reklama 11A

Lada Šobichová: L’Amour je jako princezna ze zámku. Citlivá a chytrá

ikonka

Nezapomenutelným koněm Lady Šobichové, české reprezentantky aktuálně žijící v Belgii, je velmi senzitivní a inteligentní klisna L’Amour. S tou nyní aktivně sportuje Sára Vingrálková. Lada je se Sárou v kontaktu a drží jim pěsti na další cestě vzhůru.
18.12.2019 06:28  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12D

Lada Šobichová se s klisnou L’Amour setkala v době, kdy hledala klisnu pro svou mladou klientku. Pro tu byla příliš nezkušená a temperamentní, nicméně Lada se do ní na první pohled zamilovala. "L'Amour je nezapomenutelná ve všech směrech," říká s odstupem času.
 
Jak jste si k sobě našly cestu?
 
Bylo to na přelomu let 2013 a 2014 na Mustangu v Lučině. L’amour bylo pět a půl roku a byla teprve chvilku obsedlá po hříběti. Hledali jsme tehdy koně pro jednu naši mladou svěrenkyni a náhodou narazili na ni. Já byla zamilovaná okamžitě a doufala, že pro naši studentku bude příliš složitá, což se taky stalo. Začátky byly zajímavé. L’Amour byla až paranoicky opatrná, vždy ovšem měla dobré srdce a vysokou inteligenci. Těmito vlastnostmi si mě také získala. Ze začátku nás čekalo hodně práce, protože jí snad vše přinášelo stres. Párkrát týdně jsem s ní jezdila trénovat na jiná místa, kde byla úplně roztřepaná. Bála se i lidí na závodech v halách. Ale právě díky svému dobrému charakteru a inteligenci se přesto všechno dokázala stát výborným Grand Prix koněm. Už od prvních závodů, i přes ten stres, jsem cítila, že je to jeden z koní, kteří vědí, proč jsou na parkuru. Určitě mě naučila trpělivosti a zacházení s citlivým a velmi pozorným koněm.
 

ČTĚTE TAKÉ: Valentýna Kuková: Philadelphii jsem poznala čtyři týdny před Evropou

 

Dá se její charakter popsat několika slovy?
 
Citlivá, stydlivá, submisivní, přitom stále trochu rezavá kobyla, vždy se chovala jako princezna narozená na zámku.
 
Vzpomenete si na nějaké specifické situace spojené právě s L’Amour?
 
Pod sedlem při galopové práci vždycky ráda závodila s mým psem, pokukovali po sobě, kdo je rychlejší. Ve stáji doma i na závodech vždycky potřebovala koňského kamaráda, bez nich nedala ani ránu. Zažily jsme spolu spoustu úspěšných závodů. Skoro pořád chodila čistě, byla vždy velmi obdivovaná, protože skákala o půl metru výš než musela, byla to prostě pilná a nadaná studentka, které jsem myslím rozuměla a těšilo mě s ní pracovat. 
 
Jakých společných sportovních úspěchů si nejvíce vážíte?
 
Každého hezky zajetého parkuru, každé čisté Grand Prix. Já si konkrétní cíle neurčuji. Snažím se zajet dobře každý závod, užívat si ho a prožívat každý moment. Cítím se dobře, když vnímám, že je kůň při sportu spokojený.
 

ČTĚTE TAKÉ: Jan Zamec: Charmé mě naučila jednat s dámou, Sandro netlačit na pilu

 

Kdy došlo k Vašemu rozdělení?
 
Byla u mě přesně pět let. Na podzim 2018 se prodala Sáře Vingrálkové, s níž úspěšně pokračuje ve sportovní kariéře. Odloučení bylo samozřejmě smutné, ale byla jsem moc ráda, že půjde do dobrých rukou. Sáře a L’Amour moc fandím a při sledování živých přenosů zažívám stres, který vůbec neznám. Doufám a věřím, že je Sára s L´Amour spokojená. Během roku 2019 spolu měly řadu pěkných výsledků, tak snad spolu dál porostou do těžkých soutěží, na které obě určitě mají kapacitu.
 
Jak často si na L’Amour vzpomenete?
 
Docela často. Sleduji její kariéru a jsem se Sárou v kontaktu, což je příjemné.
 
Máte silný vztah ke všem svým koním?
 
Samozřejmě mám ráda všechny své koně. Je ale asi normální, že po pár letech, kdy se z rozverné remonty stane vážený Grand Pix kůň, se jezdcův respekt a vztah ke koni prohloubí a zintenzivní. 
 
Foto archiv Lady Šobichové




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE