reklama 11D

Pret A Tout končí kariéru. Hvězda Ehningovy stáje, pohodář a jedlík

ikonka

„Když je v parkuru, je soustředěný. Jak doskáče, vypadá, že je mu všechno jedno, že chce jídlo. I při dekorování na trávě se snaží někde něco ukousnout,“ popsala ošetřovatelka Mel Obst ryzáka Pret A Tout. Vítěz mnoha Grand Prix teď končí kariéru.
06.09.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Německý reprezentant Markus Ehning oznámil, že jeden z jeho nejúspěšnějších koní, ryzák Misanto Pret A Tout, končí kariéru. Fanoušci se s ním budou moct rozloučit při CHIO v Cáchách, které se bude konat během třetího zářijového týdne.
 
Francouzský jezdecký kůň Pret A Tout se narodil v roce 2003 v hřebčíně v Denice ve Francii. V jeho původu najdeme pouze zástupce Selle Franciase na straně otce i matky až do generace pradědů. Otcem je Hiram Chambertin, otcem matky je pak Stew Boy.
 

Vstup do mezinárodního sportu

 
První výsledky z mezinárodních soutěžích zapsal valach Pret A Tout jako osmiletý ve dvojici s německou jezdkyní Kayou Lüthi, která s ním později dosáhla skvělých výsledků v kategorii mladých jezdců. V roce 2014 získala individuální stříbro na mistrovství Evropy v Arezzu a o rok později skončila ve Wiener Neustadtu opět druhá. Navíc tam byla také součástí stříbrného týmu. V sezoně 2015 jejich partnerství skončilo. Tehdy dvanáctiletý ryzák putoval do stáje německého reprezentanta Markuse Ehninga. Tím se mu otevřely dveře mezi světovou parkurovou elitu.
 

ČTĚTE TAKÉ: Van Grunsven o hvězdném Bonfirovi: Zlato v Sydney byla jeho zásluha

 

Vavříny ze světových soutěží

 
Hned v následující sezoně se Němci radovali z vítězství ve finále Poháru národů v Barceloně a Markus Ehning a Pret A Tout byli u toho. Mají také bronz ze soutěže družstev na Světových jezdeckých hrách 2018 v Tryonu. A k tomu dlouhou řadu triumfů ve Velkých cenách. Vyhráli Grand Prix na CSI5* v Göteborgu, dvakrát zvítězili při Lognines Global Champions Tour v Madridu, první místo brali i v prestižních Grand Prix v rámci Rolex Grand Slamu v Ženevě a v Cáchách. Byli součástí týmu při několika vítězstvích v Poháru národů.
 
„Nejhodnotnější Velké ceny jsou pro mě ty, které jsou součástí Rolex Grand Slamu, takže Ženeva a Cáchy. A také medaile ze Světových jezdeckých her je samozřejmě velkým milníkem,“ řekl Ehning pro World Of Show Jumping. „Pret A Tout má skvělou povahu. V kolbišti je velice chytrý. Nebyl nikdy žádný úžasný super skokan, ale přesně ví, co si může dovolit. Chytrost a flexibilita jsou jeho největší klady,“ dodal jezdec.
 

Kliďas a milovník jídla

 
Když v roce 2018 vyhrála dvojice Markus Ehning – Pret A Tout ceněnou Velkou cenu v Cáchách, jež je součástí Rolex Grand Slamu, poskytla ošetřovatelka Markusových koní Mel Obst rozhovor o tomto úspěšném ryzákovi.
 
A také ona si nemohla vynachválit jeho povahu. „On má skvělý charakter. Je to ten nejpohodovější kůň, kterého máme. Je zlatý, strašně klidný. Můžete ho svěřit opravdu každému, aby ho třeba podržel, on bude vzorně stát,“ uvedla Mel. „Když je na parkuru, je soustředěný. Jakmile ale doskáče, tváří se, že je mu všechno jedno, že chce jídlo,“ popsala Mel s tím, že ryzák neskutečně rád žere. „I při dekorování na trávě se vždycky snaží tam něco uždibnout.“
 
Foto: Stefano Grasso / LGCT



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE