reklama 11D

Radka Dvořáková: Dukar je nezmar, miluje pohyb. V březnu slaví třicet

ikonka

Českou jezdkyni všestrannosti a trenérku Radku Dvořákovou ovlivnil během sportovní kariéry nejvíce valach Dukar. Dokonce tvrdí, že právě kvůli němu se koním a jezdectví věnuje. V rozhovoru prozradila spoustu jeho speciálních zvyků a vlastností.
14.03.2020 06:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12B

Radka Dvořáková a valach Dukar spolu začínali sportovní kariéru a právě tento kůň je pro ni nezapomenutelným. "Dukar byl obrovský bojovník a chtěl vyhrávat. Neměl rád jiné koně, více se fixoval na lidi, byl to takový zlobič," říká Radka.
 
Jaký z koní, které jste poznala během své sportovní kariéry, je pro vás nezapomenutelným?
 
Nejvíce mě určitě ovlivnil valach Dukar, začínali jsme spolu sportovní kariéru. Došli jsme na závody den před tím, druhý den vyhrál jeden parkur, v druhém se umístil třeba i druhý a šli jsme zase domů. Chodili jsme krokem tam i zpátky, maximálně kousíček zaklusali. Pak mi jednou řekli, proč nezkusím military, zdálo se mi to šílené, moc jsem nevěděla, co to obnáší. Myslela jsem si, že to můžou chodit jen plnokrevní koně. Ale zkusila jsem to a Dukar hned  vyhrál přebor oblasti! 
 

ČTĚTE TAKÉ: Sofie Najmanová: Stardano se nestresoval. Závody klidně prospal v boxu

 

Jaké byly společné začátky ve všestrannosti?
 
Netušila jsem, jak se kůň vůbec na takové závody chystá, tak měl chudák nacváláno na oblastní přebor stejně jako na mistrovství. Žádného trenéra jsem nikdy neměla, pořád jsem četla, koukala na televizi na závody, jak se jezdí, a vše jsem zkoušela na mém úžasném Dukarovi. Chudák, ten toho musel vytrpět.
 
Vzpomenete si na některé z vašich společných úspěchů?
 
Vyhrál toho moc, donesl mě jak na republikové mistrovství v seniorech ve skákání, byl dvakrát sedmý, tak na mistrovství ve všestrannosti, kde jsme získali třetí místo. Byl to naprosto úžasný kůň, kvůli kterému říkám, že to vlastně všechno dělám. Moc toho pro mě udělal. 
 
Můžete popsat jeho vlastnosti? Měl i nějaké špatné?
 
Dukar byl obrovský bojovník, moc chtěl, nezastavil a chtěl vyhrávat. Neměl rád jiné koně, více se fixoval na lidi, byl to takový zlobič. Učila jsem ho různé "blbosti". Přišel na pískání, ne přišel, ale přiběhl rychlostí blesku. Honil mě po jízdárně, po výběhu a to fakt rychle, vždy přede mnou zastavil, nikdy do mě nevrazil a to jsem se i několikrát bála, jestli to ubrzdí. Vyhazoval na povel, vzpínal se na povel, ukláněl se, tancoval předníma nohama, je naprosto úžasný pan kůň. Jeho špatná vlastnost byla, že nevydržel ve výběhu, pastvině, odevšad utekl, nic pro něj nebylo nepřekonatelné - výška výběhu, elektrika ani voda. Nesnesl se s jinými koňmi, honil je a kousal. On chtěl hlavně chodit pod sedlo. Proto bylo problém si ho na stáří nechat doma, musela jsem to řešit. Pořád utíkal, a tak často jsem ho jezdit nemohla. Našla jsem mu milující domov u paní Smítkové, kde je dodnes, a prý utíká pořád. Ještě loni na podzim se udělal několika kilometrový výlet a zaplaval v přehradě, nechal se chytit, až když chtěl. On je prostě nezmar, který miluje pohyb. 
 

ČTĚTE TAKÉ: Dominika Hrubešová: Dva roky jsem to chtěla vzdát. Vyplatilo se počkat

 

To je tedy výkon. Jak je vlastně starý?
 
Dukýškovi bude 17. března třicet let a těší se zatím dobrému zdraví. Užívá si důchodu a doufám, že ještě nějaký čas bude.
 
Foto archiv Radky Dvořákové



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE