reklama 11C

Zákaz akcí FEI prodloužen o dva týdny. Finále Světového poháru zrušeno

ikonka

Zákaz konání jezdeckých akcí pod hlavičkou FEI byl prodloužen až do 11. dubna. To znamená, že se ve švédském Göteborgu neuskuteční finále Světového poháru v drezuře a ve skocích. Zástupci FEI doufají, že se epidemii EHV-1 podaří dostat pod kontrolu.
12.03.2021 20:44  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA
| FANCLUB
reklama 12A
 
Mezinárodní jezdecká federace (FEI) se rozhodla o dvoutýdenní prodloužení zákazu všech mezinárodních akcí v kontinentální Evropě, a to konkrétně do 11. dubna 2021 kvůli pokračujícímu síření nákazy neurologické formy herpesviru koní (EHV-1). 
 
FEI původně oznámila 28denní zákaz akcí v deseti evropských zemí od 1. března 2021. „Tento krok, jehož cílem je minimalizovat další šíření velmi agresivního kmene viru, byl dnes jednomyslně schválen na mimořádném zasedání výkonné rady FEI. Rozšířený zákaz akcí platí pro všechny disciplíny FEI,“ uvedli zástupci této zastřešující organizace jezdeckého sportu na svých internetových stránkách.
 

PSALI JSME: První test koně z Dauhá byl pozitivní, druhý negativní, informuje FEI

 
Toto rozhodnutí je založeno na podrobném vědeckém hodnocení rizik provedeném předním světovým epidemiologem Dr. Richardem Newtonem a veterinárním oddělením FEI. „Rozšířený zákaz akcí se vztahuje na všechny země, které mají mezinárodní plánované akce v období do 11. dubna. Jsou mezi nimi Rakousko, Belgie, Španělsko, Estonsko, Francie, Německo, Itálie, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko a Švédsko. FEI však znovu důrazně doporučuje, aby všechny národní federace v kontinentální Evropě zrušily i své národní akce, aby se minimalizoval pohyb koní,“ pokračují představitelé federace.
 
Uvedené rozhodnutí bohužel znamená zrušení finále Světového poháru, a to již druhý rok po sobě. Loňské finále v Las Vegas bylo zrušeno kvůli pandemii koronaviru Covid-19. Letošní vrchol Světového poháru v drezuře a ve skocích měl hostit ve dnech 31. března až 4. dubna švédský Göteborg. 
 
„Prodloužení výluky je obtížné pro každého a zrušení finále Světového poháru FEI již druhý rok je obzvláště zničující, zejména pro kvalifikované sportovce a pro našeho hlavního partnera Longines,“ řekla generální sekretářka FEI Sabrina Ibáñez. „Víme, kolik práce Tomas Torgersen a jeho skvělý tým v Göteborgu dal do příprav letošního finále. To mělo být součástí oslav 400letého výročí založení města, i proto je to opravdu velmi hořká rána.“
 
„Není možné vymýtit EHV, epidemie propukla v mnoha zemích, ale musíme spolupracovat, abychom minimalizovali přenos tohoto konkrétního kmene, který již způsobil smrt dvanácti koní v Evropě,“ konstatovala. Všichni koně z Valencie, Vejer de la Frontera a Doha jsou již v databázi FEI zablokováni, ale celá komunita musí být ve střehu a sledovat své koně. 
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Aleš Opatrný: Koně mám nyní v karanténě. Závody u nás v dubnu nebudou

 
„Důrazně žádáme všechny evropské sportovce FEI, aby se během této delší odstávky vyhýbali cestování se svými koňmi, protože cestování je velmi jasným rizikovým faktorem. Dodatečné prodloužení zákazu akcí může být zásadní pro zpomalení šíření viru a bude tak možné zachovat zbytek sezony 2021. Je důležité, aby ti, jejichž cílem je účast na olympijských hrách v Tokiu, měli co nejvíce času na splnění minimálních požadavků způsobilosti (MER), potvrzujících výsledků a samozřejmě i na samotnou přípravu před Hrami v Tokiu.“
 
Dle vyjádření FEI také bude provedeno komplexní a plně transparentní vyšetřování všech příčin tohoto ohniska nákazy EHV-1 i způsobu jejího šíření. Závěry budou zveřejněny, aby bylo možnése z nich poučit a předejít podobným situacím do budoucna. 
 
Zdroj: FEI
Ilustrační foto: FEI /Satu Pirinen



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

Související informace

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }