reklama 11A

Tereza Roche: Clasic stál tři hodiny před potůčkem, než ho překročil

ikonka

Tereza Roche, donedávna ještě Mrázková, žije již několik let v Anglii a je úspěšnou reprezentantkou české všestrannosti. Za nezapomenutelného označila svého současného koně Clasica. Nedá na něj dopustit, ale přiznává, že začátky nebyly vůbec lehké.
21.12.2019 06:29  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
Clasic je dnes již zkušeným sportovním partnerem české reprezentantky Terezy Roche, rozené Mrázkové. Společně se vypracovali z úplných, a nutno podotkout velmi krušných, začátků, až na úroveň mezinárodních čtyř hvězd.
 
Kterého koně z vaší jezdecké kariéry byste označila za nezapomenutelného?
 
Určitě Clasica, mého současného koně. S ním jsme si prošli vším od začátku, zvládli jsme přesun do Anglie a pořád se nám daří zlepšovat.
 

ČTĚTE TAKÉ: Lada Šobichová: L’Amour je jako princezna ze zámku. Citlivá a chytrá

 

Jak dlouho se už znáte?
 
Poprvé jsme se potkali v Brně v roce 2008. Tehdy byl na prodej a já zrovna sháněla koně na všestrannost. Začátky byly krušné. Byl hodně tvrdohlavý a běžně jsem strávila tři hodiny u maličkého potůčku, který se dal v pohodě překročit, ale Clasic se prostě rozhodl, že přes něj nejde. Nakonec po několika měsících pochopil, že se nevzdám, a od té doby už to bylo všechno o dost lehčí. První společný úspěch ve všestrannosti přišel v roce 2010, kdy jsme vyhráli L v Motěšicích. Vůbec jsem to nečekala a byla jsem neskutečně šťastná.
 
Čím si vás Clasic získal?
 
Má skvělý charakter, a k tomu navíc super skok i cval. Vždycky pro mě pracuje na stoprocent. To všechno na něm miluji. Začátek nebyl jednoduchý a dost jsme bojovali, ale stálo to za to. Nevyměnila bych ho za nic.
 
Jaké má základní charakteristické znaky?
 
Miluje všechny – lidi, děti, psy, kočky prostě všechny. A miluje jídlo, dej mu pamlsek a bude tvůj nejlepší kamarád, ale jak ti pamlsky dojdou, tak se s tebou už moc bavit nebude.
 
Má nějaké speciální libůstky ve stáji nebo pod sedlem?
 
Miluje skákání, ale nesnáší, když jsou profily postavené vedle skoků.
 

ČTĚTE TAKÉ: Valentýna Kuková: Philadelphii jsem poznala čtyři týdny před Evropou

 

Vzpomenete si na nějaké společné perné chvilky?
 
Nejzajímavější byl začátek, kdy jsem musela přijít na to, jak ho donutit spolupracovat bez toho, aby se vztekal. Míval docela silný názor na všechno, a když se mu něco nelíbilo, musela jsem hodně rychle vymýšlet, jak ho přesvědčit, že ho to neukousne.
 
Kterých společných úspěchů si ceníte nejvíce?
 
Již zmiňované vítěztví v Motěšicích, loni druhé místo v Little Downham v Intermediate (CCN3*-S). Letos třetí místo v CCI3*-L v Ballindenisku v Irsku a dokončené CCI4*-S v Bramham - to jsou velice náročné a prestižní závody. Kros jsem si ten den neskutečně užila.
 
Foto Radka Preislerová




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE