reklama 11D

Fabrizio Sigismondi: Apropos a Trevis Jospo byli nerozlučnou dvojkou

ikonka

V pátek 17. dubna 2020 slaví zasloužilý sportovec, valach Apropos, své osmnácté narozeniny. Při této příležitosti jsme si povídali s jeho majitelem a dlouholetým jezdcem, Fabriziem Sigismondim, o tom, proč právě on je pro něj nezapomenutelným koněm.
17.04.2020 16:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12A

Již řadu let patří jezdec Fabrizio Sigismondi k české drezurní špičce a v exkluzivním rozhovoru prozradil, že jeho dlouholetý sportovní partner Apropos letos slaví již osmnácté narozeniny. Povídali jsme si nejen o něm, ale také o Trevisovi, který do této závodní éry neodmyslitelně patřil.
 
Který z koní vaší dosavadní jezdecké kariéry byl pro vás nezapomenutelným?
 
Pro mě každý z koní, kterého jsem v danou chvíli jezdil, byl přínosem, je těžké vybrat jednoho. Koní jsem poznal obrovské množství. Když dostanete koně a navážete s ním spolupráci, loučit se s ním je vždycky velmi bolestivé. S každým koněm mám silné pouto. Můj úplně první kůň byl Primo, ten byl pro mě velkou srdcovou záležitostí. S ním jsem i skákal a jezdil všestrannost. Mým úspěšným koněm v juniorské době byl pak Excalibur, a pak to navazovalo dále. Životním koněm je pro mě bezesporu Apropos, ale také Trevis.
 

ČTĚTE TAKÉ: Aleš Opatrný: Kris Kentaur dával do parkuru sto procent. Byl výjimečný

 

Poslední dva jmenované má jistě řada lidí v živé paměti. Není to tak dávno, co jste s oběma pravidelně startoval.
 
Je to tak. Manželé Pospíšilovi mi svěřili Trevise jako pětiletého, tehdy k nám přišel i Apropos. Tihle dva byli takovou nerozlučnou dvojkou, absolvovali spolu spoustu mezinárodních závodů. Na první pohled vypadali velmi podobně, byli hodně tmaví a na čele měli hvězdičku, ale jinak mezi nimi byl absolutně diametrální rozdíl.
 
V čem se lišili?
 
Můžete mít koně, který má úžasný pohyb, ale na Grand Prix nemá úplně hlavu, a takových koní je spousta. Každý kůň má v tomto směru nějaký strop. Apropos ten strop měl na úrovni Malé rundy, to znamená Svatý Jiří, IM 1 a tam to končilo. Vím, že kdybych s ním pokračoval dále, bylo by to pro něj hodně psychicky náročné. Lepší, aby chodil tuto úroveň dobře, než v nervu Grand Prix. Trevis byl zase přesný opak. Neměl zdaleka tolik pohybu jako Apropos, ale v hlavě byl totálně vyrovnaný. To, co se naučil, pak perfektně předváděl v obdélníku. Byl to obyčejný český teplokrevník po Topas 8.
 

ČTĚTE TAKÉ: Jaroslav Hatla: Tvrdili, že K-Boy má zlato z ME. Měl, ačkoli nedojel

 

Apropos byl velmi specifický, koupil jsem ho ze stájí pana Umlaufa. Nějakou dobu trvalo, než jsme se sžili, protože byl úplně jiný než ostatní koně, takový hodně senzitivní, trochu svéhlavý, zkrátka speciální. Na dlouhé stěne obdélníku na opracovišti byl schopný se desetkrát, patnáctkrát leknout. Vždycky mě někdo musel odvést až k závodnímu obdélníku. Často jsem měl problém se tam vůbec z opracoviště dostat. Do poslední chvíle, ještě když jsem objížděl závodní obdélník kolem, to byl adrenalin, ale v okamžiku, kdy zazvonili, dal uši dopředu, vjeli jsme do obdélníku a od té chvíle se nepodíval ani doleva, ani doprava. 
 
Zatímco Trevis byl moc hodný kůň, který neskutečně miloval svého majitele, pana Pospíšila. Na závodech na něj už z dálky řehtal. Pan Pospíšil nosil vždycky bednu plnou jablek a banánů, banány Trevis zbožňoval a výslužku dostal i Apropos. Jeho majitel zemřel v lednu 2017, zatímco Trevis pak rok nato v dubnu na narozeniny pana Pospíšila. Asi to tak mělo být. Ztráta Trevise pro mě byla velká emocionální rána, měl jsem ho opravdu hodně rád. Pospíšilovi měli i nějaké skokové koně, dokonce i dostihového koně, ale líbila se jim drezura. Trevise dali tedy na drezuru i přesto, že neměl vůbec žádný pohyb. Musel se opravdu hodně vyjezdit a vytrénovat a byly závody, kdy to prostě neudržel a spadl do jeho typického rytmu. Byl však obrovský charakter a neustále se strašně snažil. Vždycky do toho dával maximum. Naučil se třeba už na přelomu sedmého a osmého roku přeskoky jedna-jedna a byl by klidně schopen skákat jedničky z Prahy až do Brna. Po úmrtí pana Pospíšila přišlo rozhodnutí, že se Trevis prodá. Já si bohužel v ten moment již pořídil jiného koně, takže jsem neměl možnost ho odkoupit.
 
Apropos je tedy stále u vás?
 
Ano, v pátek 17. dubna slaví už osmnácté narozeniny. Už čtyři roky nezávodí, ale je pořád stejný.
 
Foto archiv Fabrizia Sigismondi



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE