na CSI Olomouc absolvovali první společné T a tím jsme si hned splnili kvalifikaci na mistrovství Evropy mladých jezdců.
 
 

ČTĚTE TAKÉ: Jan Zamec: Charmé mě naučila jednat s dámou, Sandro netlačit na pilu

 

Čím byl pro vás tak výjimečným?
 
Získal si mě svým srdcem a ochotou udělat pro mě za všech okolností maximum. Měli jsme rádi jeden druhého, respektoval jsem ho. On to cítil a na závodech ze sebe vydával vše. Díky němu jsem získal zkušenosti v parkurech obtížnosti T.
 
Jaké měl základní charakteristické znaky?
 
Heartbreak je kůň s velkým srdcem. Pružný, rychlý, obratný, pozorný, ochotný udělat pro svého jezdce maximum. Měl rád vyjížďky do přírody, péči a pozornost. Zažili jsme spolu obnovení jeho sportovní kariéry, a to ve velkém stylu. Každý den s ním strávený byl zážitek, vždy pracoval naplno.
 

ČTĚTE TAKÉ: Valentýna Kuková: Philadelphii jsem poznala čtyři týdny před Evropou

 

Kterých společných úspěchů si ceníte nejvíce? 
 
Splněné kvalifikace na mistrovství Evropy mladých jezdců 2016 a pátého místa na mistrovství České republiky mladých jezdců v témže roce. Na CSI3*W Olomouc 2017 se nám podařilo být první den nejlepší českou dvojicí v Diamond Tour. Ten samý rok jsme vybojovali také titul vicemistra České republiky v kategorii jednotlivců.
 
Jaký je jeho další osud?
 
Heartbreak již působí pouze jako plemeník, naše společná sportovní kariéra byla majiteli ukončena. Bylo to pro mne velmi těžké. Není dne, kdy bych si na něj nevzpomněl.
 
 
Foto archiv Václava Staňka




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE