reklama 11C

Herpesvirus ve Valencii: Nejvážnější situace za desítky let, říká FEI

ikonka

Ve čtvrtek 25. února přinesl server Jezdci.cz informaci, že ve Valencii se vyskytla nákaza herpesvirem EHV-1. Situace je čím dál dramatičtější. Zrušena byla túra v Olivě a všechny akce ve Francii. FEI mluví o nejzávažnějším ohnisku za desítky let.
01.03.2021 20:41  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |  
MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA
| FANCLUB
reklama 12B

 

Jak server Jezdci.cz již informoval, ve španělské Valencii v areálu CES Valencia, kde se od konce ledna konala několikatýdenní mezinárodní parkurová túra Spring Tour, se mezi koňmi rozšířil herpesvirus EHV-1. Původní zpráva mluvila o více než pěti desítkách koní s příznaky neurologického onemocnění způsobeného EHV-1. Jenže situace začíná být mnohem vážnější.
 
Během několika dní se objevily příznaky i u dalších koní, celkem jich je vykazuje už více než osmdesát.  Většina z nich je léčena přímo na závodišti ve Valencii. Čtyři koně už uhynuli a jedenáct jich bylo převezeno na kliniky ve Valencii a Barceloně.   
 
Pořadatel v osmdesát kilometrů vzdálené Olivě v pondělí 1. března oznámil, že zrušil parkurové závody v rámci Mediterranean Equestrian Tour, jež se měla konat od 9. do 28. března. Ještě mnohem radikálněji zareagovala na situaci Francouzská jezdecká federace. Ta zrušila všechny národní i mezinárodní závody s platností do 28. března. Konat se ve Francii nebudou ani žádné jiné svody koní.
 
Mezinárodní jezdecká federace FEI uvádí, že situace je pravděpodobně nejvážnější za desítky let. V jejím prohlášení můžeme číst: „Čelíme asi nejvážnějšímu ohnisku viru EHV-1 v Evropě za desítky let. Zatímco na místě situaci řeší španělské národní veterinární úřady, veterinární oddělení FEI koordinuje širší opatření ve spolupráci se Španělskou jezdeckou federací.“
 
Dále FEI uvádí: „Jak mnozí z nás viděli na sociálních sítích, médiích a v dalších online platformách, obrázky z Valencie jsou velmi znepokojivé a ukazují zjevně extrémně nemocné koně. Bohužel během víkendu čtyři koně zahynuli, čtyřiaosmdesát koní vykazuje klinické příznaky a jedenáct jich je léčeno na externích klinikách. Devět ve Valencii a dva v Barceloně.“
 
Prohlášení FEI také popisuje aktuální nasazení na místě. Léčba koní byla výrazně zlepšena, dodán byl zdravotnický materiál a přítomno je 21 veterinářů. FEI o víkendu zajistila další mobilní stáje, tak, aby zdraví koně byli lépe odděleni od nemocných. Boxy jsou převáženy z jižní Francie, na místo měly dorazit během pondělí. Další boxy dostala koňská nemocnice ve Valencii, aby byly k dispozici volné kapacity. 
 
Do Valencie také dorazí z Francie a Švýcarska další podpůrné prostředky, jako speciální nafukovací rohože nebo záchranné sítě. Německá federace poslala veterináře. FEI má ve Valencii svého lékaře, jenž zajišťuje lepší komunikaci mezi organizátorem, jezdci a úřady.
 
Bohužel se jedná o velmi agresivní kmen viru, a ohniska související s nákazou ve Valencii hlásí už Francie, Belgie a Německo. FEI je velmi znepokojená tím, kolik nemocných koní, či koní, kteří přišli s virem do kontaktu, opustili areál ještě před uzavřením a mohli tak virus roznést. 
 
Celkem se celé túry účastnilo více než 750 koní. Pro FEI je prioritou nejprve vyřešit situaci v místě, ovšem poté provede analýzu dat, kteří koně byli očkováni, kteří měli či neměli příznaky, a kteří uhynuli.
 

Celé prohlášení FEI a další dokumenty k nákaze ve Valencii najdete ZDE

 

Zdroj: www.fei.org a web World of Show Jumping
 
Ilustrační foto archiv Jezdci.cz / Kateřina Návojová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE