reklama 11C

Vše od prvního oznámení nemocných koní. Časová osa FEI mapuje EHV-1

ikonka

Mezinárodní jezdecká federace (FEI) publikovala na svých internetových stránkách podrobnou časovou osu sledu události kolem nákazy EHV-1 od prvního oznámení nemocných koní ve Valencii 20. února a po současnost.
08.03.2021 10:45  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B
 
Již 20. února bylo veterinární oddělení FEI informováno místním veterinárním delegátem ve Valencii, že celkem 11 koní při mezinárodních parkurových závodech v areálu Centro Escuela de Saltos CES Valencia mělo horečku. Ještě téhož dne se jejich počet zvýšil na rovné dvě desítky. 
 
FEI byla rovněž informována o čtyřech případech podezření na herpesvirus EHV-1, kteří opustili místo konání závodů 14. února a onemocněli krátce po návratu do domovské země (Francie). Jeden z těchto koní vykazoval neurologické příznaky.
 
Na základě těchto informací zástupci FEI dospěli k závěru, že se jednalo o vypuknutí neurologické formy EHV-1 a okamžitě organizátorům sdělili, že je nutné závody zrušit. V časové ose následně FEI popisuje další sled událostí, která jsme též popisovali v celé řadě příspěvků na Jezdci.cz.
 
V pátek 5. března byla FEI upozorněna na další úmrtí koně na klinice ve Valencii, čímž se počet uhynulých koní zvýšil na devět. Ve stejný den se ve španělském Vejeru de la Frontera objevily mírné neurologické příznaky a mírně zvýšená teplota u druhého koně. Následně byla Sunshine Tour s okamžitou platností zrušena.
 

PSALI JSME: Opatrný: Přišla panika a mnozí rychle odjeli. My už závodit nebudeme

 
Francouzská jezdecká federace (FFE) zřídila v Le Mans a v Lyonu tranzitní ustájení pro koně, kteří se vydali na cestu ze Španělska, Portugalska a Itálie, vč. 24hodinové veterinární podpory. 
 
V sobotu 6. března FEI řešila s dalšími úřady, jak zajistit bezpečný odjezd koní z Valencie. Zdravotní stav koní zůstával stabilní a byly hlášeny méně závažné případy průběhu onemocnění. Pokračovalo hledání řidičů nákladních vozidel, kteří by pomohli při přepravě koní z Valencie do domovských stájí. Francouzský tým specializovaný na zajištění mezinárodních karanténních stájí poskytl doporučení, jak správně postupovat vč. dezinfekce nákladních vozidel a dalšího zařízení, aby se zabránilo dalšímu šíření viru.
 
Do Valencie tak dorazily nové boxy, které umožnily koně rozdělit do menších skupin. Přístup do jednotlivých zón je rozlišován pomocí identifikačních náramků, aby se zabránilo pohybu mezi jednotlivými zónami. 
 
Čtyři koně, kteří byli izolováni v katarském Dauhá, neodletěli s ostatními koňmi do Evropy, ale zůstanou v izolaci, a to nejméně do 15. března. V sobotu 6. března FEI obdržela také informaci, že na Floridě v USA byla potvrzena nákaza EHV-1 u druhého koně, který měl horečku, ale nevykazoval žádné neurologické příznaky. 
 
Poslední informace jsou prozatím ze 7. března, kdy FEI nadále sledovala stav dvou koní ve Vejeru de la Frontera, u nichž se rozvinuly neurologické příznaky. 
 

Kompletní časovou osu najdete POD TÍMTO ODKAZEM

 

Zdroj: FEI
Ilustrační foto Josef Malinovský



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE