reklama 11B

Valentýna Kuková: Philadelphii jsem poznala čtyři týdny před Evropou

ikonka

Valentýna Kuková má za sebou úspěšnou sezonu a plány na příští rok nejsou o nic menší. Už na přelomu roku odjíždí se třemi koňmi na šest týdnů do Dubaje. Jejími nezapomenutelnými koňmi jsou valach Shadow a aktuální jednička ve stáji - Philadelphia.
07.12.2019 06:40  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12B
Nezapomenutelnými koňmi juniorské reprezentantky Valentýny Kukové jsou valach Shadow a klisna Philadelphia. Shadow ji díky své temperamentní povaze naučil zrychlit své reakce v sedle, zatímco velmi inteligentní Philadelphia ji dokáže na parkuru podržet.
 
Který z koní je pro vás nezapomenutelným?
 
Nezapomenutelný je rozhodně můj valach Shadow, s nímž jsem vyhrála mistrovství republiky dětí v Hořovicích, ale stejně tak i Philadelpia a Spotligth.
 

ČTĚTE TAKÉ: Daniel Bejr: Když jsme se poznali, byli jsme já i Libero zelenáči

 

Kdy jste se s Shadowem setkala poprvé?
 
Tenkrát jsme hledali koně vhodného pro mě a trenér Miloslav Vítek měl klientku, tehdejší majitelku Shadowa, koně tedy dobře znal. Na jeho popud jsme se pak domluvili na vyzkoušení pod sedlem. Absolvovala jsem s ním parkur na úrovni 120, 125 centimetrů a okamžitě jsem věděla, že on je ten kůň, kterého si potřebuji okamžitě odvézt domů. Byla to zkrátka láska na první pohled.
 
Čím vás tak uchvátil?
 
Byl velmi rychlý a obratný, měla jsem na něm úžasný pocit, nedokáži to úplně pojmenovat. Perfektně mi seděl.
 
Má nějaká specifika oproti ostatním koním?
 
Ano, jak už jsem řekla, je hodně rychlý a to souvisí i s jeho reakcemi na okolní podněty. Díky tomu není zrovna nejspolehlivější, proto je potřeba být na parkuru ve střehu, aby například nedošlo k nějakém zastavení. Také je velmi citlivý směrem k udidlu, proto ho jezdím na hackamore. Každopádně mě naučil zrychlit moje vlastní reakce na situace.
 
Vzpomenete si na situaci, kdy vás Shadow pořádně vypekl?
 
Krásná ukázka toho, jak je Shadow chytrý, proběhla v roce 2017 v Lamprechthausenu při Poháru národů. Absolvovali jsme tam soutěž do 125 až 130 centimetrů, kde byl také poměrně široký vodní příkop. V prvním kole jsem tak trochu omylem zatočila příliš brzo a najela ho z opravdu velmi krátkého nájezdu, řekněme dva až tři cvalové skoky, nicméně se odrazil jakoby nic, což všechny překvapilo. Druhý den jsem si již na toto místo dávala pozor a dala si na nájezdu záležet. Jela jsem pěkně plynule z dostatečné vzdálenosti, načež Shadow zastavil, já spadla a při pádu mu svlékla z hlavy uzdečku. Užil si pak svou vlastní show při nahánění po celém kolbišti.
 
Vykoupala jste se?
 
Ne, ne, on je na mě hodný, obvykle mě hodí až za překážku nebo doprostřed oxeru.
 
Máte za sebou jistě i řadu zahraničních výjezdů.
 
Do zahraničí jsme začali jezdit pravidelněji od roku 2017, a to kvůli tomu, že mě čekalo moje první mistrovství Evropy.
 
Kdy jste si poprvé sedla na Philadelphii?
 
Philadelphii jsem poprvé potkala v roce 2018 čtyři týdny před mistrovstvím Evropy. Podobně jako u Shadowa jsem hned po prvním zkoušení věděla, že to je ten kůň. Opět nás k ní dovedl můj trenér Miloslav Vítek. Jelikož jsem v tu dobu měla už více zkušeností, mohla jsem si dovolit s Philadelphií skákat už vyšší skoky a měla jsem z ní opravdu skvělý pocit. Přišlo mi, že jsme se okamžitě napojily a fungovalo to.
 
Říkáte, že jste Philadelphii koupili čtyři týdny před mistrovstvím Evropy, které jste pak spolu absolvovaly. Neměla jste z toho obavy?
 
Upřímně vůbec. Společně jsme na prvních závodech spolu absolvovaly a vyhrály stopětadvacítku. Ona je opravdu profík. Vzpomínám, že v jednom parkuru jsem nestihla úplně přepnout a najela skok na Philadelphii jako bych seděla na Spotlight, díky čemuž jsme se dostaly dost pod skok, ale dělala vše proto, aby mi pomohla. Philadelphia je aktuálně rozhodně nejlepším koněm ze stáje.
 
V čem jsou Spotlight a Philadelphia jiné?
 
Philadelphia má delší cvalový skok a právě proto se stalo, že jsme se dostaly blízko.
 

ČTĚTE TAKÉ: Jan Zamec: Charmé mě naučila jednat s dámou, Sandro netlačit na pilu

 

Čím je charakteristická právě Philadelphia?
 
Ona má opravdu obrovské charisma, je to taková naše královna stáje. Zajímavé u ní také je, že když sedíte v sedle je temperamentí, plná energie a umí vymyslet i pěkné vylomeniny. Ale při jakékoliv jiné manipulaci je neuvěřitelně hodná.
 
Cítíte rozdíl v jejím chování doma a pak na závodech?
 
Philadelphia je velmi inteligentní a chápe, že když je na závodech, jde o výsledek. Na opracovišti je schopná ještě pozlobit, ale v parkuru funguje na sto procent. Je to ten nejlepší parťák.
 
Máte pro letošek ještě nějaké plány? A jaké jsou vyhlídky do roku 2020?
 
Letos se už nikam nechystáme, ale na přelomu roku odletíme se třemi koňmi do Dubaje, kde strávíme šest týdnů a budeme se účastnit místních závodů. Rádi bychom se v příštím roce kvalifikovali na mistrovství Evropy. Nicméně podrobně jsme to ještě s trenérem nekonzultovali. Začali jsme spolupracovat s Abdelem Saïdem, který se letos s egyptským týmem kvalifikoval na olympijské hry. Cílem bude určitě i účast na Prague PlayOffs.
 
Foto archiv Valentýny Kuková




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE