reklama 11D

Vladislava Fenclová: Sarah zvládala každou vylomeninu, co vás napadne

ikonka

Nezapomenutelným koněm úřadující mistryně České republiky žen Vladislavy Fenclové byla klisna Sarah. Užily si spolu opravdu náročné chvíle, za čas si však mezi sebou vytvořily velmi silný vztah. "Pořád zůstává v našich srdcích," říká Vladislava.
18.01.2020 06:35  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12A

První vyšší parkury absolvovala Vladislava Fenclová v sedle své první klisny Sarah, kterou si koupila v osmnácti. "Zaujala mě především svou specifickou povahou, byla to opravdu osobnost se vším všudy," popisuje svého nezapomenutelného koně Vladislava.
 
Který z koní vaší jezdecké kariéry je pro vás nezapomenutelný?
 
V osmnácti jsem si koupila svého prvního koně. Tou byla klisna Sarah českého původu. Byla neuvěřitelná, pomohla mi posunout se do malinko vyšších parkurů. Díky ní jsem zjistila, že si časem budu moct dovolit jít i výše. Měla ohromně silnou osobnost. Byl to můj první kůň a dodnes na ni vzpomínám. Dokonce má u nás pomníček. Když v devatenácti letech uhynula, byla to pro mě velká ztráta.
 

ČTĚTE TAKÉ: Lada Šobichová: L’Amour je jako princezna ze zámku. Citlivá a chytrá

Odkud k vám Sarah doputovala a čím si vás získala?
 
Sarah pocházela ze stájí Milana Pěchoučka, s kterým spolupracuji už opravdu dlouho. Zaujala mě především svou specifickou povahou, byla to osobnost se vším všudy.
 
Měla nějaké zlozvyky a libůstky při společné práci pod sedlem?
 
Úplně všechny, co vás napadnou. Neustále se se mnou stavěla na zadní a převracela se. Naučila jsem se pak speciální grif a v okamžiku, kdy už jsem cítila, že jde nahoru, seskakovala jsem ze sedla. Vždycky mě hodně testovala. Ale na druhou stranu, když jsem pak potřebovala, abychom spolu fungovaly, moc mi pomohla.
 
Přineslo to někdy nějakou nepříjemnost?
 
Tehdy jsem s ní na závody jezdila sama a vzpomínám si na jednu takovou historku. Naložila jsem ji, uvázala, a jak jsem chtěla vylézt z přívěsu, začala couvat ven za mnou. Utrhla se a rozsekla mi prasklou karabinou ruku. Musela jsem pak jet do nemocnice, protože jsem hodně krvácela.
 
Jakých společných sportovních úspěchů si vážíte?
 
Absolvovali jsme spolu několik kol Kritérií mladých koní a dokonce jsem se s ní dostala v šesti letech i do finále.
 

ČTĚTE TAKÉ: Jan Zamec: Charmé mě naučila jednat s dámou, Sandro netlačit na pilu

Zůstala u vás i po ukončení sportovní kariéry?
 
Ano, zkoušeli jsme ji pak využít i v chovu. Dala nám čtyři hříbata, ale bohužel žádné z nich nedosahovalo jejích kvalit. Zůstala u nás až do svého posledního dne. Ráno jsme koně pustili do výběhu, když se pak odpoledne vrátila do boxu, lehla si a začala sebou cukat. Přiběhla jsem k ní. Ona si na mě položila hlavu a umřela. Vzpomínám na ni opravdu velmi často, pořád zůstává v našich srdcích, byla opravdu výjimečná.
 
Foto archiv Vladislavy Fenclové




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE