reklama 11C

Opatrný: Přišla panika a mnozí rychle odjeli. My už závodit nebudeme

ikonka

Situace ve španělském Vejeru de la Frontera ve velmi nepřehledná a vše spěje k rychlému ukončení Sunshine Tour. „Asi 30 až 40 kamionů odjelo bez veterinárních papírů,“ uvedl Aleš Opatrný, který redakci Jezdci.cz potvrdil, že Češi již závodit nebudou.
05.03.2021 12:11  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B
 
Aby nebylo komplikací málo, páteční program Sunshine Tour ve španělském Vejeru de la Frontera byl zrušen kvůli nepřízni počasí. To však trápí v tuto chvíli asi málokoho, naopak většina jezdců doufá, že bude moci z dějiště závodů odjet co nejdříve. 
 
Mnozí dokonce z Vejeru odjeli narychlo poté, co se ve čtvrtek odpoledne rozšířila informace o tom, že v areálu je kůň, který vykazuje příznaky nákazy EHV-1. Pořadatelé následně informovali všechny, že 27. ročník Sunshine Tour bude ukončen v neděli 7. března: „Toto rozhodnutí bylo učiněno, jelikož u jednoho koně byly pozorovány neurologické příznaky podobné nákaze EHV-1, a to navzdory skutečnosti, že kůň měl negativní test a je v izolaci od 26. února ve stáji vzdálené více jak dva kilometry od hlavního areálu, kde probíhají soutěže.“
 
Zmíněný kůň do Montenmedia dle prohlášení pořadatelů dorazil ze stájí v Belgii a nevykazoval žádné známky onemocnění. První dva týdny se účastnil soutěží, stejně jako první den ve třetím týdnu, tj. v pondělí 22. února. V pátek 26. února informoval osobní veterinář organizační výbor, že kůň dostal horečku. Byl okamžitě izolován do stáje vzdálené více jak dva kilometry od soutěžní arény a v souladu s předpisy o tomto případu byla informována Mezinárodní jezdecká federace (FEI).
 

ČTĚTE TAKÉ: Kůň s příznaky EHV-1 na Sunshine Tour. Pořadatelé uvedli podrobnosti

 

Kůň absolvoval PCR testy, které byly negativní. Veterináři u něj dvakrát denně kontrolovali zdravotní stav, přičemž po několika dnech horečka odezněla. Ve čtvrtek 4. března ráno se však u tohoto koně poprvé projevily neurologické příznaky EHV-1. Proto se sešel organizační výbor Sunshine Tour se zástupci FEI, RFHE a ministerstva zemědělství a následně bylo rozhodnuto o ukončení závodů v neděli 7. března. 
 
„Po této informaci přišla panika, všichni začali balit a mnozí odjeli. Co jsem zaslechl, tak právě ti, kteří opustili závody bez veterinárních papírů, tak budou sankcionováni. Těžko odhadovat, ale mohlo to být 30 až 40 kamionů. My aktuálně čekáme na výsledky zasedání organizačního výboru se zástupci FEI a veterináři,“ prozradil pro redakci Jezdci.cz Aleš Opatrný.
 

PSALI JSME: Opatrný s Forewerem vyhrál při Sunshine Tour čtvrteční stopadesátku

 
„Já i Mariana Michlíčková tu máme řidiče, ale Linda Portychová a Ondřej Zvára ne. Dostanou se sem pravděpodobně nejdříve v neděli. Uvidíme tedy, co bude. Dnes se určitě nezávodí kvůli nepřízni počasí, ale nikdo z nás už startovat neplánuje, i kdyby soutěže v sobotu pořadatelé pustili. Osobně si však myslím, že už se závody znovu nerozeběhnou, ale to je čistě můj pocit,“ pokračuje Aleš Opatrný.
 
„Pokud se nám podaří vyřídit papíry, tak bychom odjeli klidně dnes v noci, nebo zítra ráno. Bude to záležet i na tom, jak se nám podaří domluvit zastávky. – Kamil Papoušek odjížděl až dnes brzy ráno a má naplánovaný jen jeden stop v Lyonu, což je necelých 1800 kilometrů od Vejeru. Pokud by se nám podařilo domluvit ještě jednu zastávku ve Španělsku, tak by to bylo fain, ale momentálně to vypadá, že nás nikdo ustájit nebude chtít. Takže to asi dopadne, že pojedeme na jeden stop jako Kamil,“ dodává Aleš Opatrný.
 
Foto: Jana Žáková



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE