reklama 11B

Dva koně pozitivní na EHV-1 v Dauhá. Herpesvirus je už i ve Švédsku

ikonka

Po celém světe je stále více koní pozitivně testováno na obzvláště agresivní kmen viru EHV-1. Magazín St. Georg píše o odvoláním na Frankfurter Allgemeine Zeitung, že dva němečtí koně Svena Schluesselburga měli v Dauhá pozitivní test.
03.03.2021 13:15  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
 
Dle dostupných informací na mnoha evropských i celosvětových webech o koních a jezdeckém sportu se nákaza herpesvirem EHV-1, která vypukla ve španělské Valencii, dostala do dalších zemí, vč. Kataru. Právě v Dauhá má již ve čtvrtek 4. března odstartovat úvodní kolo parkurové série Global Champions.
 
Právě z Valencie totiž někteří koně cestovali do Dauhá, a to ještě před tím, než se virus projevil. Jak píše web St. Georg, koně cestující z Valencie byli okamžitě v Kataru umístění do karantény a také všichni ostatní byli testováni na přítomnost viru EHV-1. 
 
Dobré zprávy vzápětí hlásili mnozí jezdci: „Naštěstí je Dominator negativní,“ prozradil serveru St. Georg Christian Ahlmann, který s ním tvoří jednu z nadějí pro olympijské hry v Tokiu. „Naše koně byli testování a díky bohu jsou negativní,“ uvedl pro změnu v úterý pro server EQWO.net přední rakouský jezdec Max Kühner. V pořádku by měli být také koně české reprezentantky Anny Kellnerové, kteří stejně jako všichni další prošli středeční veterinární přejímkou. 
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Zodpovědnost a pochopení. Jezdci komentují situaci kolem herpesviru

 
To samé se však nedá říct o izolovaných koních cestujících z Valencie. St. Georg uvedl s odvoláním na Frankfurter Allgemeine Zeitung, že minimálně dva němečtí koně Svena Schluesselburga měli v Dauhá pozitivní test. Žádní další koně pozitivní test neměli. 
 
Švédský zpravodajský portál Tidningen Ridsport pro změnu informoval, že koně nakažení virem EHV-1 jsou již i v této zemi na severu Evropy, což potvrdil Gittan Gröndahl, úřadující státní veterinář SVA. „Někteří z koní, kteří byli pozitivně testováni na EHV-1, jsou napojeni na Valencii, ale nemáme žádné informace o tom, že by byli nemocní. Na druhou stranu jsme zjistili viry u nemocných koní, které nemají žádnou souvislost, říká.
 

PSALI JSME: Příběhy z Valencie zasažené virem EHV-1. Je to peklo, říkají jezdci

 
Web St. Georg dále připomíná, že ze 156 koní, kteří zůstali ve Valencii, je asi 80 % nemocných. Čtyři němečtí koně uhynuli, další jsou ve velmi vážném až kritickém stavu. Obzvláště zasažena byla ekipa dolnosaského trenéra Hilmara Meyera, který do Valencie odcestoval se 24 koňmi. Dva jeho svěřenci o své koně přišli. „Téměř výlučně postihuje klisny, nikdo neví, proč tomu tak je,“ říká a doplňuje, že na místě zuří chaos a kliniky koní jsou přeplněné. „Jediná dobrá věc je, že každý pomáhá každému, jak nejlépe umí. Bojujeme zde bok po boku za své koně. Vládne tu neuvěřitelná solidarita,“ dodává Mayer a stěžuje si na FEI i španělské organizátory. „První případy se staly 4. února a byly utajovány příliš dlouho. Je to naléhavě nutné řešit,“ dodává pro St. Georg.
 
Zdroje: St. Georg, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Tidningen Ridsport, EQWO
Ilustrační foto Stefano Grasso / LGCT



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE